Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
One Piece: Pirate Warriors

One Piece: Pirate Warriors

Välkommen till One Piece-universumet. En värld full av fruktdopade pirater, gummiarmar och en massa knappmosande.


Fenomenet One Piece har sedan det sena 90-talet etablerat sig som en av de allra största manga- och anime-titlar som sett dagens ljus i Japan. Sedan starten har läsare och tittare fått följa Monkey D. Luffy och resten av besättningen under namnet Straw Hat Pirates. Tillsammans söker man med ljus och lykta efter den stora piratkungens gömda skatt, kallad helt enkelt för "The One Piece" och möter en rad märkliga karaktärer, vänner som fiender, på vägen.

Jag är ingen manga-kännare, inte alls. Hade knappt hört talas om One Piece-serien innan jag satte tänderna i spelet i fråga, men Tecmo Koei gör ändå ett gott försök att få mig som novis att hänga med i den rätt snåriga historia som presenteras. One Piece: Pirate Warriors låter spelaren få stifta bekantskap med var och en av de olika karaktärer som går att finna ombord Straw Hat Pirates något slitna piratskepp. Förutom Luffy finner man Zoro, svärdsvingaren, navigatören Nami, prickskytten Usopp, sparkarkungen Sanji och så vidare.

One Piece: Pirate Warriors
One Piece: Pirate Warriors har ett digert karaktärsgalleri.

Du får under spelets gång chansen att spela som samtliga karaktärer, vilket dessutom gör att du låser upp dessa för att kunna ta dig an delar av spelet som du spelade som Luffy, vid ett senare tillfälle. För i slutändan är det Monkey D. Luffy som är spelets centralpunkt. Denna taniga, uppkäftiga unga man ser till en början inte mycket ut för världen, men han är en av flera i spelet som ätit av den speciella frukt som skänker en magiska krafter.

I Luffys fall är de magiska krafterna möjligheten att böja, sträcka och bända sin tunna kropp i princip hur mycket som helst. I sann manga-stil ger det upphov till en hel del sköna, överdrivna fightscener och några rent komiska mellansekvenser där Luffy antingen blåser upp sig själv till en stor ballong, eller för den delen krymper till pyttestorlek.

One Piece: Pirate Warriors
Luffys gummikropp kan släppa lös några riktigt grymma specialattacker.

Spelmässigt är One Piece: Pirate Warriors ett barn av samma skola som till exempel Dynasty Warriors-serien. Vi snackar alltså ett i grunden ganska enkelt hack'n'slash-spel där fienderna på skärmen gärna landar på 50-60 stycken åt gången. På samma sätt som i Dynasty Warriors är den vanliga drönarsoldaten en väldigt enkel match för Luffy och hans kompisar. Istället handlar det mer om att fälla så många fiender som möjligt, snarare än att taktiskt ta sig an striderna.

Då och då bryts striderna av med minibossar och större bossar, där ofta bossarna själva också är en produkt av samma frukter som Luffy smaskat på och därför också har speciella krafter. Ibland får du använda dina egna förmågor för att fälla dom, ibland måste du använda din omgivning för att ta dig vidare.

Omgivningen spelar nämligen en rätt stor roll i One Piece: Pirate Warriors. Vi pratar inte rent plattformande, men vissa banor är mer upplagda som styrda plattformsnivåer där Tecmo Koei slänger in ett par nypor egen vilja och flera stora nävar med quick time events. Tyvärr blir det alldeles för mycket av den sista varan och när kameran inte vill göra som du vill, vilket är lite för ofta, uppstår mer frustration än spelglädje.

One Piece: Pirate Warriors
Även dom du möter massor av fiender samtidigt, är ingen av dom någon riktig utmaning.

Banorna kommer mestadels i tre varianter. Den första typen är linjärt knappmosande med fiendevågor som aldrig tar slut. Den andra är mer pusselbaserad, ofta som sagt tungt baserade på quick time events. Den tredje utspelar sig i städer där du hela tiden får delmål att ta dig an, såsom att ta över vissa territorier och avancera framåt. Detta ger viss välkommen variation, men ändå kan det inte måla över det faktum att just variationen är One Piece: Pirate Warriors allra största brist.

Eftersom spelet inte kräver särskilt mycket av dig som spelare blir monotonin snart för mycket. Även om du låser upp den ena vansinniga specialattacken efter den andra, behöver du sällan använda mer än två standardknappar för att mosa dig igenom fiendehorderna. Inte ens de gånger då du spelar som en av de andra i piratbesättningen gör att variationen känns påtaglig, då upplägget fortfarande är detsamma och den enda skillnaden är att din karaktär är en annan.

One Piece: Pirate Warriors
Det må vara ett snyggt designat spel rent grafiskt, men det tar inte bort spelets brister.

Berättandet kräver att du är en riktig One Piece-älskare för att du ska ens bry dig. Det berättas genom tjusigt animerade mellansekvenser, snyggt ritade serietidningspaneler och fult designade textavsnitt. När hela paketet dessutom är helt på japanska, blir det lätt för mycket att ta in för en nybörjare i både genren och subgenren.

Dessutom stör jag mig på att Tecmo Koei inte löst enkla, tekniska detaljer. Du kan till exempel inte ändra inställningar under spelets gång. Nej för det krävs det att du avslutar spelet och börjar om. En helt galen detalj som man inte tror kunde existera i spelens år 2012. Spelets interna uppgraderingssystem baserat på mynt du samlar på dig är dessutom totalt användarovänligt och helt ologiskt. Tur då att uppgraderingarna gör mindre skillnad på slagfältet än vad man kanske hade velat.

Det är synd att grundläggande saker som dessa förstör resten av upplevelsen. För annars är One Piece: Pirate Warriors ett läckert spel att vila ögonen på med precis lagom mängd cell-shading och miljöer som verkligen sticker ut. Men jag kan inte njuta av det på det sätt jag vill då det monotona spelandet, de designmässiga bristerna och den rätt enerverande berättartekniken ställer sig i vägen.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Läcker och fantasifull manga-design, intressanta miljöer, stort karaktärsgalleri
-
Alldeles för enformigt, designmässiga missar, trist berättande, enbart för fansen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här