Svenska
Gamereactor
recensioner
Rocket League

Rocket League (Switch)

Rocket League fortsätter sitt segertåg och finns nu även att spela till Nintendo Switch. Vi har kollat in den bärbara versionen närmare för att se om den är lika bra som de andra utgåvorna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Rocket League är ett av de där spelen som bara fortsatt att växa sedan lanseringen år 2015. Det började sin bana till Playstation 4 som en andlig uppföljare till Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars och blev rejält populärt som gratis Playstation Plus-spel. Sedan dess har det gått spikrakt uppåt med framgångsrika lanseringar till PC och Xbox One. Nu har det även kommit till Switch, och det betyder att du alltid kan ta med dig Rocket League överallt, vart du än är.

Rocket LeagueRocket League
Dessa kärror är exklusiva till Switch-versionen av Rocket League.

Men! Som med så många andra Switch-titlar kan det vara bra att komma ihåg att du kommer tvingas offra grafik till förmån för att ha spelet portabelt (och dra nytta av eventuella andra Switch-fördelar). Sedan tidigare vet vi via Psyonix att spelet körs i upplösningen 1280x720 när du har din Switch-enhet dockad, men att upplösningen är dynamisk i bärbart läge (och generellt ligger runt 1024x576). Det är inte perfekt, men kanske är det inte heller en titel som tarvar perfekt grafik för att kunna underhålla, och Psynonix lovar dessutom att fortsätta optimera spelet som dessutom körs i stabila 60 bilder per sekund i båda lägen. I slutändan, visst märks det att upplösningen är lägre när jag granskar, men det är sällan det påverkar spelbarheten något.

Detta är en annons:

Däremot ska det sägas att det kan uppstå problem när du spelar mot (med?) en vän på delad skärm och du kör bärbart. Då kan det bli grynigt. Fortfarande väldigt roligt dock, men i det här läget är det bara att konstatera att en större TV-skärm är överlägsen. Det är även värt att nämna att du bara kan spela på max två personer i bärbart läge, medan fyra kan köra med Switch i sin docka.

Rocket League
Tack vare crossplay finns det alltid folk att spela med. Och mot.

En sak jag inte tycker fungerar sådär övermåttans bra i denna version är Joycons. De är visserligen finurliga och oumbärliga, men till Rocket League blir allt så väldigt smått och L/R-knapparna har inte den hastighet spelet kräver. Dessutom förlorar du din högra analogspak. Är du inte i Ball Cam kommer du få problem att se vad som egentligen händer. Jag rekommenderar därför att du helt enkelt kör med båda Joycons i hållaren och att spelare två kör med en Pro Controller för att helt slippa dessa problem.

Onlinestödet från övriga utgåvor finns bevarat och du kan spela med upp till sju andra spelare. Och vad bättre är, detta fungerar även mot PC och Xbox One tack vare crossplatform-stöd (Playstation 4 stödjer inte detta). Det är alltså ingen risk att du får svårt att hitta motstånd. Jag spelade min kanske mest intensiva 4v4 Rumble-omgång någonsin för att testa om det fungerade väl, men såg inte den minsta störning ens när saker blev som mest kaotiska. Suveränt fixat av utvecklarna.

Detta är en annons:
Rocket League
Rocket League till Swtich rullar på i stabila 60 bilder per sekund.

Som brukligt med Nintendo-versioner av populära tredjepartsspel, finns här lite extra exklusivt mumma. Dit hör bilar designade utifrån Mario och Luigi, vilka du kan välja när du spelar på det orangea respektive blå laget. Jag började lira och utgick från att det handlade om fanservice i form av skins, men det har lagts ner mer arbete än så och till och med hoppljuden kommer från Marios underbara värld. En rolig grej som säkert kommer uppskattas. Utöver dessa finns det en Metroid-inspirerad kärra, som dock matchar övriga Rocket League-bilar designmässigt och den står inte alls ut från mängden på samma sätt som Mario Bros-åken.

Rocket League finns nu alltså ute till fyra olika format, och som bekant är det löjligt populärt. Inte bara bland de miljontals spelare som kör det varje dag, utan speldjupet som gömmer sig bakom den enkla ytan har även visat sig vara klockren som esport. Championship Series, RLCS, har just avslutat sin fjärde säsong och stora organisationer som Gale Force Esports och Fnatic investerar just nu i lag.

Rocket League
Psynoix lovar att fortsätta optimera Switch-utgåvan, som dock fungerar riktigt bra redan nu.

Allt det här blir extra imponerande när man betänker att Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars aldrig blev särskilt känt alls. Konceptet har dock finslipats och namnet likaså, och nu har vi ett sportspel som tycks tilltala även de som normalt aldrig skulle röra ett sportspel. Switch-versionen känns som ett fullvärdigt tillskott och det här är onekligen ett spel som känns som klippt och skuren för Nintendo, och det känns även klippt och skuret att spelat det på en Switch.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Suverän spelkontroll, bra flyt, stödjer crossplay med PC och Xbox One, intuitivt men djupt, smidigt onlinestöd, enorm hållbarhet
-
Lågupplöst, Joycons är inte helt klockrena för spelet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Rocket LeagueScore

Rocket League

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Bilar och plast istället för människor och normala bollar. Radiobilar, slumpen och skyhögt tempo redan från start är vad som erbjuds i Rocket League...Loading next content