Svenska
Gamereactor
recensioner
Ring Fit Adventure

Ring Fit Adventure

Redaktionens mest motionsskygge individ har tränat hårt i Nintendos regi och nu är han redo att berätta om du bör investera i Ring Fit Adventure eller ej...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag kämpar för mitt liv. Det finns inget syre kvar och musklerna värker. Min normalt så underbart vackra porslinsbleka och lätt transparenta finska hy har övergått till något som närmast kan beskrivas som cerise. Jag kommer på mig själv att tänka att det här nog tyvärr är slutet för min del. Men så klarade jag ju bossen också!

Låt oss ta det från början. Redan när Wii har det hippaste man kunde äga, spelade jag min beskärda del Wii Fit, och jag är dessutom gammal nog att minnas Family Fun Fitness till NES. Jag har även recenserat flera träningsalternativ till framför allt Kinect, men även Playstation 4. Men undantaget Wii Fit, tycker jag inget av dem varit riktigt bra. Nintendo lyckades göra det roligt och varierat att hålla på och gav sitt spel en hel del Nintendo-charm och personlighet.

Ring Fit Adventure

Att de skulle återvända till träningsgenren förr eller senare, kändes givet, och nu är alltså Ring Fit Adventure här. Istället för 'Friskis och Svettis'-inspirerad gympa, har Nintendo här satsat på att låta oss träna utan att vi själva riktigt fattat att vi gör det genom att slunga oss in i ett äventyr. Det handlar om den onde draken Dragaux som sprider elände i en fantasyvärld, och ditt jobb blir såklart att stoppa besten.

Detta är en annons:

Det visar sig vara något du gör genom att använda tillbehöret Ring-Con och Leg Strap. Två prylar som du hakar fast Joy-Cons i för att ge dem nödvändig rörelsekänslighet. Efter diverse inställningar som önskad utmaning och diverse kalibrering kan äventyret börja. Precis som i Wii Fit är att jogga på stället en nyckelfunktion i Ring Fit Adventure, men här kastas förutsättningarna om rejält och blir mer som ett klassiskt TV-spel. Du kan till exempel hoppa, förstöra lådor för att komma över loot eller dra åt dig föremål.

Ring Fit Adventure

Allt detta görs genom enkla och intuitiva rörelser med Ring-Con och till skillnad från när vi spelade till Wii, så slipper du frustrationen av att dina rörelser registreras helt slumpmässigt. Och därmed blir det också roligt att spela, även om jag gärna hade sett lite djupare strider. Variationen bryts dessutom hela tiden av med diverse utmaningar från fula fiskar (tänk Disney-anda) som av oklar anledning vill hindra dig från att uppnå ditt uppdrag.

Det leder till turbaserade strider där du ska besegra din motståndare genom att träna dem till döds. Och den beskrivningen är inte så långt ifrån sanningen som man kan tro. Det som börjar ganska enkelt, övergår nämligen överraskande snabbt i ren tortyr medan Nintendo i pedagogiskt tempo lägger till fler och fler övningar åt dig samt påminner om vätskepauser. Hela tiden har du dessutom medhjälparen Tipp som ser till att du gör alla övningar på rätt sätt och blir snabbt en figur du vill mörda efter att du med galopperande mjölksyra får höra att du gör den 50:e repetitionen av ett moment fel.

Detta är en annons:
Ring Fit Adventure

Eftersom det som sagt är ett äventyr och mer av ett spel denna gång, så finns även sidouppdrag du kan göra liksom möjlighet att köpa utrustning och näring. Nintendo har till och med bakat in ett level-system som gör det bedrägligt underhållande att spela vidare. Även om det aldrig blir så djupt och bra att det hade kunnat vara ett äventyrsspel på egna premisser, så är det betydligt bättre än allt annat vi sett på området när det kommer till just träningsspelande.

