Svenska
Gamereactor
recensioner
Saints Row

Saints Row

Marie har lekt runt i den stora sandlådan som kallas Santo Ileso som en kvinna med djup mansröst och clownnäsa och gör stan osäker i en bil med en gigantisk daggmask på taket. I en annan värld hade folk höjt på ögonbrynen men det här är Saints Row motherf#ckers!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Saints Row har enligt min mening inte varit riktigt bra sen den bajsfyllda, helsjuka, urflippat härliga tvåan. Det var precis som en vild mix mellan Jackass och GTA, vilket passade mig perfekt. När dagen kom då det utannonserades en reeboot under E3 var jag eld och lågor trots de senaste årens besvikelser. Skulle det äntligen bli dags att ta tillbaka äran med detta spel en gång för alla?

Saints Row
På jakt efter ny inredning till vårt högkvarter.

Nya Saints Row börjar din första dag på nya jobbet som säkerhetsvakt. Din första vecka går allt annat än bra för du lyckas med mästerverket att bli befordrad och avskedad på en och samma dag. Inte dåligt eller hur? Så vad gör man då efter att man dragit på sig offerkoftan, ätit fyra paket med GB-glass i smaken syntetpäron, inte kammat luggen på en hel vecka och helt glömt bort ordet personlig hygien? Man startar ett kriminellt gäng och nätverk såklart för att ta bort smärtan av nederlag och misslyckande! Inget får en att snabbt må bättre än att bli en modern Robin Hood. Om nu Robin Hood avrättat folk från höger och vänster och stulit från alla han kom åt iklädd lila jumpsuit och hagelgevär, vill säga.

Under prologen är friheten begränsad och man vallas fram likt boskap på väg till slakten och man skjuter på typ allt som rör sig. Här lär man sig spelmekaniken. Det blir lite långdraget, här, tyvärr. Jag kommer på mig själv med att sitta och längta efter att få ge mig ut på upptäcktsfärd, sträcka på benen och verkligen få se mig omkring. När det sedan äntligen är dags breder staden Santo Ileso ut sig framför oss och viskar ett löfte om koncentrerat kaos. Med countrykanalen på radion på högsta volym kör jag med gasen i botten genom landsbygden som kantas av ett rött ökenlandskap som väcker vibbar till den gamla västern som vi sett i en uppsjö med Clintan-filmer medans den neonglittrande staden närmar sig.

Detta är en annons:
Saints Row
Här har vi då vårat hårda gäng av milleniumbäbisar, Kevin,The boss, Eli och Neenah.

Vi spelar som The Boss, en skjutglad adrenalin-junkie som skjuter först och tänker sen och till vår hjälp har vi våra tre sidekicks. Eli, gruppens lilla nörd som istället för att slåss med nävarna använder sin välutvecklade hjärna och verkar som gängets strateg och planerare. Dj:n Kevin som påminner om min gamla kollega Florent som verkar vara allergisk mot tyg och ständigt går med blottad bringa och sex pack och som är mannen med kontakter. Och sist men inte minst har vi Neenah, gruppens biltokiga självutnämnda chaufför och mekaniker.

Dessa utgör själva kärnan av vårt lilla gäng medans vi jobbar en stöt i taget för att bilda ett kriminellt imperium och ta oss upp till toppen, och de behövs för ensam är inte alltid stark i alla fall inte mot andra gäng. Och gäng är det något det finns gott om i Santo Ileso. I ena ringhörnan har vi beefcakegänget Los Patrones med deras muskelbilar och röda färger. I andra ringhörnan har vi The Idols som är ett gäng anarkistiska rejvare som gillar neonfärger och baseballrack. Men kan ju tycka att dessa två stora välpackade gäng vore nog men nej. För sist men inte minst så har vi Marshalls som är en stor privatarmé med alla tänkbara resurser och vapen att backa upp dom. För er som hade hoppats på lite välkända ansikten får jag tyvärr göra er besvikna för denna Saints Row reboot har en helt ny historia och helt nya gängkaraktärer. Inget Johnny Gat så långt ögat kan nå, snyft, jag vet.

