Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Pro Evolution Soccer 2018

Pro Evolution Soccer 2018

Hur står sig årets spel mot konkurrensen? Kimpa har hårdtestat Konamis diadem-simulator...


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Sporten fotboll, du vet den som Mäki (som enda person i sverige) kallar soccer, är en märklig typ av bollsport. Eller, den har gradvis blivit mer och mer märklig med åren, tycker jag. I yngre år var jag både ihärdig supporter och medioker utövare men drogs senare mer åt ishockey, basket och amerikansk fotboll (football, Mäki), men jag kollar fortfarande på någon högoktanig match då och då. Jag var även ordentligt imponerad av vad EA gjorde med "Journey"-läget i förra årets Fifa. När jag fick Pro Evolution Soccer 2018 på mitt bord rensade jag min kalender från allt viktigt som att träna, duscha eller laga mat och gjorde mig redo för att grotta ned mig i Konamis fotbollsfest till fullo.

De två största frågorna är såklart; vad är nytt för i år och vilket fotbollsspel är bäst? Den sistnämnda frågan handlar nu för tiden mest om preferenser egentligen eftersom båda spelserierna ofta håller ordentlig hög standard idag. Så, exakt vad är nytt i Pro Evolution Soccer 2018? Det är inte jättemånga saker som jag direkt märker utan istället handlar det om små finjusteringar här och där men sådana som gör spelet bättre i slutändan. En sådan är de nya målvakterna. Tidigare har de varit ganska lätta att lura genom att bara ta sig nära mål, nu känns det faktiskt som om de försvarar på riktigt vilket såklart ökar känslan av realism avsevärt.

Det har också tillkommit ett gäng små förbättringar till dribblingar och försvarsarbetet hos backarna. Storspelare som Messi känns snabba och tighta i sina vändningar. Vi har sett det här i andra sportspel nu på slutet där fokus faktiskt ligger på att belysa de riktigt skickliga spelarna, någonting som jag välkomnar med öppna armar. Allt från passar, hörnor, frisparks och skott känns aningen bättre i år, också, men jag måste verkligen försöka minnas tidigare spel ordentligt för verkligen uppleva skillnaderna. En annan subtil detalj är hur pass mycket väderförhållanden faktiskt påverkar spelet. Vid kraftigt regn blir spelet märkbart annorlunda än det vid torr plan, bollen rullar långsammare och spelarnas rörelser visar faktiskt att underlaget är halare än vanligt.

När det gäller spellägen i Pro Evolution Soccer 2018 hittar jag ungefär vad som förväntas av speltypen. För mig är fotbollsspel alltid roligast då man kan möta en kompis som sitter i samma soffa men att möta spelare online har, under mina tester, fungerat väl och fördröjningar och andra serverrelaterade problem har varit minimala. Mitt favoritläge är dock "Random Selection" som blandar spelare till ett lag baserat på ett gäng olika parametrar som jag väljer. Det är varken realistiskt eller seriöst men några av lagkompositionerna som jag har spelat med har varit riktigt underhållande.

Pro Evolution Soccer 2018

Någonting som jag inte riktigt gillar med årets spel (eller tidigare delar) är presentationen och menysystemet. Det ser för det första riktigt tråkigt ut och för det andra är det omständigt och segt. Som en direkt jämförelse med Fifa 18 är det nästan skrattretande. Jag behöver inte ha överdådiga menyer med en massa lullull men jag vill samtidigt att min tid i menyerna ska vara angenäm och inte kännas tio år gammal, seg och opedagogisk.

När vi ändå pratar om saker som är gamla kan vi lika gärna rikta en känga mod kommentatorerna för herre Jesus i himmelen (som min mormor hade sagt) de är extremt dåliga. Fel tonlägen, konstiga övergångar och regelrätta fel blandat med repetition som blir uppenbar efter cirka två minuter sabbar upplevelsen ordentligt för mig. Jag övervägde ett par gånger att stänga av ljudet helt för att lyssna på dansband istället för det hade varit ljusår bättre. Här behöver det göras massor av krafttag till nästa år, massor.

Tur är det i alla fall att det grafiska i spelet är toppen. Bra flyt på spelplanen, snygga spelarmodeller och bra bollfysik gör att Pro Evolution Soccer 2018 alltid är kul att spela. Spelarna ser ut och agerar som sina verkliga förlagor och det är lätt att känna igen dem på långt avstånd. Det kanske inte riktigt är lika snyggt, rent tekniskt, som Fifa 18 men Konami lyckas att fånga den där speciella fotbollskänslan nästan perfekt på planen. Framförallt ljussättningen under spelet känns naturtrogen och lyser upp spelare så det går att se svettpärlorna i pannan på ett mycket verkligt sätt.

Allt-som-allt är Pro Evolution Soccer 2018 ett riktigt bra fotbollsspel där fokus har lagts på spelmekaniska förbättringar som gör skillnad i slutändan. Jag har superskoj när jag sätter ihop ett ytterst konstigt lag i "Random Selection"-läget eller möter min vän Steffo T (inte Törnquist) online. Domarna kanske är lite väl hårda ibland och missar helt uppenbara röda kort samtidigt som de kan flagga mig för småsaker i jämförelse. Serien har alltid haft hårda domare och det är faktiskt inte riktigt lika illa i år som tidigare. Menyer och presentationen behöver jobbas på till nästa år och det otroligt horribla kommentatorerna bör göras om från grunden men det behöver nödvändigtvis inte vara saker som hindrar dig från att avnjuta ett riktigt bra fotbollsspel.

Pro Evolution Soccer 2018
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Responisvt, Random Selection-läget, bra målvakter, bra förbättringar i grundmekaniker
-
Tråkig presentation, horribelt värdelösa kommentatorer
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här