Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung Galaxy S21

Ett Samsung-flaggskepp till ett lägre pris än föregångaren? Vi har hårdtestat Samsung Galaxy S21...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Även om prissättningen i viss utsträckning alltid borde vara en del av ekvationen när hårdvara recenseras, är det ofta decimerat till en fotnot. Det låter kanske slarvigt, men det finns faktiskt lite tanke bakom det, och det är att åsikten om vad som är ett rimligt pris varierar. Till exempel anser vissa att de 3000 som Samsung tar ut för en Galaxy Z Fold 2 är direkt billigt jämfört med den funktionalitet du får tillbaka, medan andra nästan är förolämpade av själva konceptet att betala mer än 3000 kronor för en ny telefon.

Men att prissättningen är det första jag tar upp i denna recension beror på att Samsung har lyckats med något anmärkningsvärt i en sådan utsträckning att det förtjänar mer utrymme. Det internationella recensenter och branschmedia ofta refererar till som "$600-800"-fönstret, har verkligen tagit fart den senaste tiden, och det är precis därför tillverkare har snubblat över varandra i försöket att lansera produkter som är extra konkurrenskraftiga i detta prisfönster. Här hittar vi Iphone liksom OnePlus, medan Samsung visade sin hand förra året med Galaxy S20 FE, vilket var ett sätt för dem att erbjuda flaggskeppskvalitet i ett paket som helt enkelt var mer budgetvänlig.

Samsung Galaxy S21
Flera färger finns som vanligt att välja på.
Detta är en annons:

Men det var en slags förrätt, en introduktion till vad vi står för idag, Galaxy S21, Samsungs första kompletta flaggskepp som direkt vänder trenden upp och ner och erbjuds för "bara" $799,99. Det är alltså klart billigare än förra årets S20. Så är det en sämre telefon, vad får du för dina pengar, och vad har skurits bort för att nå detta lägre introduktionspris?

Vid första anblicken har inte många uppoffringar gjorts för att sänka priset. Du får samma Exynos 2100 SoC (eller Snapdragon 888 i USA) som i S21 Ultra, samma laddningshastighet och samma grundläggande funktioner som på de två storebröderna. Ja, det finns kompromisser, men vi kommer till dem om ett ögonblick. Huvudpoängen här är att S21 känns som ett flaggskepp som tillhör 2021 på alla sätt, och nu till ett lägre pris.

Vissa skulle dock hävda att det annorlunda materialvalet är ett av S21:s största misstag, men det är verkligen en bagatell, minst sagt. Istället för glas får vi här så kallad "glastic", eller snarare en form av polykarbonat med en matt yta, som varken lämnar fingeravtryck eller smuts. Själva ramen är fortfarande aluminium, och hela telefonen är mästerligt designad, precis som man kan förvänta sig. Den väger bara 169 gram, så om du är ett fan av lättare flaggskepp är det faktiskt ganska praktiskt, även med en hand. Men som jag skrev tidigare finns inga OnePlus-liknande tillkortakommanden här, så du får fortfarande Gorilla Glass Victus, en IP68-certifiering mot vatten och damm samt mycket annat. Vad som har offrats dock, och detta gäller alla modeller i år, är möjligheten att utöka utrymmet med microSD.

Samsung Galaxy S21
Glastic-materialvalet lär inte tilltala alla, men gör att du slipper smuts och fingeravtryck.
Detta är en annons:

Så låt oss prata om själva skärmen, har Samsung snålat in på den? Ja, det har de förmodligen på ett sätt. Du får en 6,2 tums dynamisk AMOLED 2X-skärm som körs i dynamisk 120Hz, liksom HDR10 + och 1300 NITS ljusstyrka. Men det är i sin tur "bara" upplösningen 1080p. Många tech-nissar var snabba att skälla och smälla i dörrarna när den här nyheten läckte ut i media för en tid sedan, men de glömde tydligen att för att kunna använda 120Hz förra året var du tvungen att sätta på 1080p ändå. Även 1440p är såklart är skarpare är det inte något jag märkte av. Det är helt enkelt andra faktorer som avgör om en skärm ser skarp ut när skärmen är så liten. Dessutom förblir pixeldensiteten 421ppi, och Samsung vet fortfarande exakt hur man finjusterar färger, skärpa och ljus. Det är verkligen en suverän skärm, ingen tvekan om det, och jag vågar helt enkelt säga att om du inte är en "pixel-peeper" så kommer du aldrig att märka att du har en 1080p skärm i handen. Och när ja, den är nu helt platt, vilket är ett annat exempel på att Samsung har lyssnat på feedback och har gett fansen vad de vill ha.

