Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Family Guy: Back to the Multiverse

Family Guy: Back to the Multiverse

Family Guy prövar återigen på att hoppa in i spelvärlden. Som språngbräda använder man där här gången ett av TV-seriens absolut bästa avsnitt. Viktor har spelat


Jag har ett ganska svårbestämt förhållande med Seth MacFarlanes TV-serie Family Guy. Som bäst kan jag beskriva det ungefär så som jag betraktar serien. Ojämn. Jag tycker varken illa eller bra om det. Jag tycker olika saker och det gör att Family Guy fascinerar. För det är en av de få Simpsonskopiorna som faktiskt verkade fatta insiderskämtet med att Simpsons egentligen var satir och inte något att idolisera. Vilket istället var uppfattningen av mer lata och illa skrivna serier som Jim's Värld, Kungen av Queens och så vidare in i den tragiska oändligheten.

Family Guy förstod att satir var ett vapen. Problemet var att man inte alltid var så bra på att använda det. Serien har därför i alla år pendlat mellan högt och lågt. Ena stunden har de bjudit på fenomenala poänger i form av fantastiskt intelligenta skämt, för att i nästa avsnitt bara pliktskyldigt efterapa vad som än var det senaste inom populärkulturen eller satsa på chockvärde med en nivå på humorn som inte sträckte sig högre än en film signerad bröderna Wayans.

Serien blev förstås betydligt bättre när den började hitta sin egen nisch. Styra om fokuset från Peter Griffin och istället göra Brian och Stewie till huvudkaraktärerna. Det gav serien en grundkärna att arbete från istället för att bara låta avsnitten bestå av lösryckta sketcher som skohornades in i en handling som ingen egentligen brydde sig om eller ens la märke till.

Family Guy: Back to the Multiverse
HAHA! Amishfolk! HAHA! FATTAR NI!?

I sin tur gav detta upphov till några av Family Guys absolut bästa stunder med de påkostade tema-avsnitten centrerade kring just Brian och Stewie. Man lånade upplägget från tidiga tecknade serier från 40-talet och Seth MacFarlane visade upp sin verkliga talang för dialog såväl som sin kärlek och fingertoppskänsla för allt som rörde Hollywoodglamourens guldålder. Snabb parantes, han känns verkligen perfekt som årets Oscar-värd.

Med det fick Family Guy något av en nytändning och ett existensberättigande bortom det att folk fortsatte se på serien av ren vana. Och nu för att vidare kapitalisera på den framgången har vi här TV-spelet Family Guy: Back to the Multiverse. Ni som sett avsnitten spelet utgår från vet redan på förhand att det är en smart grund att bygga ett TV-spel på. Brian och Stewie studsar runt i multiversum. Reglerna är få. Möjligheterna oändliga.

Family Guy: Back to the Multiverse
HAHA! Homopirater! HAHA! FATTAR NI!?!?

Och som resultat är det förstås ett riktigt uselt spel. Vad hade du egentligen väntat dig? Såvida en licens i spelvärlden inte är knuten till en sport är det i princip omöjligt att göra ett bra licensspel. Detta eftersom det 1) inte ges tillräckligt med resurser till utvecklarna och 2) inte är nödvändigt eftersom spelet likväl säljer på sin licens.

Grunden för Back to the Multiverse utgörs därför av en tredjepersonsskjutare bärgat från slutet av 90-talet som sedan garnerats med Family Guy-teckningar. Det är långtråkigt, motståndslöst och ointressant på så många plan att det borde vinna någon slags medalj. Men att det brister som ett spel är inte främsta anledningen till att Family Guy: Back to the Multiverse är något som inte ens borde petas på med pinne.

Family Guy: Back to the Multiverse
HAHA! Ja, ni fattar. Robocop och grejer.

Det värsta är att det inte är roligt, alls. Jag upprepar. Det är ett Family Guy-spel som inte är roligt, alls. Generalfel. Megaunderkänt. Skämskudde. Och jag är medveten om att humor är något högst individuellt och jag respekterar förstås det. Som sagt var så tycker jag Family Guy är en ganska ojämn show medan du kanske älskar den. Det är förstås helt okej. Men jag skulle vara förvånad om även de mest dedikerade Family Guy-fansen skulle klara av att skratta åt den här obehagliga gyttjan av återanvända skämt från TV-seriens historia. Back to the Multiverse är så desperat när det kommer till humor att de korvstoppar banorna med gammal skåpmat utan att tänka på vare sig leverans, kontext eller nyans. Ve och fasa det är som ett Family Guy-avsnitt som gör pliktskydliga popkulturreferenser till sina egna sämsta skämt.

En perfekt storm av smaklöshet, ekande tomt chockvärde och menlösa referenser penslat i grynig grafik som inte lyckas emulera känslan av TV-serien och en hög med originalröstskådespelare som inte fått någon regi alls. Det är rena blodbadet av seriens rappa repliker, vassa samhällssågningar och geniala obskyra. Istället lämnar bristen på humor bara kvar ett tomt skal av homofobi, rasism, sexism och patetiska gallskrik. Något som jag självklart vet inte var utvecklarnas mening men resultatet talar för sig själv. Slå på TV:n istället. Då finns i alla fall chansen för att det kan bli roligt.

Family Guy: Back to the Multiverse
Family Guy: Back to the Multiverse
Family Guy: Back to the Multiverse
Family Guy: Back to the Multiverse
Family Guy: Back to the Multiverse
Family Guy: Back to the Multiverse
Family Guy: Back to the Multiverse
Family Guy: Back to the Multiverse
Family Guy: Back to the Multiverse
Family Guy: Back to the Multiverse
Family Guy: Back to the Multiverse
03 Gamereactor Sverige
3 / 10
+
Smart grundidé
-
Humor som inte är humor, spelbarhet från sent 90-tal, slöseri med resurser, grynigt tråkig grafik
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här