Här ser jag framför mig hur en hel uppsjö av folk som älskar att gymma (vilket tycks vara ny, svensk folkrörelse - och det är något bra) gör sig redo att tala om att det inte slår att träna med hantlar och riktiga maskiner. Och så är det ju, du kommer definitivt inte bli kroppsbyggare eller ironman-atlet av att spela Ring Fit Adventure, men det har heller aldrig varit meningen. Du gör ju redan alla de där övningarna, bra för dig!

Ring Fit Adventure

Men gamers får ofta skäll för en stillasittande hobby, och här fyller spelet ett syfte. Antingen som komplement eller för att alls göra något. Jag faller in någonstans mitt emellan och får min motion genom massor av promenader. Har ju hundar så det ger sig självt. Men jag är dålig på att faktiskt anstränga mig utöver enstaka fjällvandringar under tidig höst. Och för mig passar Ring Fit Adventure som handen i handsken, nu har jag spelat det i snart två veckors tid och samtidigt fått betydligt mer motion än jag hade fått utan det.

Dessutom är det lätt att skapa flera användare så din sambo, korridorpolare, familj och annat löst folk också kan vara med och träna på samma Switch. Likt i Wii Fit går det dessutom att spela 12 grenar separat för att tävla mot vännerna, vilket är väldigt underhållande - om än en smula tidskrävande att krafsa av sig lårbandet och passa in det för den man ska spela mot. Ta helsjuka Thigh Rider till exempel där du med Ring-Con mellan låren likt en ratt ska lotsa ett fordon genom en terrängbana. Att se någon spela kommer leda till skratt så det räcker för en hel vecka, lovar. Allra roligast spelmässigt är dock Squattery Wheel där du ska dreja en vas med hjälp av Ring-Con.

Ring Fit Adventure

Till detta finns sedan andra enkla finesser som att du kan göra vissa övningar utan att alls behöva en skärm, som exempelvis när du kollar på TV eller spelar något helt annat samtidigt. Jag tyckte dock inte denna bit var särskilt givande i Wii Fit och jag är av samma åsikt här. Jag vill även brasklappa för att du verkligen bör spela på en TV eftersom det är väldigt svårt att se vad som händer på skärmen medan du joggar på stället samtidigt som du trycker ihop Ring-Con för brinnande livet and hög puls.

För att ändå summera är Ring Fit Adventure det bästa träningsspel jag spelat. Jag kan tänka mig att det för den publik som älskade Wii Fit kommer att kännas lite för "speligt", medan detta å andra sidan är exakt vad som tilltalar mig. Att det dessutom är både välljudande och ursnyggt hör också till pluspoängen. Och spelet har undan för undan vuxit på mig. Initialt var jag inne på en sjua, men i takt med att jag spelat och sett det öppna sig, har jag insett att det faktiskt är en riktig höjdare med massor att erbjuda, som kommer leda till en alldeles brutal mängd brända kalorier i spelvärlden.

Ring Fit Adventure
Ring Fit Adventure
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Väldigt intuitivt, snorjobbigt, suverän presentation, bra spelmässig variation, roligt äventyrsupplägg, mycket vanebildande
-
Striderna saknar speldjup, tolv minispel räcker inte
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Ring Fit AdventureScore

Ring Fit Adventure

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Redaktionens mest motionsskygge individ har tränat hårt i Nintendos regi och nu är han redo att berätta om du bör investera i Ring Fit Adventure eller ej...

GRTV testar kommande Ring Fit Adventure

GRTV testar kommande Ring Fit Adventure

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Nintendo hoppas kunna nyskapa och skapa bättre och mer hälsosamma gamers i och med kommande Ring Fit Adventure till Switch, som ska erbjuda ett helkroppsträningspass...

Nintendo utannonserar Ring Fit Adventure

Nintendo utannonserar Ring Fit Adventure

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

"It's an adventure game first and foremost, but you'll actually be moving your body." Med detta meddelande utannonserade Nintendo idag nya Ring Fit Adventure, ett nytt...Loading next content