Konkurrensen på musmarknaden har stegrats enormt de senaste åren med flera rysligt bra alternativ från bland annat Razer och Logitech. Det har resulterat i en sits där det blivit allt svårare att särskilja sig från konkurrensen som alla ha samma extremt inställningsbara datormöss av skyhög kvalitet. För min egen del har jag ofta använt Roccat de senaste åren och de har satsat stenhårt på att vara en drivande kraft i utvecklingen. Därför var det med stort intresse jag åtog mig att recensera nya Roccat Kiro för att se vad de hittat på den här gången.
Lite fördomsfullt hade jag på förhand nedskruvade förväntningar eftersom detta är en tämligen billig doning jämfört med mycket annat. För runt 500 spänn blir den din. Den kanske största nyheten är den ambidextriösa utformningen som gör den lika väl lämpad för såväl höger- som vänsterhänta utan att göra avkall på komforten genom symmetriskt upplägg. Detta åstadkoms genom utbytbara och medföljande sidopaneler som helt skiftar musens utformning.
I priset ingår paneler både med och utan extra knappar, vilket jag tackar för. Det kan bli för mycket av det goda och att arbeta med en gamingmus är inte alltid helt klockrent. Nu får jag det bästa från båda världar vid behov. Även om jag inte kunnat testa det själv, utlovas även stöd för 3D-utskrift så du ska kunna skapa ännu fler paneler och sedan få dem hemskickade.
Men skiftandet av paneler är hur som helst något som fungerar väldigt bra. De klickas distinkt fast och det känns som en naturlig del av musen snarare än ett plastigt påhäng. Komforten är dessutom bra och designen neutral nog att passa de flesta. Själva utskicktet är det som Roccat kallar "soft-touch" och ger en bra och lyxig känsla. Utseendemässigt ser den inget speciellt ut, men precis som med Roccats andra möss går det att välja belysning, även om det är ganska snålt med utplacerade dioder.
Så långt allt gott, men det viktigaste med en mus är naturligtvis hur den är att använda. Redan ur lådan är det en habil användarupplevelse, mycket tack vare egenutvecklade sensorn Pro-Optic R2 (standardvärde 2000 DPI). Värdet går dock att fördubbla till 4000 DPI tack vare Roccats sedvanliga overdrive-funktion, boostad av den inbyggda 32-bitars ARM-processorn.
Enklare inställningar går att göra direkt från musen, men med medföljande mjukvara kan du justera det mesta samt lägga upp individuella profiler för olika spel, vilka sedan kan färgkodas så du direkt ser vilken inställning som är valt. Roccat ska även ha beröm för sin mjukvara som jag anser är marknadsledande när det kommer till att vara lättanvänt.
Klart är att begränsningarna finns och de som spelar exempelvis Counter Strike: GO eller Starcraft II på högre nivå lär inte nöja sig med det som finns att tillgå. För de allra flesta är det dock en väldigt prisvärd mus som levererar långt mer för pengarna än vad konkurrenterna gör. En solklar köprekommendation.