Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Resident Evil: Revelations 2

Resident Evil: Revelations 2 - Episode 1

Överlevarveteranerna Claire Redfield och Barry Burton återvänder i rollen som zombieslaktare, denna gång i episodiskt format. Oliver vet hur bra det är...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag har pratat om det förut men det känns passande att upprepa mig nu; det fanns en tid då Resident Evil var det hetaste på hela spelmarknaden. Idag ser det lite annorlunda ut då serien sedan dess har skaffat sig så många olika sorters fans och förväntningar att det har gjort det knepigt för Capcom att veta vad de egentligen bör fokusera på. Resident Evil 6 var en enda röra av genrer och ambitioner att det inte gjorde någon riktigt nöjd. Därför har jag, kanske lite oprofessionellt, dömt ut Resident Evil: Revelations 2 att gå ett liknande öde till mötes redan på förhand. Ibland är det härligt att ha fel.

Resident Evil: Revelations 2
Det är kul att få återse Chris Redfields syster Claire i en huvudroll igen. Första gången vi såg henne var vid sidan av Leon S. Kennedy i Resident Evil 2 och sedan Resident Evil: Code Veronica har hon varit frånvarande.

Spelet är inte alls lika mycket av ett tågvrak som seriens sjätte numrerade del. Det är en mer fokuserad och experimentvillig upplevelse med både kära återseenden och intressanta nytillskott till karaktärsensemblen. Däremot är det inte sagt att Revelations 2 inte kommer med sina egna problem eller att det är en återgång till seriens forna glans. För det är det inte. Men som ett episodbaserat survival horror-spel fungerar det utmärkt.

Episodformatet ter sig lämpligt för Resident Evil: Revelations 2 då Capcom redan i föregångaren till Nintendo 3DS ville få spelaren att känna sig som en TV-tittare, inte alls olikt hur även Remedy valde att dela upp kapitlen komplett med cliffhangers och "previously on"-segment i Alan Wake. Berättelsen är, åtminstone så här långt, förhållandevis simpel i sitt upplägg och det uppskattas. Claire Redfield och Moira Burton blir kidnappade av en okänd organisation och fängslas i vad som ser ut att vara ett gammalt övergivet mentalsjukhus varpå det blir deras jobb att hitta en väg ut. På den andra sidan av myntet har vi Barry Burton som självklart kommer till sin dotters undsättning.

Detta är en annons:
Resident Evil: Revelations 2
När skiten träffar fläkten i Revelations 2 kan det bli rätt stressigt. Särskilt dessa, klubbärande kulsvampar till vidunder kan verkligen göra livet surt för dig om du inte råkar ha gott om ammunition till ditt hagelgevär.

Det är en intressant uppsättning av spelbara karaktärer vi har att göra med den här gången. Claire och Barry spelas ungefär likadant som man kan ha förväntat sig från den genomsnittlige Resident Evil-protagonisten där den största skillnaden är att Barry kommer mer förberedd och är alltså beväpnad till tänderna redan från start. Vad som är mer spännande här är de andra två karaktärerna. Claires partner, Moira, vägrar exempelvis använda skjutvapen och håller sig således till kofot och ficklampa. När Barry anländer träffar han Natalia, en ung flicka som bestämmer sig för att göra den gamle soldaten sällskap och hon kan av någon anledning se fiender genom väggar samt deras svaga punkter. I strid hjälper hon till genom att kasta och slåss med tegelstenar.

Resident Evil: Revelations 2 kan spelas både som en enspelarkampanj eller i samarbete med en vän, men båda alternativen kommer med sina respektive problem. Jag rekommenderar visserligen att spelet spelas med en vän som du kan kommunicera ordentligt med men Moira och Natalia är, trots att de är intressanta rent konceptuellt, inte lika roliga att spela som då det oftast är Claire och Barry som får göra det mesta av arbetet i strider. En tegelsten är helt enkelt inte lika effektiv som ett hagelgevär och risken finns att din partner blir uttråkad i längden.

Resident Evil: Revelations 2
Claire får nöja sig med en nio millimeters pistol och ett dubbelpipigt hagelgevär medan kollegan Barry kommer beväpnad med en bjässe till pistol, en automatkarbin och hans gamla trofasta magnum.
Detta är en annons:

Å andra sidan går man miste om samarbetet om man spelar själv. Det är helt enkelt inte särskilt smidigt att byta över till Natalia, granska en fiende, identifiera den svaga punkten i dess kropp, byta tillbaka till Barry och skjuta den när du kan låta en kompis göra det för dig. För medan du sällan behöver oroa dig över att din AI-partner ska gå och dö en dum död så är den inte särskilt hjälpsam i stridens hetta. Är du dock en spelare som gärna tar en lite mer passiv roll, eller inte är jätteskicklig i den här sortens spel lär inte samarbetsläget vara ett problem.

