Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Football Manager 2019

Football Manager 2019

Säg adjö till din fritid. Det är nämligen dags att åter igen lägga ner hundratals timmar på Football Manager. Full fart framåt, håll tätt bakåt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag har spelat managerspel sedan 90-talet, innan det ens hette Football Manager, så varje år ser jag fram emot den nya versionen. Jag vill inte ens veta hur många tusen timmar jag lagt ner på denna spelserie genom åren. Nu är Football Manager 2019 ute och frågan är självklar. Är det bättre än förra året?

I år väljer jag att försöka föra engelska League Two-laget Forest Green Rovers till framgång. Jag har som princip att aldrig spela med bra lag då jag gillar utmaningen. Men för att göra recensionen så rättvis som möjligt startade jag också en sparfil med ett betydligt bättre lag. Dags att skapa en manager som ser ungefär ut som mig själv. Det går att skapa ett ansikte grundat på ett foto, vilket blev riktigt bra förra året.

Denna gång gick det inte alls lika bra och jag valde till slut att ändra lite på en datorgenererad gubbe. Det finns valmöjligheter för att skapa ditt utseende, men det är inte direkt rollspelsdjupt. Det är ingen jätteviktig funktion, men jag hoppas på en uppgradering till nästa år. Din skapade manager står ju faktiskt vid sidlinjen varje match.

Direkt när du startar upp din karriär möts du av introduktionerna till de två stora förbättringarna i årets version, taktik- och träningsdelarna. Båda är nu mycket utförligare än tidigare. På din taktikskärm kan du nu välja din taktiska stil. Det finns elva olika stilar att välja mellan och de varierar från tiki-taka som fokuserar på kortpassningar och intensiv press till att vara ett lag som parkerar bussen och satsar på att hålla nollan istället för att ha bollinnehav. Det visas även en grafik där du ser precis hur denna spelform ser ut, eller bör se ut, under match. Datorn föreslår sedan laguppställningar som passar med din spelform.

Detta är en annons:
Football Manager 2019
Den nya taktikskärmen bjuder på nya spelsätt. Själv satsar jag på ett 4-4-2 med kantspel, precis som på den gamla goda tiden.

Träningen är nu på gränsen till extrem. Om du verkligen gillar att hantera varje aspekt av ditt lags vardag kommer du att spendera timmar här. Det är fantastiskt detaljerat. Du har nu chansen att välja precis vad laget ska träna på vid varje träningspass. Släpper ditt lag in alldeles för många mål? Planera in dagens första träningspass på att träna försvar mot höjdbollar, följ upp med ett andra träningspass för försvarets aggressivitet. Är du riktigt förbannad kan du även lägga in ett extra träningspass under dagen. Du kan också ändra individuell träning, skapa egna träningsscheman, välja vilken tränare som har hand om vad och se vilka spelare som varit extra bra (eller dåliga) på de senaste träningarna. Jag är väldigt imponerad av den nya träningssektionen och det har gjort översikten över träning mycket bättre än i tidigare versioner.

Football Manager 2019
Träningsdelen är så detaljerad att man blir imponerad. Här kan du spendera många timmar.

Jag förstår att det här kan verka väldigt skrämmande för nya spelare. Det här spelet är så fullt av detaljer, information, statistik och funktioner att det känns överväldigande ibland. Då kommer den goda nyheten. Om du bara vill fokusera på att köpa spelare och ta ut laget till nästa match kan du göra det. Du kan låta din assisterande manager ta hand om träningen, kontraktsförnyelser, att ta fram taktiken som bäst passar i nästa match. Du kan välja precis vad du vill göra och vad du inte vill göra. Men vad du än gör, låt någon annan ta hand om presskonferenserna. Jag vill hävda att det här är den sämsta delen i spelet. Det infördes för några år sedan och är precis lika tråkigt som då. Du får frågor från "journalister" vid olika tillfällen, mest efter en match, och frågorna är näst intill identiska varje gång. Köpt en spelare? Du vet redan vilka frågor som kommer, i vilken ordning de kommer och vad du ska svara. Som tur går det ju, som sagt, att välja bort och jag hoppas inte någon väljer att lida sig igenom detta.

