Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
recensioner
Marvel vs Capcom: Infinite

Marvel vs Capcom: Infinite

Det var många år sedan sist, men nu är Capcom och Marvel ovänner igen, redo att göra upp medelst ett hederligt handgemäng...


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

På ytan har Marvel vs Capcom-serien alltid sett lättillgängligt och möjligen lite ytligt ut. En massa figurer från Capcom som sällan eller aldrig har träffat varandra samt en trave Marvel-hjältar där detsamma faktiskt också gäller i hyggligt stor grad. Sedan har de alla utrustats med helt vidunderliga attacker där nästan varje knapptryck skickar ut ett sprudlande fyrverkeri av överdrivet stora attacker som resulterar i en combo om minst fem slag.

Verkligheten är dock annorlunda. Marvel vs Capcom-serien en av de mest krävande fightingserierna av dem alla. Det är ett spel där en amatör inte kommer att få ens den minsta skada på en skicklig spelare och vara helt fastnaglad i ena hörnet utan att alls kunna röra på sig medan det fingerfärdigt knappas fram combos på +100 träffar. Det går oerhört snabbt och det gäller att kunna nyttja systemet fullt ut samt veta vilka figurer som lirar väl ihop med vilka för att få ett maximalt bra lag.

Marvel vs Capcom: InfiniteMarvel vs Capcom: Infinite
30 stycken kämpar, 15 från varje sida av Capcom och Marvel, är redo att göra upp.

Det som gör Marvel vs Capcom unikt är dock att det trots det enorma speldjupet är precis lika roligt för just de glada amatörerna. Att ta Arthur från Ghost 'n Goblins och låta honom peppra Captain America med lansar för att snabbt byta in mot Spindelmannen som snabbt nätar herr 'Murica och slungar honom runt som om det vore ponnyhästarna på Liseberg, är helt enkelt något som aldrig blir tråkigt.

Och Capcom har till denna utgåva dessutom jobbat hårt på att göra det ännu enklare att spela och därför har de slopat föregångarens upplägg med de sex klassiska attackknapparna (tre för spark och tre för slag med olika styrka och snabbhet) vi vant oss vid från Street Fighter och bantat det till fyra precis som i Marvel vs Capcom 2: New Age of Heroes. Det finns även en knapp för Assist och en för Infinity Stones. Det finns säkert de som sörjer detta, men för min egen del känns det helt rätt prioriterat då spelet är så makalöst djupt ändå och absolut inte behöver dessa sex knappar för attack. Det gör även slagsmålen mer handkontrollsanpassade, där det även finns genvägar för att förenkla det ytterligare. Det mest uppmärksammade är att du enkelt kan göra combos genom att peppra på Light Punch-knappen. Som gammal och lätt konservativt struken fightingräv känner jag mig alltid lätt skeptisk mot alla former av automatiska tillägg, men konstaterar att det inte tycks sabba balansen något.

Marvel vs Capcom: InfiniteMarvel vs Capcom: Infinite
Grafiken är inte alls så snygg som man hade kunnat hoppas efter sex långa år.

För att strömlinjeformat spelet och återgå till hur det fungerade i det allra första spelet i serien, slåss man här heller inte längre med tre figurer, utan två. Jag hör till dem som alltid tyckt att två var bättre än tre (allra helst när man kunde spela två personer i varje lag i det första spelet där varje person styrde en figur). Mer är inte alltid bättre och det blir mer fokuserat och lättare att få till ett effektivt team på detta sätt. Matcherna blir också mer intensiva när det inte längre går att ha två personer utbytta som sakta helar medan den tredje kör defensivt för att dra ut på tiden för att maximera helandet. En stor förändring som i grunden betyder ganska lite, för att summera.

Den största spelmekaniska nyheten är annars ovan nämnda Infinity Stones, vars funktion även namngivit spelet. I princip handlar det om olika egenskaper du kan ge dina kämpar för att maximera deras effektivitet. Ett klockrent exempel på hur flexibelt det kan vara är att ta en långsam, men fullkomligt vanvettigt stark karaktär som Hulk. För att göra honom mer användbar kan du välja Time Stone, vilken gör den gröne liraren snabbare. Med ens har du fått en gigant som är närmast brutet stark, en även backar upp det med att vara snabb.

Marvel vs Capcom: Infinite
Laddningstiderna hade gärna fått filas på.

Andra alternativ kan vara Soul Stone som återställer liv för dina figurer (vilket också fungerar bra med en redan stryktålig bjässe som Hulk) eller Space Stone som kan användas till att liksom dra motståndarna till dig. En egenskap som är underbar när du vill göra långa combos eller få snabba avståndsbaserade figurer att tvingas närmare dina knutna nävar. Upplägget är en variant på de olika "ismer" som funnits i flera av Capcoms tidigare fightingspel, och spontant känns de som ett fiffigt upplägg, även om de för den oinvigde betyder extra väljande av saker de egentligen inte alls begriper sig på. Det är något jag normalt inte tycker tillför så mycket, utan föredrar mina fightingspel med så få gimmickar och supermätare som möjligt till förmån för rekorderligt kokstryk.

Marvel vs Capcom: InfiniteMarvel vs Capcom: Infinite
Marvel vs Capcom: InfiniteMarvel vs Capcom: Infinite
Marvel vs Capcom: InfiniteMarvel vs Capcom: Infinite
Marvel vs Capcom: Infinite
Marvel vs Capcom: Infinite
Gamereactor

Tidningen

More

Copyright 1998-2018 - Utgiven av Gamez Publishing A/S, Toftebæksvej 6, 2800 Kongens Lyngby, Denmark.