Svenska
Gamereactor
recensioner
Need for Speed: Most Wanted

Need for Speed: Most Wanted (PS Vita)

Jonas "Trafikdöden" Mäki har sladdat runt i ett portabelt Fairhaven för att ta reda på om PS Vita-versionen av EA:s senaste Need for Speed är lika bra som de stationära versionerna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det här med racing till bärbara format brukar vara en ganska tragisk historia. I synnerhet när det handlar om spel som från början släppts till stationära format och som sedan lite snabbt lagts ut på entreprenad där lägsta möjliga anbudsgivare på en fikarast fått spelet att hjälpligt fungera. Med PS Vita är det dock annorlunda.

Sonys svarta best står inte långt efter de stationära formaten, och därför är det med stora förhoppningar jag satte igång att recensera Need for Speed: Most Wanted. För en gångs skull vankas ett bilspel där man inte genat någonstans utan erbjuder allt de stationära förlagorna har med den extra bonusen att man kan ta med sig spelet och avnjuta det på resande fot.

Need for Speed: Most Wanted
Det finns ett rejält tvärsnitt av bilar, inte minst Ford F-150 SVT Raptor.

Faktum är att man inte ens snålat med utvecklarna och det är inget obskyrt litet team som skött om PS Vita-versionen, utan det är Criterion själva som målmedvetet arbetat för att göra det här till inte bara ett bärbart Need for Speed, utan ett fullvärdigt alternativ att köpa istället för Playstation 3-versionen.

Detta är en annons:

Det gör att det känns välbekant, på ett bra sätt, att sätta sig bakom ratten och ge sig ut för att leta motståndare och vansinneshopp att tukta med ett hästkraftsmonster av guds nåde. Överallt finns det bilar att byta till sig och uppgradera på lättsamma arkadpremisser, och dessutom står den lömske farbror Blå längs vägarna med enda uppgift att sätta stopp för mitt roliga. Här finns även fartkameror att mobba genom att susa förbi dem i knappt mätbara hastigheter och hela storstaden Fairhaven är utrustad med allt från hamnar till byggarbeten, kraftverk, lantlig idyll och såklart skyskrapedjungler.

Need for Speed: Most Wanted
Grafiken är ungefär jämförbar med smartphone-versionerna av spelet, men ser trots det väldigt bra ut.

Inget av detta har offrats till PS Vita-versionen som jag i ärlighetens namn spenderat mer tid med än PC-diton. Det känns helt fantastiskt bra att ha denna makalösa värld på fickan komplett med bra onlinestöd att sätta sig med varhelst en tillgänglig uppkoppling finns att tillgå. Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd.

För riktigt allt har Criterion inte lyckats klämma ned i PS Vita-versionen, och livet runt en själv är det som fått stryka på foten. Det innebär i praktiken att bara en handfull bilar kan synas på skärmen samtidigt och Need for Speed: Most Wanted känns därför inte riktigt lika arkadmässig som sina stationära förlagor eftersom allt är så öde och mycket av stress- och slumpmomenten försvinner.

Detta är en annons:
Need for Speed: Most Wanted
Hittar du en ny bil så är det bara att köra fram till den och med ett enkelt knapptryck byta vrålåk.

I det lite öde Fairhaven har polisen heller inte samma resurser att samla på sig kollegor för en rejäl jakt. Därmed jagas man bara av ett fåtal polisbilar efter att skändat hastighetsbegränsningarna, och det gör även Need for Speed: Most Wanted lite lättare till PS Vita. Inte heller i racen är det lika många bilar. Själv är jag kluven. Det här ger ju onekligen mig mer Speed Points att använda till uppgraderingar och jag kommer fortare framåt. Dessutom blir det lite mer skicklighet när det inte kommer någon slumpmässig söndagstrafikant och förvandlar min svindyra Audi R8 till metallskrot.

Däremot känns verkligen Fairhaven mer öde och spelar jag inte multiplayer så känner man sig väldigt ensam. Det märks att något fattas. Trots det så är det märkligt tillfredsställande att spätta omkring och samla Speed Points och ta del i alla Criterions vansinniga lopp.

Dessutom har de haft den goda smaken att lägga in några extra för just PS Vita där man kan misstänka att de som spelar trots allt inte kommer vara riktigt lika mycket online. Och just alla dessa korta och smidiga race gör Need for Speed: Most Wanted till ett bra spel att ha med för kortare spelsessioner när tiden är knapp.

Need for Speed: Most Wanted
Fairhaven är imponerande stort och roligt att köra omkring i, hittandes alla möjliga hemligheter.

När man väl är online blommar spelet upp ytterligare, där man äntligen får välbehövligt liv i stan. Nätkoden är till synes välfungerande och för den som även äger Playstation 3-versionen går det trevligt nog att importera sina Speed Points mellan formaten.

Även om Need for Speed: Most Wanted på grund av hårdvarubegränsningar inte riktigt lever upp till sina stationära förlagor, så är det här ändå det mest välfyllda och imponerande bilspelet jag sett till ett bärbart format rent tekniskt sett. Sonys vision om att erbjuda stationärt spelande på resande fot demonstreras med bravur och för min egen del kommer det ta lång tid innan jag slutar jaga Speed Points.

HQ

Den mer utförliga recensionen av de stationära formaten hittar du på denna länk.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Härlig spelkontroll, massor av innehåll, bra nätkod, täta sparpunkter
-
Fairhaven känns öde, inte lika intensivt, bantad grafik
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • AG Jati
    Hälften Hot Pursuit 2010, hälften Most Wanted 2005. Låter som det bästa av två världar? Nej, tvärtemot. Detta är ytterligare ett bevis att... 3/10

Relaterade texter

Need for Speed: Most WantedScore

Need for Speed: Most Wanted

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Criterion blandar arkadaktig tokkörning med ambitiöst onlineläge, och mixen blir lyckad. Jonas "Hjälp, sladd" Elfving har satt betyg på Need for Speed: Most Wanted



Loading next content