Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
recensioner
Sega Mega Drive Collection

Sega Mega Drive Collection

Sega bjuder på en av de mest generösa spelsamlingarna någonsin i oumbärliga guldgruvan Mega Drive Collection


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Efter att oförtjänt ha floppat med Master System på praktiskt taget alla marknader, lanserade Sega Mega Drive i slutet av 80-talet. Trots en något långsam premiär, insåg spelarna snart hur pass överlägsen den var NES och försäljningen tog fart. Efter att Sonic lanserades blev den ett seriöst hot mot Nintendo och bidrag därmed till den minskande försäljning Nintendo sedan dess haft fram till och med Wii.

Kort sagt blev Mega Drive en dundersuccé och är än idag världens femte mest sålda konsol genom tiderna med 35 miljoner enheter.
Men det är ganska svårt att få tag i Mega Drive-spel idag. Som en gammal skattkista man inte kan komma åt, och det finns ju inget bibliotek för gamla spel som det gör med böcker. Och det är ju faktiskt kul med retrospel, helt klart. Men dyrt eftersom de ofta är ganska svåra att få tag på och många fans letar efter klassikerna.

Så vill man spela dessa klassiker får man antingen köpa begagnade originalspel för nästan samma pris som de kostade när de var nya, eller så köper man någon av de många samlingar som finns där runt 5-10 gamla spel säljs till fullpris. Alternativt att man laddar hem de spel som släpps till Wiis Virtual Console för knappt 80 spänn styck.

Ja, eller så gör man som Sega och klämmer in över 30 härliga klassiker på en skiva och säljer samlingen för halva priset. En helt vansinnig, men klassikt galen Sega-idé, eftersom de kunde ha haft bara hälften av spelen med och sålt precis lika mycket ändå. Jämfört med Virtual Console så får du runt 4-5 stycken av dessa spel till samma pris som hela denna samling kostar. Ordet prisvärt får en helt ny innebörd.

Mega Drive Collection är alltså en smått osannolikt välfylld samling som rymmer en stor del av den spelmagi som gjorde att Sega för runt femton år sedan seglade om Nintendo i spelförsäljning. Här trängs exempelvis Segas gamla maskot Alex Kidd med barbarerna från Golden Axe och fagra Alyx från Phantasy Star IV. Ja, plus de två första spelen med Segas mest kända maskot Sonic förstås.

Redan när du startar Mega Drive Collection finns 27 titlar tillgängliga i den härligt retro-inspirerade menyn. Alla spel är perfekta konverterade och med ett enkelt knapptryck kan man även läsa massor av kuriosa om dem. Där kan man bland annat få läsa att stjärnfiguren Ristar ursprungligen var tänkt att bli en kanin och att det Alex Kidd säger när han spelar sten, sax, påse är "jan ken pon", vilket är just sten, sax, påse på japanska.

Det som slår mig när jag botaniserar i denna digitala skattkista av spelklassiker, är hur pass väl många spel fortfarande håller. Det här är inga gamla arkadspel från tidigt 80-tal med klumpiga klossar till grafik, utan extremt välpolerade Mega Drive-spel med superb spelkontroll och vackert pixlad grafik.

Spel som Ecco the Dolphin är majestätiskt mysigt och man häpnas fortfarande över hur naturligt den lilla delfinen rör sig. Phantasy Star IV är än idag ett helt fantastiskt rollspel som man gärna sträckspelar och ett spel som Shinobi III känns lika läskigt coolt nu som när det släpptes 1993. Sega har dessutom varit måna om att ge samlingen bredd genom att inkludera många genrer, vilket gör att det också finns pusselspel som Columns och mer udda titlar som Bonanza Bros.

Att spelet även släpps till PSP kan inte betecknas som något annat än ett genialt drag. De gamla 16-bitarsspelen är nästan samtliga snabba upplevelser som är perfekta för att ta upp på exempelvis en bussresa. Den knivskarpa PSP-skärmen gör dessutom pixlarna extra mycket rättvisa och gör att dessa sagolika spel är om möjligt ännu snyggare nu än när de var nya.

Av de totalt 33 inkluderade spelen är inte alla av toppklass, men tillräckligt många för att Mega Drive Collection ska kännas långt mer prisvärt än någon annan samling. Att alla spel dessutom känns hyfsat tekniskt fräscha gör ju inte precis saken sämre. Kort sagt är det här en samling ingen spelare bör missa, i synnerhet inte om du hör till dem som missade Mega Driven under dess glans dagar då Sega dominerade spelindustrin och Sonic var mer känd bland barn än självaste Mario.

Gemensamma för PSP och Playstation 2 versionen:
Alex Kidd - The Enchanted Castle
Altered Beast
Bonanza Brothers
Columns
Comix Zone
Decap Attack starring Chuck D.Head
Ecco the Dolphin
Ecco: The Tides of Time
Ecco Jr.
Kid Chameleon
Flicky
Gain Ground
Golden Axe I
Golden Axe II
Golden Axe III
Phantasy Star II
Phantasy Star III: Generations of Doom
Phantasy Star IV: The End of the Millenium
Ristar
Shinobi III
Sonic the Hedgehog 1
Sonic the Hedgehog 2
Super Thunder Blade
Sword of Vermilion
Vectorman 1
Vectorman 2
Virtua Fighter 2

PSP upplåsbara:
Astro Blaster
Tip Top
Eliminator
Space Fury
Super Zaxxon

Playstation 2 upplåsbara:
Altered Beast Arcade
Future SPY
Tac/Scan
Zaxxon
Zektor

Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
Sega Mega Drive Collection
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Över 30 spel, enorm hållbarhet, vacker pixelgrafik, innehåller flera superklassiker
-
Toejam & Earl och Streets of Rage saknas
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • virre
    Trettiotvå spel är alltid bättre än ett spel. Kanske inte alltid. Kanske inte om det ensamma spelet är ett mästerverk och de trettiotvå spelen... 8/10
  • ic0
    Fantastisk samling av flera riktigt bra spel från megadrive... detta är ett kul spel om man gillar gamla goda 2d spel. Tyvärr tycker jag att man... 8/10
Gamereactor

Tidningen

More

Copyright 1998-2018 - Utgiven av Gamez Publishing A/S, Toftebæksvej 6, 2800 Kongens Lyngby, Denmark.