Saints Row
Vem har inte drömt att få se ut som en Ronald Mcdonald med riktiga boobies istället för chipstuttar?
Detta är en annons:

Istället märks det att Volition har velat locka över den nya generationen med milleniumbäbisar till sin sida, de som fått både Fortnite och Snapchat via bröstmjölken. Räcker att man slänger ett öga på hur karaktärerna ser ut och att menyerna är uppbyggda med smarta appar i mobilen för att förstå att de inte är oss gamlingar de hade i tankarna direkt när de skapade spelet. Nä, det är ett spel med fötterna djupt i 2000-talet där sidouppdrag med att ge dåliga betyg på Tripadvisor genererar att kulorna viner runt öronen på dig och du strider i Lajv med leksaksvapen för att ta över hemmabyggda fort verkligen får dig som 80-talist att känna dig lite lastgammal ibland. Till och med Dumpster Diving har fått en plats i spelet, och om inte det är en millenium-grej så säg.

När jag växte upp var det folk som bodde under en bit kartong som letade mat i containrar och inte en hel grupp som träffats på Facebook och byter recept på veckogammal kyckling de hittat i Icas soprum. Spelvärlden känns rätt stor, hela 17 distrikt om jag räknat rätt och är fylld med mycket att sätta tänderna i. Tyvärr kan jag känna att spelutvecklarna hade kunnat göra mer för att göra staden mer levande. För den är rätt livlös den där staden Santo Ileso. När man susar igenom på gatorna i sin bil märker man inte det hela men när man som jag som älskar att undersöka börjar utforska så märker man att det blir lite som en kuliss. Jag har hittat så massa häftiga ställen på mina små raider så som en stor hjulångare, kasino och kraftverk men ingen av dom går att gå in i. Finns inget att göra i någon byggnad, förutom då om du vill tatuera dig eller köpa kläder. Sen har jag lite svårt att det finns typ åtta olika utseenden på folk på gatan och fiender.

Saints Row
Hoverboarden som kan få självaste Marty Mcfly att gråta av avund.

Är som att slåss mot kloner om och om igen. Gängen har typ fyra olika gubbar och ibland när de anfaller i massor kan du slåss mot tio stora muskelpaket med mustascher som ser ut som om de kommit ut ur samma vagina och kan kalla varandra broder. Men trots att spelvärlden är något livlös så går man inte runt sysslolös i spelet. Om man inte djupdyker ner i huvuduppdragen så finns det en hel uppsjö med sidouppdrag att roa sig med. Vad sägs om en app under namnet "Wanted "där du precis som i gamla västern jagar upp efterlysta, med den lilla skillnaden att de inte ska gripas levande och det är ingen sheriff som anställt dig? Eller rensa kvarter på gängverksamhet? Själv var jag grymt besviken när jag trodde de tagit bort uppdragen med "Insurance Fraud" men blev glad som en unge i en godisaffär när jag insåg att man kunde låsa upp det längre in i spelet. Man vill ju inte missa att få uppleva jobbet som crash test dummie åter igen efter alla dessa år.

Det finns även fotouppdrag där man ska fotografera kända platser i spelet i något som kallas Photohunt. För att bara nämna några. Men här är inte enda gången du använder din mobilkamera. För att pimpa ditt högkvarter med häftiga prylar så det doftar högpresterande gänglya använder man sin kamera för att fota vissa utvalda prylar som göms runt om i staden och vips finns de i din inrednings-app, sicken magi! Dessa prylar syns genom att de lyser lite blåaktigt och jag lärde mig rätt snabbt att man ska ta upp jakten på dessa prylar under de mörkare timmarna på dygnet då de är lättare att se.

Saints Row
Med en Wingsuit tar man sig läckert fram genom staden, och de goda invånarna funkar som utmärkta funktionärer för att få mer sats

En helikopter gör saken ännu mer biff när man ser staden från ovan. Så ta tillvara lite tips från coachen. Sådana här uppdrag är som heroin för en samlare som mig, jag ger mig inte förrän jag hittat dom alla vilket betyder att jag antagligen kommer vara Santo Ilesos bitch i några månader framöver, kanske ett helt år. Som alla goda gäng nu för tiden är det inte bara ren brottslighet som lönar sig, man måste även vara lite av en entreprenör och de är i dessa som du tjänar pengar per timme, som gör att din plånbok sakta men säkert blir tjockare och tjockare för varje minut. Du kan till exempel satsa på företaget "Bright Future" där du inte så lagligt gör dig av med giftigt avfall. Eller lysande "Eurekabator" som är en slags tankestudio som skapar nya häftiga prylar i ren Q-anda från Bond som du får vara den lyckliga vinnaren att testa ut. Så idag är jag lycklig ägare av en hoverboard som skulle gjort Marty Mcfly grön av avund och en manick som gör att jag kan se och skjuta folk genom väggar, ni vet saker som en kvinna inte kan leva utan.

