Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Resistance: Burning Skies

Resistance: Burning Skies

Sony och Nihilistic tar Insomniacs vidriga rymdkräk till Playstation Vita och för första gången får vi en förstapersonsskjutare på en bärbar konsol som verkligen har de rätta förutsättningarna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Tom Riley är en man med en yxa och låg tolerans mot invaderande rymdmonster. Året är 1951 och Europa ligger mer eller mindre helt under Chimeras kontroll, men mycket vill som bekant ha mer. Då de har fått nys om att gräset är grönare på andra sidan atlanten beger sig Chimera raskt mot USAs östkust för att ställa till stora mängder problem och kanske förslava lite försoffade amerikaner. Huvudrollsinnehavaren vill dock annorlunda och sätter hårt mot hårt. Här ska minsann inga otrevliga sällar med värmeventiler på ryggen och ett överflöd av glödande ögon komma och ställa till med en scen.

Resistance: Burning Skies utspelar sig mellan de två första Playstation 3-spelen och på agendan står en redig utmaning, avancerat kustförsvar medelst yxa och en rik arsenal skjutvapen. Du spelar som Tom Riley, en brandman och hedersknyffel av rang som alltid tjänar invånarna, både i och ur tjänst. Vår hjälte lämnar hemmets trygga vrå i New Jersey för att ge sig och smiska lite rymdmonster-bak och vi får följa med på resan.

Resistance: Burning Skies
Det finns en mängd olika Chimera-typer att skjuta i småbitar, Nihilistic har även kommit på ett antal nya varianter för att erbjuda lite variation.

När Chimera börjar krylla in över kusten bryter hela helvetet ut och New York står snart i lågor. Inte acceptabelt. Likt de tidigare delarna i serien handlar Resistance: Burning Skies om en regelrätt förstapersonsskjutare med fokus på riktigt tung action. Nihilistic har arbetat tillsammans med Insomniac för att se till att Resistance-arvet förvaltas på bästa sätt. Tack vare de dubbla analogspakarna är Playstation Vita utmärkt lämpad för förstapersonsskjutare och detta har Nihilistic försökt ta vara på ordentligt. De har nämligen försökt få till exakt samma känsla och spelkontroll som vi hittils har fått i Playstation 3-spelen.

Detta är en annons:

Touchskärmen används på så sätt att du kan trycka på yx-ikonen och få Tom att svinga sin trofasta brandyxa för att stycka sönder lite Chimeras och dessutom kan du dra granater dit du vill på skärmen, så landar de exakt där. Inga fler explosioner på fel sida av en barriär med andra ord. Medan jag ändå pratar om barriärer kan det vara intressant att veta att Resistance: Burning Skies innehåller ett skydds-system där du kan huka bakom allehanda hinder på banorna, allt för att undvika att bli förvandlad till slagg eller genomborrad av kulsvärmar.

Resistance: Burning Skies
Action kommer det definitivt inte att saknas, frågan är bara om miljöerna kommer bli bättre än i de tidigare spelen, det har ju varit lite upp och ned på kvalitén vissa stunder.

Precis som man kan förvänta sig kan man kika fram för att lägga ned lite skön automateld, eller helt enkelt skjuta i det blinda och hoppas på det bästa. Under resans gång kommer vi få besöka platser runt omkring New York City för att försöka stävja den massiva invasionen som sker. Tom Riley beskrivs som en ärans man som gör allt för att hjälpa till, något som kommer präglas av att spelaren kommer få undsätta utsatta civila under striderna. Vi har bland annat få ta del av en strid på George Washington-bron där det bara sprutar fram Chimera-kryp och för varje meter spelaren tar finns det där fiender som gör sitt yttersta för att bekämpa vår hjälte.

Ansvarig för handlingen är författaren William C. Dietz som tidigare skrivit två Resistance-böcker. Det faktum att en en författare som är väl insatt i historien står för handlingen i Resistance: Burning Skies borde i sig vara ett tecken på att Nihilistic satsar på något utöver det vanliga. Grafiskt ser det bra ut och Nihilistic är mycket nöjda över det faktum att de lyckats få med avancerade ljuseffekter och andra trick som normalt sett brukar vara reserverade för de stationära konsolerna.

Detta är en annons:
Resistance: Burning Skies
Med ett lätt tryck på L1-knappen drar man upp vapnet mot skuldran och får betydligt bättre sikte, precis som i Playstation 3-spelen.

Ett flertal av de vapen vi känner igen och älskar kommer återfinnas i Resistance: Burning Skies. Denna gång kommer vi även kunna uppgradera våra verk med hjälp av lämpligt utplacerad Chimera-teknologi. Här och där finner spelaren kuber som helt enkelt användas till att förändra ett specifikt vapens egenskaper. Man kan skaffa sig modifikationer som ger mer skada, skjuter på ett annorlunda sätt eller på andra sätt förändrar funktionen åt det positiva hållet. För spelaren alltså. För den som står på andra sidan gevärsmynningen är det uteslutande dåliga nyheter.

Resistance: Burning Skies ser ut att kunna bjuda redan Resistance-beroende på ungefär det man hittils har fått ta del av i spelserien. Med vissa nya element verkar Nihilistic bjuda på ett och annat som är nytt för serien. Om de som inte har spelat sådär jättemycket Resistance sedan tidigare har något att hämta låter jag dock vara osagt, rent spontant ser det lovande men inte fantastiskt ut än så länge.

Resistance: Burning Skies
Resistance: Burning Skies
Resistance: Burning Skies
Resistance: Burning Skies
Resistance: Burning Skies
Resistance: Burning Skies

Relaterade texter

Resistance: Burning SkiesScore

Resistance: Burning Skies

RECENSION. Skrivet av Daniel Steinholtz

Insomniac har lämnat Resistance-serien bakom sig, men motståndsrörelsen lever vidare medan Chimera fortsätter sin invasion av USA. Denna gång sker det i bärbart format...

Slutet för Resistance-serien

Slutet för Resistance-serien

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Resistance 3 var lite av en besvikelse och nådde inte Sonys mål rent försäljningsmässigt. PS Vita-exklusiva Resistance: Burning Skies var värdelöst. Nu lägger Sony serien "på is"

5
Resistance: Burning Skies

Resistance: Burning Skies

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Jesper Karlsson

Nihilistic tar Insomniacs rymdvarelse-skjutare till Playstation Vita och för första gången får vi en förstapersonsskjutare på en bärbar enhet som verkligen har de rätta förutsättningarna...Loading next content