Detta är en annons:

Det är ingen hemlighet att det här spelet kommer äta upp din fritid. Det finns så mycket att göra, så många spelare att scouta, så mycket personal att sparka och anställa. Det kommer ta flera timmar innan du ens kommit förbi försäsongen. Om du känner att du vill träna ett lag, men inte har tid att lägga ner finns valet att spela Football Manager 2019 Touch. Det är en version som är mycket mer grundläggande än den fulla versionen. Det är i princip en uppdaterad version av hur managerspelen var för många år sedan. Jag har personligen inte testat detta så jag kan inte ge ett utlåtande.

Football Manager 2019
Spelarskärmen är i princip lika som förra årets. Leon Bailey har dock blivit rejält mycket bättre.

Sports Interactive försöker göra Football Manager så likt verkligheten som möjligt. Saker kan hända i spelet som drastiskt, eller mindre drastiskt, förändrar framtiden. Så som att VM 2022 tvingas flytta från Qatar till ett annat land (i mitt fall Australien) på grund utav påtryckningar eller begränsningar som de brittiska lagen tvingas gå igenom med Brexit. Nytt är också införandet av VAR (videodomarna som var i fokus under Rysslands-VM) och mållinjeteknologin.

Givetvis finns det saker som inte hade hänt i verkligheten. En av de första spelarna jag värvade till Forest Green i den engelska fjärdedivisionen var till exempel Antonio Cassano. Det här är alltså en snubbe som gjort 39 landskamper för Italien och spelat i klubbar som Milan, Inter och Real Madrid. Nu är hans hem arenan The New Lawn i Nailsworth, en liten by med 5 700 invånare. Oldham förlorade dessutom säsongspremiären hemma mot MK Dons... med 0-10. Nog för att det är League Two, men ändå.

Låt mig prata lite om animationerna under matcherna, eftersom vi redan är inne på verklighetstroget. Det är utan tvekan de bästa animationerna i spelserien hittills. Spelarna rör sig på rätt sätt och målvakterna dyker efter bollen på rätt sätt. Men det betyder inte att allt är perfekt. Det finns fortfarande saker som irriterar mig, som när spelare helt verkar ha glömt bort hur man spelar fotboll och bara står och ser ut som ett frågetecken när bollen kommer, vilket i sin tur leder till frilägen för motståndarna. Eller när målvakterna släpper in skott som går rätt i magen. Detta händer dock väldigt sällan, men det är småirriterande när det händer.

Den tredje stora nyheten för året är att spelet har fått full Bundesliga-licens. Det betyder att alla lag har sina riktiga namn och klubbmärkena och tröjorna ser ut som de ska. En liten ändring kan tyckas, men det är ändå ett steg i rätt riktning. Tyvärr finns det fortfarande många ligor som saknar klubbmärken och tröjor. Detta går som tur är att ladda ner och lägga in i spelet själv.

Football Manager 2019
Mållinjeteknologin gör sin debut. Var bollen verkligen inne?

Du känner dig fortfarande som ett riktigt taktiskt geni när du lyckas och blir förbannad på försvaret som släpper in alldeles för lätta mål. Spelet får dig verkligen att känna dig ansvarig för detta lag. Du svär åt spelare som du jättegärna ville ha, men som valde att gå till en annan klubb samtidigt som du blir överlycklig över att ha lyckats få med dig en 1-0-seger på bortaplan mot seriens bästa lag trots att ni blev totalt överkörda.

Det är det bästa spelet någonsin i Football Manager-serien, så det jag säger nu kommer låta lite konstigt. Äger du Football Manager 2018, det vill säga förra årets, ser jag ingen anledning till att köpa detta spel. Det är helt enkelt inte tillräckligt mycket nytt. Det behövs verkligen fler nyheter nästa år, men detta är ändå i grunden ett riktigt bra managerspel. Har du istället haft ett uppehåll och funderar på om detta är spelet som du kan komma igång med igen, då är svaret ett solklart ja. Att vara fotbollsmanager blir inte bättre än så här, åtminstone inte i den virtuella världen. Räkna med att hundratals timmar bara kommer flyga förbi.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Nya träningsskärmen är fantastisk, matchanimationerna är mestadels bra, ett himmelrike för statistikälskare, massvis av funktioner
-
För lite nytt, bedrövliga presskonferenser
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Football Manager 2019Score

Football Manager 2019

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

Säg adjö till din fritid. Det är nämligen dags att åter igen lägga ner hundratals timmar på Football Manager. Full fart framåt, håll tätt bakåt!Loading next content