Precis som i verkliga livet är din mobiltelefon rätt avgörande för i den är allt du behöver samlat. Det finns typ en app för precis allt, precis som våra barn vill ha det. Du har din kontaktlista tillgänglig så du kan ringa en vän om du vill ha backup. Du kan ändra ditt utseende och dina kläder när du vill genom att gå in i din style-app vilket kan vara skönt om man vaknar en morgon och inte gillar knölen man råkade göra som näsa när man skapade sin karaktär i början av spelet. Och heter man Marie måste man återvända till den katastrof man skapade. Eftersom jag saknar tålamod men ändå vill skapa min egen karaktär drogs det lite väl fort i de olika staplarna vilket resulterade i en kvinnlig Shrek med på tok för stora bröst och en snok som såg ut som något bara en mamma kan älska. Jag insåg också ganska snart att jag råkat ge min kvinno-Shrek en mansröst så jag var tvungen att gå in och titta så jag inte även råkat ge henne ett klockspel men tyvärr var den ytan pixlad så min The Boss kan mycket väl promenera runt med en stor äggplanta innanför de där assless-chaps hon ständigt har på sig. Sen finns det skills i spelet du kan låsa upp som kan underlätta för dig under fighterna som till exempel förmågan att trolla fram ett prickskyttgevär för några sekunder eller förmågan att sula väg en knytnäve av eld på en intet ont anande haka.

Saints Row
Om man försöker sno Lara Crofts klädstil med khaki och lårpistolhölster förtjänar man en bitchslap eller två.

Man kan även låsa upp Perks i spelet men de kostar cash och rätt mycket så det gäller att hålla hårt i plånboken då även affärsrörelserna kostar en halv förmögenhet att låsa upp då och då. Kanske borde ha tänkt på det innan jag la nästan alla mina pengar på att shoppa loss i stadens klädaffärer och köpte mig ett par byxor som lämnade röven bar och ett par cowboyboots som ser ut som de kommit till efter kärleksaffär mellan ett par gummistövlar och ett par såna där snabeltofflor i Aladdin-style. Men som kvinna kan man bara inte låta bli när man ser ett par söta byxor och har pengar som bränner i plånboken. Men det är inte bara din karaktär och ditt högkvarter du kan snygga till och pimpa, självklart kan du precis som i tidigare spel även pimpa dina bilar. Och det finns en massa kul fordon att åka runt i och göra staden osäker i. Allt från helikoptrar till "wingsuits" för att ta dig runt i staden.

Fordonsfysiken lämnar dock väldigt mycket att önska, då alla bilar jag kör känns lika stumma och livlösa som en amerikansk elbil. Om jag så rattar runt i en tre meter hög monstertruck med en sjuliters V8 under huven eller om det är en liten gokart så känns bilen den samma att hantera. Tyvärr. De enda som känns att köra är motorcyklar som gör att min handkontroll går bananaz och vibrerar som värsta tjejvibratorn i handen på mig, men detta misstänker jag är en bugg eller nått för det är djupt frustrerande. Bilarna är fruktansvärt lättkörda vilket jag inte tänker klaga på, för en gång skull kan körkortslösa Majsan känna sig som Dominic Toretto och lätt drifta genom alla kurvor utan några problem.

Saints Row
Under sommarmånaderna kör Majsan Vespa till jobbet. Och då gör hon sådana här stunts ibland om hon är ute i god tid. Ortens polis är mycket imponerade

