Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Yoshi's Crafted World

Yoshi's Crafted World

Glöm Mario. Yoshi kan stå på egna ben, någon han med all tydlighet visar i pinfärska Yoshi's Crafted World där vi får besöka en 'klipp och klistra'-värld full av hemligheter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Ända sedan Super Mario Bros släpptes i Japan år 1985 har Nintendo varit de obestridliga kungarna av plattformsspel. Varje gång det kommer något nytt med Mario och gänget kan man vara garanterad att det kommer bjudas på originella inslag, nytänkande och ursmart bandesign. Dessutom har de ju även andra serier som framför allt utmanande Donkey Kong och det lite snällare Kirby (samt spinoffs som Super Princess Peach och Wario-spelen) som också håller skyhög klass. Därför var det kanske inte så konstigt att jag var väldigt sugen på Yoshi's Crafted World.

Ni som hade en Wii U och spelade Yoshi's Woolly World (som även kom till Nintendo 3DS förra året) har kanske en föraning om vad som väntar. Som namnet antyder var det ett spel med all grafik inspirerad av garner och tyger, en makalöst charmig stil som gjorde det till 2015 års mysigaste äventyr. Till Yoshi's Crafted World har tygarbetet dock utvecklats till något som närmast påminner om "klipp och klistra på lekis möter Nintendo Labo", och är det en sak jag vågar slå fast direkt, så är det att kreativiteten inte är något som utvecklarna Good Feel lider brist på.

Yoshi's Crafted World
Grafiken är direkt makalöst läcker och ofta vill jag bara stanna till och titta.
Detta är en annons:

Vi har väl alla sett någon av de otaliga videos som presenterats på bland annat 9gag genom åren på framför allt asiatiska pappershandarbeten, där det genom att vikas uppnåtts otroliga resultat. Tänk origami om du vill. Det är här spelet glänser som allra mest. Hela världen är skapad i kartong med papper, klister, tejp och annat där andra smarta produkter smugit sig in. En upp och nedvänd pappmugg kan vara en ö, kakförpackningar blir utmärkta plattformar och en stor farlig drake kan vara en bit kartong styrd av en liten Shy Guy. Lägg till detta ett helt makalöst animationsarbete och ofta direkt häpnadsväckande snygga texturer, och du har en sann fröjd för ögonen att se fram emot, något som inte heller blir sämre av en imponerande miljövariation.

Kort sagt är det en väldigt inbjudande värld att spela i, och som vanligt spelar Yoshis ägg en viktig roll. Den här gången kan du även röra dig samt slunga dem i djupled, något som dels används för att besegra fiender, men dels även för att på ett smart sätt lösa pussel samt hitta gömda föremål (något det finns gott om). Just att det finns möjlighet att påverka spelet i djupled får även till följd att jag automatiskt scannar av omgivningarna bättre för att försöka vara förberedd på överraskningar samt hitta hemligheter. Att tillföra en extra dimension att röra sig i, lite som i bland annat Little Big Planet, gör mycket för spelbarheten, men det är inte helt utan problem.

Yoshi's Crafted WorldYoshi's Crafted World
Banvariationen är god och du får under resans gång besöka vitt skilda omgivningar.

Ibland är det svårt att pricka saker med Yoshis ägg, som använder sig av ett system för att låsa fast siktet på fienden. Vill du skjuta på en springande Shy Guy i bakgrunden och därför vill sikta lite framför, så går det inte eftersom du måste låsa fast siktet på denne pch det fungerar inte utanför den nivån du själv befinner dig på. Vill du däremot skjuta fiender som samma nivå av djupled som dig själv, kan du däremot sikta analogt och avfyra snygga äggträffar. Det är inget jätteproblem, men något utvecklarna gärna hade fått se över.

Detta är en annons:

För alla som svettats ymnigt över Sekiro: Shadows Die Twice senaste tiden, är Yoshi's Crafted World något av en lisa för själen. Här tuffar Yoshi på i ett ganska behagligt tempo i en värld som inte kommer orsaka någon onödig frustration, möjligen undantaget enstaka check-points. Visserligen är det mer intensivt än Yoshi's Woolly World, men det säger ju egentligen inte sådär jättemycket, och ska jag vara helt ärligt tycker jag det känns skönt att få spendera tiden med ett riktigt feelgood-spel mellan varven.

