Svenska
Gamereactor
recensioner
Sonic Gems Collection

Sonic Gems Collection

Benke har vadat fram i Sonics överblivna rester och han mår inte så bra som han hade hoppats...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Segas snabbe maskot har redan fått en samlingsutgåva i form av Sonic Mega Collection och nu är han tillbaka med de överblivna resterna. Det låter inte så roligt och det är faktiskt inte så roligt heller. När Sonic Mega Collection innehöll fyra riktigt bra klassiska Sonic-spel i 2D, så hittar vi faktiskt bara ett sådant i Sonic Gems Collection. Det är Sonic the Hedgehog CD, som släpptes till Mega-CD 1993. Spelet bjuder på det mesta man kan förvänta sig av ett Sonic-spel och har ett intressant koncept där Sonic kan påverka framtiden. Om du aldrig har spelat detta spel och fullkomligen älskar Sonics 2D-äventyr så är det egentligen det enda skälet att köpa Sonic Gems Collection. I mina ögon har Sonic the Hedgehog CD en bit upp till de allra bästa Sonic-spelen, men det är trots allt ett riktigt bra spel. Musiken, som tyvärr inte är den japanska, håller exempelvis hög klass. Detta var också den stora skillnaden mellan CD-spelen och de vanliga Mega Drive-spelen, just att musiken höll högre kvalitet.

HQ

De två andra huvudattraktionerna är Sonic the Fighter, ett AM2-utvecklat arkadslagsmål, som känns väldigt simplistiskt och snabbt blir tröttsamt samt det Traveller’s Tales-utvecklade och relativt usla Sonic R som släpptes till Saturn. För fans och nostalgiker är det kul att testa Sonic the Fighter, men annars känns dessa spel väldigt bleka. Sonic the Fighter ska enligt uppgift bygga på det första Fighting Vipers-spelet och det är möjligt, men i såna fall är det väldigt förenklat. Du har slag och sparkar, samt en grepp/specialattack, du kan parera (med sköldar som förbrukas) och det finns attacker mot en liggande motståndare. Sonic R känns hopplöst dåligt idag, med få banor, trasig och oprecis kontroll samt hopplöst otydlig bandesign.

Sega har också stoppat in sex ganska dåligt emulerade Gamegear-spel där Sonic the Hedgehog 2 och Sonic Triple Threat känns bäst, medan flera andra av spelen är riktigt usla. Det är inte direkt någon njutbar upplevelse att ta del av Gamegear-spel hemma på sin TV och därför kan man knappast se detta som något annat än en kuriositet för de som missade Sonics spel på Sega bärbara enhet. Gamegear är faktiskt den spelmaskin som fick flest Sonic-spel. Som bonus har också två upplåsbara Vectorman-spel stoppats in. Dessa två spel höjer helt klart samlingens klass, men hur logiskt känns det att köpa en Sonic-samlingen och ha mest kul med två spel som inte har något som helst med den blå igelkotten att göra och dessutom kräver en hel del trist arbete med undermåliga Sonic-spel innan de ens är upplåsta? Totalt sett känns det som ett mycket magert innehåll och varför plockade Sega inte in Knuckles Chaotix och Sonic Shuffle? Då hade det åtminstone känts lite mer komplett. Nu får vi i Europa inte heller Streets of Rage-spelen, som ingick i den japanska versionen. Och de tre spelen hade varit det bästa på hela skivan om de varit inkluderade. Men det är inte antalet inkluderade spel det faller på utan den dåliga standarden på spelen. Trots att Sonic Gems Collection släpps till budgetpris är detta bara något för Sonic-entusiaster och risken är stor att även dem blir besvikna, precis som jag.

Sonic Gems CollectionSonic Gems CollectionSonic Gems CollectionSonic Gems Collection
04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Sonic the Hedgehog CD, Vectorman-spelen (om du orkar låsa upp dem)
-
Dåliga spel som Sonic the fighters och Sonic R, trista Gamegear-spel, mycket magert spelutbud jämfört med Mega Collection.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Sonic Gems CollectionScore

Sonic Gems Collection

RECENSION. Skrivet av Bengt Lemne

Benke har vadat fram i Sonics överblivna rester och han mår inte så bra som han hade hoppats...



Loading next content