Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
FIFA 22

FIFA 22

En extra kletig bicykletas i nättaket tack, menar Johan Vahlström som under de gångna två veckorna spelat skiten ur årets upplaga av FIFA...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Fotbollssäsongerna har dragit igång runt om i Europa och med det kommer, som vanligt, en ny version av FIFA. Och det här året är det verkligen en ny version där fotbollen på planen känns helt annorlunda jämfört med förra året. Tyvärr dras spelet fortfarande med sina små problem, men i det stora hela är det mer realistiskt än kanske någonsin. FIFA 21 var nästan så långt ifrån riktig fotboll man kunde komma. Allting handlade om snabbhet, överstegsfinter och dribblingar. Ibland kändes det närmare FIFA Street-serien än riktig fotboll.

FIFA 22
FIFA 22 är här. Är det nåt att fira?

Det här året har EA Sports valt att gå i nästan den helt andra riktningen. På planen är allting mycket långsammare än förra året och allting handlar inte längre endast om snabbhet. Vi behöver inte längre använda de allra snabbaste mittbackarna, eller ytterbackar som mittbackar, för att ha en chans att hinna med i spelet. I försvaret är det nu minst lika viktigt att ha bra, fysiska försvarare. Samtidigt har EA valt att höja snabbhetsegenskaperna på speciellt mittbackarna och sänka dem på anfallsspelare. Pepe, den 36-årige mittbacken, har nu till exempel 80 i snabbhet. Det är en ökning med +14 från förra året.

FIFA 22
Försvararna är inte alltid de smartaste.
Detta är en annons:

Jag har sett många klagomål online om att spelet nu "är alldeles för långsamt", men jag uppskattar förändringen och att det nu krävs att jag spelar fotboll som en lagsport och inte bara trillar och springer. Med detta kommer såklart andra saker som kan utnyttjas. Finessavslut en bit utanför straffområdet har nu en ganska hög chans att gå i mål. I min första match online släppte jag in tre mål, alla på detta sätt. Jag har också sett att folk rapporterar att det är mycket enklare att göra mål på hörnor. Jag har själv inte upplevt detta, mest eftersom jag är kass på hörnor. Den mest effektiva taktiken för att göra mål är dock fortfarande att slå en djupledsboll mellan backarna till en frispringande anfallare.

Och medan jag uppskattar att det har blivit mer realistiskt finns det saker som gör mig fruktansvärt irriterad. Det händer alldeles för ofta att spelare bara ignorerar bollen eftersom jag inte kontrollerar den spelaren för tillfället. Bollen kan ligga en meter framför fötterna men eftersom jag inte styr spelaren kommer han strunta i att ta bollen. Spelare kan också göra dumma löpningar, som att springa iväg från bollen på en retur. Det kan ibland vara svårt att låsa upp ett försvar, speciellt när du spelar mot datorstyrda lag. Ibland ser det ut som ett handbollsförsvar där fyra, fem försvarare står på en rad vid insparkslinjen utan att röra sig. Jag har inte spelat speciellt längre detta år, men jag har redan gjort av med tiotals "Men ta bollen då!". Det har också lagts till många nya animationer och som målvakt är jag väldigt glad över att målvakterna nu uppträder mer likt som de gör i verkligheten. Det kan till exempel vara att mota en boll som inte kan hållas så att den studsar i marken och upp i famnen igen. De är dessutom inte lika måna om att sparka ut bollen på läktaren så fort du pressar dem. Istället letar de efter fria försvarare eller skickar upp en långboll. Tyvärr blandas allt detta med brutalt dåliga insatser där de närmast ser ut att vara rädda för bollen. Som du ser är det väldigt mycket upp och ner i kvalitet.

FIFA 22
Du kan nu skapa din egna klubb i karriärläget.

Utanför planen då? Jo, där hittar vi spellägena som vi vant oss med. Ultimate Team finns såklart som det stora dragplåstret. Det är rätt likt versionen från förra året där det är uppbyggt med säsonger. Under säsongerna tjänar du poäng genom olika utmaningar som får dig att gå upp i nivå och på varje nivå låser du upp något nytt. Den stora förändringen det här året kommer med lägets tävlingsinriktade helgturnering som många känner igen som Weekend League (officiellt heter den FUT Champions). Det har nu blivit svårare att kvala in, men när du väl är inne är priserna bättre än förr. Förra året behövde du bara spela Rivals om och om igen tills du fick ihop tillräckligt med poäng för helgtävlingen. I år däremot finns det ett kval mellan Rivals och FUT Champions. Efter att du samlat ihop tillräckligt med poäng kommer du behöva spela i ett kval. Detta kval är nio matcher långt och du behöver vinna fem av matcherna. Dessutom har du bara ett visst antal försök och misslyckas du i dessa blir det ingen helgtävling. Det är många som har starka åsikter om detta spelläge, men om du gillar att tillbringa din tid här kommer det finnas massor av saker att göra.