Tyvärr är Resident Evil: Revelations 2 inte ett snyggt spel utan ser mer ut att höra hemma på den förra generationens konsoler snarare än den nya. Animationerna är stela och ser ut att ha kopierats direkt från Resident Evil 6, utomhusmiljöerna är platta och intetsägande trots att de är så mörka att man knappt ser någonting i dem och karaktärsmodellerna skriker "uncanny valley" (googla det) till och med i de förrenderade mellansekvenserna. Spelet är byggt i den gamla Lost Planet 2-motorn MT Framework 2.0, något som visserligen innebär silkeslen bilduppdatering (åtminstone på Xbox One som jag har fått testa) men också kommer med grafik som känns gammal redan vid lansering.

Resident Evil: Revelations 2
Ibland är det definitivt till din fördel att smyga i Revelations 2.

Estetiskt är det en ljusare historia, även om det är lite av en blandad säck även där. Spelet är betydligt snyggare designat än sin föregångare vars slemmiga gröthögar till fiender inte syns till någonstans, tack och lov. De ruttnande monstren vi möter den här gången är lite mer traditionella till formen och påminner mer om de zombies vi lärde oss att hatälska i originalspelet. De mörka och skitiga miljöerna hjälper verkligen till att ge spelet sin kusliga stämning även om det aldrig riktigt når upp till att bli riktigt läskigt. Däremot är jag inte lika förtjust i användargränssnittets form, framförallt för att den brandgula färgen inte alls gifter sig väl med den övriga visuella tonen.

Spelet lider lite av andra små irritationsmoment. Jag har exempelvis svårt för att verkligen leva mig in i världen av den enkla anledningen att min karaktär inte rör sig och reagerar naturligt på sin omgivning. Visst har man blivit bortskämd av spel som The Last of Us, Tomb Raider och nu senast The Order: 1886 men standarden har helt enkelt höjts för spel sett ur tredje person år 2015. Det är även synd att första halvan av episoden tillbringas genom att lösa pussel för att ta sig ut ur anläggningen jag är fast på som Claire medan jag senare tvingas röra mig genom samma korridorer och rum för att omintetgöra Claires framsteg som Barry så att han kan hinna ikapp med kvinnoparet.

Resident Evil: Revelations 2
Den första episoden av Resident Evil: Revelations 2 tog Oliver lite över två timmar att spela klart. Det är en helt okej längd i förhållande till priset.

I slutändan gillar jag dock Resident Evil: Revelations 2, åtminstone baserat på vad vi fått i den första episoden. Det har som sagt sina små problem men spelet kommer undan med många av dem för att det är en uppföljare på en spinoff-titel snarare än en numrerad del i serien. Revelations 2 har mer som arbetar för dess fördel än nackdel där det mer sansade tempot och den lite påhittigare samarbetsaspekten uppskattas mest av mig.

Det är svårt att redan idag säga hur hög nivå den fulla produkten kommer hålla när alla episoder är ute men det lovar rätt gott just nu. Med det låga utropspriset är det även lätt för mig att rekommendera alla som är sugna på lite spännande, asymmetrisk co-op att ge den första episoden av Resident Evil: Revelations 2 en chans.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Skönt tempo, bra fördelning mellan action och pussellösning, mycket för pengarna, kusliga miljöer, intressant co-op
-
Tråkig återanvändning av banor, gammal grafik, stela animationer
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • AG Jati
    Se upp, en haltande odöd kommer långsamt mot mig! Trots att följande spel är en expansion kan jag fan inte tro hur länge varje uppdrag varade.... 4/10
  • Sebbeza
    Jag var väldigt tveksam över om jag skulle köpa detta först då jag tyckte det såg ut att inte bli något vidare bra, men efter ett par något... 7/10

Relaterade texter

Resident Evil: Revelations 2Score

Resident Evil: Revelations 2

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Är Resident Evil: Revelations 2 spelet som återför serien till sin forna glans eller fortsätter sökandet? Oliver har spelat alla fyra delar och i vår recension får du reda på svaret...

8
Fynda Resident Evil-samling på Xbox One

Fynda Resident Evil-samling på Xbox One

NYHET. Skrivet av Lisa Dahlgren

Utöver alla de rabatterade liren i veckans Deals With Gold-lista där du kan fynda bland annat Remedy-liret Quantum Break och Gears of War 4 (du hittar hela listan här)...Loading next content