Volition har skruvat ner lite på sin sjuka humor och det känns att de vill göra ett lite mognare spel som passar en bredare marknad men det sjuka är att jag kan sakna de riktigt dumma grejerna från de gamla spelen. Visst finns humorn här och där fortfarande men den är inte så där vulgär och galen som innan, vilket kanske säger mer om mig eftersom jag saknar den. Uppdragen är många och flera riktigt kul, som till exempel gången då man ska hjälpa någon att rymma från ett fängelse eller när man ska göra ett stort tågrån. Eller som när du fick åka till en ö och vara med i en strid till döden mot alla du mötte och där det var ett lotteri vad du fick för vapen. Grafiken skulle nog kunna göras snyggare även om det absolut inte är ett fult spel. Men för att vara till de nyare generationernas konsoler hade jag nog förväntat mig något mer. Eftersom jag fått spela spelet tidigt har jag stött på lite buggar, några mindre och en större. Den värsta var i ett uppdrag där man skulle döda polisstyrkan som ryckte ut i ett område. Tyvärr fastnade deras bilar uppe på en bro och dök aldrig upp och försökte man ta sig till dom istället bröts uppdraget för att du övergav själva området. Detta var mycket frustrerande då det var i ett huvuduppdrag och gjorde att jag slet mitt hår i ren frustration. Gjorde om uppdraget flera gånger med samma bugg men lyckades lösa det genom att använda mitt prickskyttgevär och skjuta dom när de skymtade med huvudena där uppe ibland. Krävdes tålamod 2.0 och efter dryga halvtimmen med att vänta att de skulle visa sig hade jag lyckats få död på de tre snubbarna som lekte "wack a mole" med mig vid broräcket. Mindre buggar som att GPS-markeringen i vägen försvunnit ibland kan jag dock leva med. Men förhoppningsvis är dessa fixade när spelet släpps till allmänheten.

Saints Row
Monstertrucken i spelet spinner som en kattunge som tappat rösten. Eller som en symaskin. Eller en elsparkcykel

Jag får väl säga att detta spel gör mig grymt splittrad vad jag egentligen tycker. En del av mig ser att detta hade kunnat göras så mycket bättre på så många fronter. Mer variation, en mer levande stad, snyggare, starkare karaktärer och med en bättre fordonsfysik. Kanske skulle Volition sluta att snegla på GTA och bara köra sitt egna race rakt av? Men en annan del av mig har faktiskt kul när jag spelar och för mig är det trots allt det viktigaste. Så jag kommer fortsätta mitt kaos och skrål här i Santo Ileso och min klättring på gängstegen i många, många fler timmar.

Jag ska njuta av vinden i håret när jag likt en kråka sjunger med i DMX gamla skröna "Party Up" när jag strosar runt i Santo Ileso. Jag ska gapa i takt med i "It's the Sound of the Police" när jag smiter från tre polisbilar i en hetsig polisjakt i min lilla gokart som rör sig lika snabbt som en permobil. Jag har faktiskt hur mycket som helst att göra, 253 prylar snokas inte upp av sig själv. Det krävs en blodhund av rang, och det är just vad Majsan är. Detta är kanske inget nytt Saints Row 2 som jag önskade men det är i alla fall ett steg i rätt riktning och jag finner det underhållande. Och det kommer nog hålla mig road tills det är dags för mig att krossa skallar med Kratos i November.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Underhållande, massor av sidouppdrag, hordervänligt
-
Kass fordonsfysik, repetitivt, livlöst
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Jonas Mäki
Jag älskar de tre första Saints Row-spelen och har väldigt många fina minnen från Volitions (en studio jag även besökt vid ett tillfälle) bisarra och svinfräna äventyr. Även detta nya Saints Row är bitvis mycket underhållande, i synnerhet sedan du låst upp tillräckligt mycket för att skapa vanvett, men det har en stor brist. Spelvärlden är nämligen alldeles för livlös och Volition tycks ha velat skapa något mer seriöst denna gång. Resultatet är att jag reser runt i omgivningar jag inte bryr mig om i vad som bara känns som tomma transportsträckor samt matas med en story som inte riktigt vet om den vill vara klassisk Saints Row eller en utmanare till Grand Theft Auto V, där försöken att få mig att känna något faller platt. Medan Saints Row 2 och 3 är spel jag lirat igenom flera gånger, tvivlar jag tyvärr på att jag kommer återvända till denna omstart av serien. 6/10

Relaterade texter

Saints RowScore

Saints Row

RECENSION. Skrivet av Marie Liljegren

Marie har lekt runt i den stora sandlådan som kallas Santo Ileso som en kvinna med djup mansröst och clownnäsa och gör stan osäker i en bil med en gigantisk daggmask på taket. I en annan värld hade folk höjt på ögonbrynen men det här är Saints Row motherf#ckers!

1
Nu finns Saints Row ute till Steam

Nu finns Saints Row ute till Steam

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Saints Row släpptes i augusti 2022, och lanseringen får tyvärr liknas vid en katastrof. Sedan dess har dock spelet uppdaterats och utökats som aldrig förr, och...Loading next content