Svenska
Gamereactor
recensioner
Artifact

Artifact

Valve visar att samlarkortspel kan erbjuda ett makalöst speldjup utan att bli överdrivet komplicerade...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Storhetstiden för samlarkortspel var under 90-talet, men de senaste åren har konceptet gjort rejäl comeback, inte minst i spelvärlden där alla utvecklare med självinsikt nu har något att erbjuda. Inte bara fortsätter Magic: The Gathering att frodas samt att Star Wars Destiny blivit en framgång, vi har även Blizzards Hearthstone, CD Projekt Reds underhållande Gwent, Fable-spinoffen Fable Fortune och Bethesdas The Elder Scrolls: Legends - och runt knuten väntar Valves Dota-inspirerade Artifact.

ArtifactArtifact
Tydligt och genomarbetat.

Det sticker ut från mängden med ett fräscht spelsystem. Artifact har nämligen tre "lanes" av samma typ som vi hittar i arenaactionspel (MOBA), vilket känns passande då det som sagt är Dota 2-inspirerat. Istället för att ha flera faser under en runda, har vi i Artifact tre lanes som spelas på samma gång, från vänster till höger i raskt tempo. För att segra i detta trefrontskrig måste du ha en god strategi, där du ser till att hand om dina hjältar och resurser samt håller koll på både din och motståndarens hälsa. Du kan ha upp till fem hjältar i olika färger i din lek, vilka sedan kan användas på någon av dessa tre lanes. Efter att ha lagt en hjälte i en viss färg kan du sedan spela minions och liknande i samma färg där för att assistera.

Detta är en annons:

Alla hjältar kan buffas av kort som inte är färgspecifika samt rustningar och vapen för att öka chanserna att hålla sig vid liv och dela ut mer skada. Färgerna som finns att spela med är den offensiva röda, magispäckade blå, minion-dyrkande gröna, samt svart som mestadels kretsar kring att buffa kort. En lek består av minst 40 kort, inklusive hjältar, och det finns ingen övre gräns. Vill du spela med 100 kort så får du det, även om det samtidigt leder till risken att korten inte kommer i den ordning du hoppats på.

Artifact
Speldjupet är smått otroligt.

Det finns även föremålskort att hålla rätt på med hälso-boosts, hjälte-buffar, vapen, rustningar och lane-buffar. Dessa är gratis att spela ut och när motståndarna spelat sina är det dags att slåss. Detta sker mot motsatt sida av borde eller mot ett tower. En match vinns av att två torn besegras i två olika lanes (även om det finns lite andra finesser). Artifact är mer komplext än många andra samlarkortspel men känns aldrig riktigt överväldigande. Det finns många kort att spela och de som är bra på detta kommer ha gott om möjligheter att skapa sig en rolig lek.

Det finns flera spellägen att välja på, Featured erbjuder kompetitiva möjligheter och Solo Play är ungefär vad det låter som. Social Play rekommenderas för allas som vill ha något mer casual medan Expert Play är tävlingsmässig PvP komplett med ranking. Även Draft finns att spela där man köper ett antal paket och spelar med detta istället för något superoptimerat, vilket är klart kul.

Detta är en annons:
Artifact
För den som vill ha en riktigt bra lek kommer det i slutändan bli dyrt.

I Phantom Draft spelar du en lek bestående av 60 gratiskort du får (som du inte får behålla), där du så sakteliga tjänar pengar. I Keeper Draft får du behålla alla kort men kräver att du köper fem paket för att kunna delta. Som vanligt med konceptet gäller att du ändå bör spendera pengar för att du ska få ett större utbud av bra kort och kunna sätta ihop något riktigt slagkraftigt. Det finns också möjlighet att byta kort med andra.

Artifact är väldigt tjusigt och bär den där känslan av Valve-kvalitet, och jag har inte haft några som helst problem med uppkoppling, buggar eller något annat. Visst, det finns spel med mer innehåll i genren, men grunden för något riktigt bra finns här och vi ser fram emot att få se hur detta utvecklas.

HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Nytt och fräsch koncept, enormt speldjup, flera bra spelläghen, känns genomarbetat
-
Stökig lekbyggare, shoppingen är tillkrånglad, dyrt med bra lekar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Valve planerar reboot av Artifact

Valve planerar reboot av Artifact

NYHET. Skrivet av Rasmus Jämsä

Minns du Artifact? Om du inte gör det så är det inte så konstigt, Valves kortspel baserat på supersuccén DOTA 2 floppade nämligen något oerhört. Detta är något Valve...

0
Gamereactor Live: Vi spelar Artifact

Gamereactor Live: Vi spelar Artifact

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Dota 2-inspirerade kortspelet Artifact har just släppts och vi tänkte i dagens Gamereactor Live kolla in hur det står sig mot Gwent och Hearthstone. Vi kör igång 16:00...



Loading next content