Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Saints Row

Saints Row

Saints-gänget behöver en nystart och det är precis vad Volition erbjuder i sin kommande reboot av den underbara sandlådeserien...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Volition arbetar på ett nytt Saints Row och redan innan Gamescom startade, presenterade de spelet för mig, vilket trevligt nog är en omstart. I jämförelse med de absurda actionkomedier som studion levererat tidigare, verkar den här rebooten mycket mer sammanhållen tematiskt sett. Utvecklarna försäkrade mig dock om att det här spelet fortfarande angränsar till det absurda och att humorn förblir en viktig del av spelets identitet.

Att Saints Row återvänder till sina rötter tycker jag är ett ganska smart drag eftersom det i och med del fyra helt enkelt blev alldeles för mycket. Serien började också tappa greppet om sin identitet, och många fans kände inte längre igen serien de förälskade sig i när originalet lanserades till Xbox år 2006. Visst, Johnny Gat, Pierce och resten av gänget fanns med, men med superkrafter och story där du spelade som USA:s president, var grunderna som GTA-klon inte ens synliga i backspegeln längre.

Saints RowSaints Row
Det är dags att bekanta sig med nya Saints.
Detta är en annons:

Kärnan i Volitions senaste projekt är en rebellisk, trotsig grupp med ändå begåvade ungdomar som tycker att det är dags för dem att synas i rampljuset. Fyra vänner slår sig samman för att göra sin egen grej eftersom de inte längre vill vara små fiskar i en rovdjursdamm, utan hellre klättra upp i näringskedjan på egen hand. Volition sade att de på så sätt vill förtjäna sin kreativa frihet. Utvecklarna är intresserade av att skapa en färgstark sandlådevärld där spelarna kan leva ut sin maktfantasi och samtidigt ha så roligt som möjligt.

Platsen för det nya Saints Row heter Santo Ilesco och består av nio olika distrikt som är tänkta att skilja sig från varandra. Sydvästra USA är förebilden för den här regionen, så du kan förvänta dig dammiga öknar och tättbefolkade städer att utforska. Det dagliga livet ska skilja sig mycket åt beroende på om du befinner dig i ett industriområde, i ett av de dyra lyxdistrikten eller i gängområden, sade Brian Traficante som är creative director på Volition. Vertikalitet spelar också en större roll i denna sandlådeupplevelse, men bara i gentrifierade områden förstås. Den rejält packade världen skapades med "utforskning i åtanke", förklarar en av utvecklarna när han får frågan, men det är oklart vilka incitament utforskningen erbjuder, bortsett från nöjet att spränga saker i luften.

Förutom vår alldeles egna grupp - Saints - finns det tre centrala fraktioner i den här världen. "Los Panteros" är pumpande kroppsbyggare med tunga vapen som förlitar sig på sin fysiska överlägsenhet framför allt annat. En paramilitär organisation som heter "Marshall Defense Industries" har tillgång till de senaste scifi-vapnen och till sist har vi "Idols" som är högljudda hipsterungdomar, som dock bara är farliga på grund av sitt stora antal. Med ett undantag har alla medlemmar i vårt gäng haft ett förflutet med någon av dessa grupper.

På tal om det, låt oss presentera vårt gäng: Eli är en välbärgad akademiker som ansvarar för att ta hand om kunderna. Han ville bygga upp ett hederligt företag på egen hand, men hamnade på något sätt i kläm. Neenah är en kreativ mekaniker som kan bilar och ofta kan hittas bakom ratten. Kevin är en skjortlös DJ som söker adrenalinrusher och tydligen är särskilt mån om sina vänners välbefinnande (det är vad den officiella historien säger i alla fall). Vi är den "karismatiska massmördaren", alias The Boss, som vi kan anpassa efter tycke och smak.

Detta är en annons:
Saints RowSaints Row
Superkrafterna är borta - men humorn finns lyckligtvis kvar.

