Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
recensioner
Ark: Survival Evolved

Ark: Survival Evolved

Nu har äntligen Studio Wildcards ambitiösa överlevnadsäventyr lämnat Early Access-stadiet och det är en enorm värld som väntar. Men hur roligt är det egentligen att hänga med dinosaurier?


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Nog för att jag ibland kan verka bakåtsträvig... propagera för att det var bättre förr men så långt tillbaka som Krita-perioden vet jag inte om jag kan sträcka mig. Att bli uppäten av skräcködlor, inte hitta receptbelagd lotion för sina stjärtutslag eller tvingas äta bark till middag i 891 dagar i sträck - är inget jag önskar mig direkt. Tydligen tyckte Petter det, dock. Att jag skulle få känna på den typen av leverne då han hörde av sig och undrade om jag kunde recensera Ark: Survival Evolved. "Visst.", tänkte jag och sa "ja." Inte för att jag visste mer om Ark än att det innehöll dinosaurier och utspelade sig på en, vid första anblick trevlig, ö som såg ut att vara tagen direkt ur Söderhavet. Nej, utan för det var något jag inte haft alla spröt möt innan och lite omväxling är ju aldrig fel. Lite snabba efterforskningar (och en nedladdning) senare vaknade jag upp på strandkanten, utan kläder, tillhyggen, eller ett tips på vad jag skulle göra.

Ark: Survival Evolved
Det är rätt snyggt om du har kraften att bära upp det.

Jag spelade alltså aldrig det här under beta-perioden vilket gör att min infallsvinkel i den hör recensionen blir en smula annorlunda. I väntan på sagda informationsruta började jag strosa runt i sanden och se mig omkring. Palmer, stenar, nedfalla träd och annat naturbråte låg utspritt på marken. Jag gick fram till ett träd och tryckte prövande på RT, varpå min karaktär slungade iväg näven rakt in i barken. Jag fick tre träflisor i inventariet för det lilla utspelet. Sen tittade jag rakt ner i marken och tryckte, lika prövande som förra gången, på Y. Vips hade jag begåvats med ett par bär. Sen hörde jag ett irriterat läte strax bakom mig.

Det visar sig vara en enorm dinosaurie som stirrar förvånat på mig (kanske hade jag vandrat in på dennes revir?). Den är minst två meter hög och jag känner mig plötsligt väldigt utlämnad till vad denne best kan ha i åtanke. Men den vänder bara lojt på huvudet och marscherar iväg igen, till min stora lättnad. Efter detta möte bestämmer jag mig för att det nog är en bra idé att tillverka ett tillhygge att försvara mig med, för snart känns det som om ön kryllar av förhistoriska djur som alla ser mig som potentiell lunch. Det är även klokt att bygga en hydda, göra upp en eld och inte minst... Tillverka kläder att bära.

Ark: Survival Evolved
Du kommer under ditt äventyr stöta på olika typer av dinosaurier, som alla är olika vänligt inställda.

Där har du i princip grunderna i Ark: Survival Evolved; samtidigt som du håller dig vid liv är det upp till dig (eller dig och dina vänner) att samla på er resurser för vilka ni sedan bygger upp er civilisation med. Jag säger civilisation men menar såklart boplats (fast man kan väl kalla en boplats i en värld bestående av antika ödlor civilisation, eller?) Några tips på vad som kan vara vettigt att satsa på i tidigt stadie är försvar (hacka, stenyxa eller spjut), kläder (brallor, tröja och ett par dojor) och tak över huvudet. För att snickra ihop dessa krävs som sagt resurser och dessa måste du införskaffa själv. I olika områden finns olika mycket resurser och därför kan det vara värt att utforska olika områden eller olika servrar. Men ett varningens ord - olika områden betyder olika typer av motstånd.

Ark: Survival Evolved
Nej, jag dödade inte mig själv! Jag blev biten av en ormliknande slang. Förbered dig på att se mycket av det här.

Olika servrar kan vara bra då ekonomin varierar beroende. Med det menar jag att olika resurser är värda mer eller mindre beroende på var du kommer. Skulle det vara så att du inte lyckats byta till dig önskat antal eller du hellre vill köra solo, går det utmärkt. Värt att notera är dock att Ark: Survival Evolved är tänkt att spela tillsammans med andra, då det är väldigt utmanade på tumanhand. Som du säkert redan förstått är resurser en stor del av spelet (i dubbel bemärkelse, mer om det senare) och insamlingen av dessa kan ta evigheter. Som tur är kan du tämja olika urdjur och sedan använda dessa som transportbilar.

Men att tämja är lättare sagt än gjort. För att ragga upp en ödla krävs det att du först söver denne (vilket görs via sömnpiller eller ren och skär armkraft) för att sedan mata djuret tills vederbörande ser dig som kompis framför potentiellt mellanmål. Beroende på djur kan det handla om minuter eller timmar innan den vandrande väskan ter sig till dig. Och det är förutsatt att den inte har ihjäl dig innan.

När du väl samlat på dig material gäller att börja bygga, och byggläget påminner väldigt mycket om det i Fallout 4. Du placerar grund, golv, väggar, tak från din egen synvinkel och stundvis känns själva placeringen som en direkt kopia. När du väl fått upp din hydda gäller det att försvara den mot fiender som hellre vill se den i sin eget ägo. För att inte tala om att bygga ut den med mer tåligt material för ökat försvar. Eller tillverka olika verktyg som underlättar för att få tag på mera åtråvärd råvara.

Ark: Survival Evolved
Ark: Survival Evolved
Ark: Survival Evolved