Svenska
Gamereactor
nyheter
Grand Theft Auto VI

Rykte: GTA VI blir mer "politiskt korrekt"

Det är tydligen från Rockstar till popstar som gäller för den forna giganten som alltid varit kända för att våga göra precis som de vill...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Förr i tiden var rockstjärnor nihilistiska stjärnor som förolämpade publiken, gjorde en dygd av att inte bry sig om världen runt omkring dem, trashade hotellrum och fyllde sina kroppar med alkohol (och värre!) även mitt under spelningar. Mycket har dock förändrats, för även om dagens musikstjärnor förmodligen är lika självcentrerade och trötta på världen som tidigare, är de numera noga med att visa socialt engagemang och främja en så kallad grön och politiskt korrekt livsstil.

Tiderna förändras, och det gäller tydligen även för spelindustrins "bad boys", Rockstar Games. Flera ledande kreativa medarbetare - som medgrundaren Dan Houser och den gränsöverskridande radioprataren och manusförfattaren Lazlow Jones - har nämligen lämnat Rockstar, vilket tydligen också lett till en ny företagskultur hos den anrika utvecklaren.

I sin senaste Bloomberg-rapport skriver speljournalisten Jason Schreier att Rockstar, efter kontroversen med den massiva övertiden på Red Dead Redemption 2, har försökt att reformera sig. Detta innebär bland annat att obligatorisk övertid avskaffats och att utvecklingen sker på ett mer flexibelt sätt. Men tonen på arbetsplatsen har också förändrats.

Schreier har talat med mer än 20 anställda som nu beskriver utvecklaren som "en mer progressiv och medmänsklig arbetsplats". En utvecklare beskriver Rockstar som "en pojkklubb som förvandlats till ett riktigt företag".

I rapporten beskriver Schreier också hur Rockstar under de senaste åren har vidtagit flera "politiskt känsliga åtgärder", till exempel att ta bort skämt om transpersoner från Grand Theft Auto V och att slopa ett spelläge med brottslingar mot poliser i GTA Online efter mordet på George Floyd år 2020. Allt detta kommer även påverka tonen i det kommande Grand Theft Auto VI, om man får tro Schreiers källor.

I GTA-serien brukade som bekant humorn och sylvass satir flyga som slag både uppåt och nedåt - samt även både åt höger och vänster. Men i framtiden kommer utvecklarna att undvika att skämta om mer utsatta befolkningsgrupper och nya Rockstar är noga med att "inte "slå nedåt" genom att skämta om marginaliserade grupper", står det i artikeln. Kanske är det även därför vi nu uppges få en kvinnlig huvudperson.

Hur allt detta påverkar slutresultatet får vi förmodligen inte reda på förrän 2024 eller 2025, eftersom Grand Theft Auto VI fortfarande är långt ifrån att lanseras, enligt Bloombergs källor.

Grand Theft Auto VI

Relaterade texter



Loading next content