Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Turok: Escape from Lost Valley

Turok: Escape from Lost Valley

Turok är tillbaka för att smiska dinosauriestjärt ännu en gång. Vi har satt betyg på det kulörta indieäventyret Escape From Lost Valley.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Den senaste delen i Turok-sagan släpptes som bekant 2008, detta då ett reboot-försök av serien gjordes till Playstation 3 och Xbox 360. Tolv år har passerat sedan dess, och fans av dinosauriejägaren har givetvis suktat efter ett nytt actionladdat kapitel ur följetongen i lika många år. Nu är dock den väntan äntligen över. Typ.

Turok: Escape from Lost Valley
Grafiken är ultramysig och ett stort steg ifrån den mörka färgpaletten som klädde tidigare titlar.

Indieäventyret Turok: Escape from Lost Valley (släpptes till PC förra året och anländer nu till Xbox One) baseras nämligen fortfarande på de gamla serietidningarna från 50-talet bärandes Turok-namnet, men någon koppling till de tidigare TV-spelen finns det absolut inte. För medan klassiker som Turok: Dinosaur Hunter, Turok 2: Seeds of Evil och Turok Evolution var actionpackade förstapersons-lir så är Escape from Lost Valley ett sockersött pussel/action-äventyr sett ur ett fågelperspektiv. Temat är visserligen fortfarande sig likt då du återigen får axla rollen som den hårdhudade indiankämpen Turok, och på motståndarsidan hittar vi alltjämt argsinta grottmänniskor och framrusande forntidsödlor som ska förpassas till efterlivet.

Turok: Escape from Lost Valley
Grönskade skogar, förrädiska vattenmassor, stillsamma berg och mörka grottor. Det finns gott om miljövariation under denna korta serie-avtsickare
Detta är en annons:

Spelbarheten är dock, som du säkert förstår, väldigt annorlunda om man jämför med de tidigare äventyren, och även om det helt klart finns en betoning på actionelement så känns det mer som ett pusselspel där varje batalj behöver sin egen nyckel till framgång. Att veta när det gäller att ducka, hoppa, anfalla och nyttja distansattacker är nämligen hela grunden till att ta sig framåt i denna - i ärlighetens namn - extremt intetsägande berättelsen, och att endast rusa blint in i konflikter fungerar sällan helt smärtfritt. För Turok: Escape from Lost Valley är tämligen svårt på sina ställen (redan på den normala svårighetsgraden) och även om man inte lär fastna allt för länge på någon enskild plats så måste man tänka till och bemästra simpel fingerfärdighet för att klara sig oskadd förbi alla utmaningar.

Turok: Escape from Lost Valley
Polaren Andar följer med under större delen av resan, och även om han kan hjälpa till att knäppa fiender med sin pilbåge så har han mest en tendens att skjuta dig som spelare i bakhuvudet.

Det är förövrigt sex kapitel att plöja igenom för att ta sig till eftertexterna och varje bana är väldigt liten och kompakt, något som ter sig väldigt bra i denna typ av spel. Alltsammans går dessutom att klara på endast någon ynka timma (beroende på hur skicklig du är såklart) och de som är intresserade av att införskaffa detta bör se det mer som en munsbit framför en större och mättande måltid.

Bosstrider finns det däremot gott om, och även om en del av dem kan kännas småfrustrerande med sina trail & error-upplägg så blev det aldrig så pass tröttsamt att man ville lägga av helt och hållet. Det finns dessutom små hemligheter på varje bana som man kan hitta för att underlätta passagen genom den förlorade dalen, och föremål som giftpilar, helade örter och nya paltor kan vara skillnaden mellan ett glädjetjut framför en stupande fiende eller ett argsint suckande framför ytterligare ett nederlag.

Detta är en annons:
Turok: Escape from Lost Valley
Bosstriderna utspelar sig likt små pussel där rörelsemönster och terräng måste analyseras noga.

Det är slutligen ganska självklart att detta inte är Turok-spelet vi alla har gått och väntat på, och fans av serien kan förståeligt känna sig frustrerade över att dåtidens spelklassiker inte kan återvända i en ny och uppdaterad skrud, men med samma smittsamma spelbarhet. Turok: Escape from Lost Valley är dock ett småmysigt äventyr som står på sina egna ben, och även om det inte är något att skriva hem om i någon större utsträckning så fungerar det väl som underhållning under någon timma eller två.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Charmig grafik, kompakta nivåer, kort och koncis speltid
-
Irriterade Trial & Error-moment, små buggar här och var
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
Turok: Escape from Lost ValleyScore

Turok: Escape from Lost Valley

RECENSION. Skrivet av Joakim Sjögren

Turok är tillbaka för att smiska dinosauriestjärt ännu en gång. Vi har satt betyg på det kulörta indieäventyret Escape From Lost Valley.

1
Turok: Escape from Lost Valley utannonserat

Turok: Escape from Lost Valley utannonserat

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Om du varit med länge, är chansen god att du minns indianen Turok som blev ett stort namn under Nintendo 64-eran med sina våldsamma dinosaurieäventyr. Nu är han tillbaka...Loading next content