Detta är en annons:
FIFA 22FIFA 22
Volta är tillbaka.

Volta är tillbaka i år igen, men är nu helt och hållet fokuserat på onlinespelande. Inget berättelseläge, inget spela mot datorn runtom i världen för att låsa upp nya spelare och möta andra datorstyrda lag. Nu är det full fokus på online. Du skapar din egna karaktär och kan sedan låsa upp nya kläder och saker för att se så cool, eller fjantig, ut som du vill. Sen tar du din gubbe eller gumma och spelar mot andra i gatufotboll. Det finns planer som är utan linjer och istället har väggar och sen finns det planer som är mer futsalliknande. Du kan spela matcher mot datorstyrda lag, men dessa hamnar ändå på en onlineranking som liknar den i Squad Battles i Ultimate Team-läget. Nytt här är i stället några roliga minispel. Här tävlar du med din karaktär mot tre andra spelare i fotbollstennis, prickskytte och annat. Efter tre omgångar utses en vinnare uträknat på hur bra du gjort ifrån dig i grenarna. Det är inte kul tillägg, men något som inte kommer hålla dig kvar mer än max någon timme.

FIFA 22FIFA 22FIFA 22FIFA 22
Nya minispel i Volta.

Karriärläget är också tillbaka och precis som vanligt kan du välja att spela som antingen en manager eller en spelare. Det är inga jättestora skillnader från förra året, men detta år kan du skapa din egna klubb och placera i till exempel Premier League. Du får välja ditt klubbnamn, klubbmärke och matchdräkt från några skapade designer. Du kan sedan designa din arena på flera olika sätt. Detta kan vara att att ha svarta linjer och blågula nät till röda stolar på läktarna. Väljer du att köra en spelarkarriär kommer du behöva imponera på din tränare genom att klara olika uppdrag under matcherna. Vi kan vara att få ett visst spelarbetyg eller att skjuta ett par skott på mål. Spelläget har inte fått något revolutionerande, men det finns fortfarande tillräckligt här för att underhålla dig.

FIFA 22
Fotbollen är mer realistisk i år.

Något som inte kommer underhålla i år är berättelseläget. Det lyser nämligen med sin frånvaro. Jag förstår mig inte riktigt på detta beslut, att ta bort berättelseläget. Speciellt när andra sportspel satsar stort på detta. Det är inte för alla, men det är ett perfekt sätt att göra av med några timmar om du inte vill spela online. Jag hoppas verkligen det kommer tillbaka nästa år och att det handlar om riktig fotboll igen. Jag vill inte se berättelsen i Volta.

FIFA 22
Det finns många nya animationer i år. Försvararna gör dock fortfarande cykelsparkar med jämna mellanrum.

FIFA 22 bjuder alltså på något helt nytt på planen detta år. Det är mer likt riktig fotboll än tidigare, men det är såklart inte helt utan problem. Det är fortfarande ett bra fotbollsspel och om du tröttnade på de tidigare årens "springa fort och dribbla" är det kanske dags att komma tillbaka nu.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Mer realistisk fotboll, nya spelaranimationer, nya roliga minispel i Volta
-
Berättelseläget är borttaget, datorstyrda spelare gör ofta irriterande saker
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

FIFA 22Score

FIFA 22

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

En extra kletig bicykletas i nättaket tack, menar Johan Vahlström som under de gångna två veckorna spelat skiten ur årets upplaga av FIFA...

1
Rykte: FIFA 22 ska ingå med Game Pass

Rykte: FIFA 22 ska ingå med Game Pass

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

I veckan avslöjades det att FIFA 22 är ett av de spel som kommer ingå med Playstation Plus från och med den 3 maj. Det verkar dock som att fler kommer få spelet också,...

6
Diego Maradona har tagits bort från FIFA 22

Diego Maradona har tagits bort från FIFA 22

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

FIFA-serien har varit en enorm ekonomisk framgång de senaste åren och säljer som smör, där FIFA Ultimate Team i synnerhet har blivit en riktig pengamaskin. I det populära...

5
Vinnarna av "FIFA 22" korade

Vinnarna av "FIFA 22" korade

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Gamereactors Julkalender 2021 var en jublande, grandios succé med ett prisbord värt en bra bit över 60 000 kronor och 42 stycken tävlingar (istället för inplanerade 24)...Loading next content