Yoshi's Crafted WorldYoshi's Crafted World
Särskilt svårt blir det aldrig, men du lär missa ibland och tyvärr är spelets check-points inte alltid de bästa.

Dessutom så går det att spela detta äventyr tillsammans med en vän. Jag skulle inte vilja påstå att det tillför sådär våldsamt mycket mer än sällskap - men ibland räcker ju det. Möjligen brasklapp för att det är lite för lätt att svälja sin partner, något som ofta (eller så är det jag som behöver nya vänner) leder till ett smärre krig där man börjar småjävlas med varandra istället. Vilket också kan vara kul, men gör det svårt att komma vidare. Spontant tycker jag att Yoshi's Woolly World var bättre ur denna aspekt, även om uppföljaren som spel betraktat är klart mer underhållande.

Med det sagt så är det heller inget superlätt spel, i synnerhet inte för den som vill hitta alla gömda grejer. Efter att ha klarat en bana och hittat det mesta kan du dessutom spela om dem och då leta Poochys valpar i ett underbart sidoäventyr då du ser allt ur ett annat perspektiv (Flip Side), vilket tillför både variation och extra utmaning. Dessutom finns otaliga kostymer att låsa upp i spelets gashapon-liknande maskiner, vilka är roligare tillskott än jag egentligen skulle vilja medge. Yoshi's Crafted World kan absolut spelas av barn, men har du riktigt små parvlar hemma, så skulle jag nog hellre rekommendera Kirby Star Allies.

Yoshi's Crafted World
Räkna med att det tar runt 15 timmar att spela igenom spelet i normalt tempo med lite utforskande och betydligt mer om du vill hitta allt.

Musiken i Yoshi's Crafted World är en blandad kompott, där det i föregångaren var dess kanske starkaste kort tillsammans med designen. Här har utvecklarna valt att satsa på blockflöjter och vad som bäst kan beskrivas som karnevalkänsla (det är Kazumi Totaka, Animal Crossing, som står för komponeringen). Det blir lite hissmusikeffekt av det hela, där jag hör att den finns, men inte lägger något på minnet. Istället för minnesvärda plattformstoner får vi alltså något betydligt mer slätstruket här.

För min egen del har det här snabbt blivit ett sådant där spel jag plockar upp och spelar när jag känner att jag vill slappna av framför TV:n en stund, eller innan jag ska sova. Det behagliga tempot, det höga omspelningsvärdet, alla hemligheterna och den makalöst vackra grafiken vaggar snabbt in mig i Nintendos underbara värld. Det är liksom kravlöst, okomplicerat och underhållande på ett sätt storspel glidit lite ifrån senaste tio åren och jag kan inte annat än älska.

Yoshi's Crafted World
Bland all hobbyinspirerad design smyger det ibland in sig realistiska ytor vilket ger sköna kontraster.

Visst finns här skönhetsfläckar som ibland bristande precision i spelkontrollen och den anonyma musiken, och lite mer kärlek lagd på spelets co-op hade inte gjort något. Men sammantaget är det bara att konstatera att Nintendo fortfarande är oöverträffade när det kommer till plattformstrivsel, och det är bara för andra att se och lära.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Makalöst läcker design, smarta pussel, stor miljövariation, massor av hemligheter, ljuvliga animationer, högt omspelningsvärde
-
Anonym musik, vissa brister i siktet, underutvecklad co-op
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • Leorio
    Hur förmågan att se världen genom ett barns ögon får dig att feel-good. Här är Yoshi's Crafted World! Den stora stjärnan i Yoshi's Crafted... 7/10

Relaterade texter

Yoshi's Crafted WorldScore

Yoshi's Crafted World

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Glöm Mario. Yoshi kan stå på egna ben, någon han med all tydlighet visar i pinfärska Yoshi's Crafted World där vi får besöka en 'klipp och klistra'-värld full av hemligheter...Loading next content