Precis som i tidigare delar kommer anpassningen också att spela en viktig roll i Saints Row och utvecklarna antyder att alternativen här är mer omfattande än någonsin tidigare. Spelarna kommer att kunna forma utseendet på sin gängledare samt fysiska egenskaper från en rad olika alternativ och det kommer att finnas klädbutiker som du kan besöka i hela Santo Ilesco. Du kan till och med välja din egen hjältes röst från en av flera tillgängliga som du tycker passar din karaktär bäst. Några av de mer konstiga och underbara funktionerna från Saints Row IV har dock inte fått plats. Till exempel återkommer inte det kontroversiella reglaget för "sex appeal".

Hittills har jag bara sett korta spelklipp från en tidig alfa-version, så jag kan inte säga mycket om själva gameplay. Volition beskriver det som lättillgängligt och arkadinspirerat, och påpekar att deras fordonsfysik har förbättrats avsevärt. Jag kan förstås inte bekräfta det ännu, men fick se klipp av bilar och fordonsmodeller som krockade omkring och som på ett imponerande sätt pressades ihop av kraften. På grund av den steniga terrängen kommer varje bil att kunna förvandlas till terrängfordon om du uppgraderar dem. Annars kan du såklart ta dig runt till fots eller flyga från höga tak med en vingdräkt.

Saints Row bygger på två centrala pelare: Den ena delen är den stora mängden storyuppdrag som låter oss träffa och interagera med olika karaktärer. Hela kampanjen kommer att kunna spelas i co-op för två spelare, om du vill. Den andra delen är att ge bränsle åt tillväxten av ditt kriminella imperium, där du får bygga olika anläggningar som verkstäder, diskotek, militära träningsläger eller snabbmatsrestauranger i spelvärlden. Genom att utöka din egendom kan du sedan låsa upp uppdrag, tjäna mer pengar eller få ytterligare möjligheter. Det kommer läggas stor vikt vid tillväxten av dina kriminella företag, så vi är spända på att se hur det här artar sig.

Saints RowSaints Row
Bilfysiken utlovas vara betydligt vassare nu.

De skandalösa aktiviteterna som länge varit en viktig del av Saint Row återkommer såklart i omstarten av serien och kommer vara tillgängliga i hela den öppna världen. Fanfavoriten Insurance Fraud gör comeback och vi har aldrig varit mer exalterade över att slunga oss ut i trafiken. Tyvärr avslöjade inte Volition vilka andra aktiviteter som kommer att finnas med i omstarten, men det sägs finnas en blandning av både gamla och återkommande event. Om jag ska spekulera lite, så förmodar jag att Mayhem och Drug Trafficking ingår i det nya utbudet, eftersom de liksom Insurance Fraud är något av huvudpelare i serien.

Eftersom omstarten är inriktad mot de nuvarande konsolerna, kan man undra om det kommer till den förra generationen överhuvudtaget? Där har jag goda nyheter, för omstarten släpps även till både Playstation 4 och Xbox One utöver de mer väntade Playstation 5 och Xbox Series S/X. Det är dock oklart i nuläget om co-op kommer stödja cross-play eller cross-gen, och än så länge får du trösta dig med att det kommer till en mängd olika system.

Saints Row-rebooten har gett oss förnyat hopp för serien efter den dåliga eftersmaken den fjärde delen efterlämnade. Handlingen och den övergripande tonen känns mycket mer jordnära och trogen seriens rötter, och den enormt annorlunda miljön i Santo Ilesco gör att det känns mer som något helt nytt. Jag hoppas på att snart få höra mer om de kriminella företag som spelarna kan bygga upp, eftersom dessa verkar erbjuda massor av flexibilitet och variation utanför huvudkampanjen. Saints Row lanseras den 25 februari 2022 och vi lär såklart ha massor att rapportera om innan dess.

Relaterade texter

Saints RowScore

Saints Row

RECENSION. Skrivet av Marie Liljegren

Marie har lekt runt i den stora sandlådan som kallas Santo Ileso som en kvinna med djup mansröst och clownnäsa och gör stan osäker i en bil med en gigantisk daggmask på taket. I en annan värld hade folk höjt på ögonbrynen men det här är Saints Row motherf#ckers!

1
Nu finns Saints Row ute till Steam

Nu finns Saints Row ute till Steam

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Saints Row släpptes i augusti 2022, och lanseringen får tyvärr liknas vid en katastrof. Sedan dess har dock spelet uppdaterats och utökats som aldrig förr, och...Loading next content