Under huven hittar vi den nya 5nm Exynos 2100 SoC, och även om vissa omedelbart kategoriskt kommer att håna Samsung för att fortsätta produktionen av ett chip som teoretiskt är sämre än Snapdragon-varianten i USA, är klyftan mindre än tidigare. Jag har utfört ett antal inledande tester, som du också kan hitta i min recension av Galaxy S21 Ultra, där siffrorna är följande:

GeekBench 5 single-core:
Exynos 2100: 1101
Snapdragon 888: 1125

GeekBench 5 multi-core:
Exynos 2100: 3729
Snapdragon 888: 3699

AnTuTu 8:
Exynos 2100: 678955
Snapdragon 888: 701343

Dessutom visar vårt batteritest (som har gjorts genom en jämförelse med en amerikansk kollega) cirka 1-3% till förmån för Snapdragon SoC, så det är en liten skillnad, men det är så minimalt att det bara är en principfråga, snarare än något av praktisk betydelse. Vi har sett att andra medier får samma resultat.

Samsung Galaxy S21
Ljudet i S21 är makalöst.

Detsamma kan sägas om telefonens 8 GB RAM och 128 GB UFS 3.1-utrymme. Ja, när det gäller RAM är det mindre än förra året, men det viktiga här är om du faktiskt märker det eller ej. Och nej, naturligtvis gör du inte det, och när du tittar på konkurrerande modeller från till exempel OnePlus och Apple så passar det väldigt bra. Men jag kommer att säga samma sak här som jag också tycker gäller S21 Ultra. Jag skulle gärna se att dessa modeller börjar vid 256 GB, inte 128 GB. När du annonserar om att kunna filma i 8K, är det bättre att erbjuda lite mer utrymme och sedan kanske ta några hundra kronor mer för basmodellen. Med detta sagt, oavsett om du spelar PUBG Mobile, The Elder Scrolls: Legends eller till och med Diablo Immortal, som vi kortvarigt fått testa, är 8 GB RAM tillräckligt, och vi upplevde också absolut ingen grafisk ångest genom Exynos 2100 och tillhörande Mali G78 MP14 GPU.

Du får också alla extra Samsung-funktioner som man annars skulle ta för givet. Tack vare Exynos 2100 får du en cirka 20% större fingeravtrycksläsare som återigen är supersonisk, men den här gången lite mer tillförlitlig. Samsung DEX fortsätter att vara oerhört imponerande och stereohögtalarna är bland de bästa på marknaden. Dessutom tog 4000mAh-batteriet mig genom dagen och mer därtill, och även om laddning vid 25W inte är den snabbaste typen på marknaden ger det inte lika stor risk att få ditt batteri att rostas som med Warp eller VOOC.

Och så är det kamerorna. Oavsett om du älskar eller hatar den nya designen, är själva puckeln från kamerakroppen lite mindre tydlig än tidigare och den lutar mycket mindre på ett bord när du lägger den. Den nya installationen består av en 12 megapixel f/1,8 26 millimeter huvudlins, en 12 megapixel f/2,2 13 millimeter 120 graders ultrawide och slutligen en 64 megapixel f/2,0 29 millimeter telefoto med 3x optisk zoom. Även om inte mycket har hänt här i förhållande till själva hårdvaran sedan S20, har mjukvaran bakom den uppdaterats. Detta innebär att Single Take-funktionen nu är mycket mer lyhörd och kan spela in i ultrarapid också. Det finns dessutom Director's View som låter dig fotografera från både den främre och bakre kameran samtidigt.

Dessutom kan du zooma hela vägen upp till 30x Space Zoom, vilket fortfarande inte är särskilt användbart, men telefonen är lite mer stabil här och du kan nu lättare låsa ditt motiv så att du kan ta mer användbara bilder. Dessutom har telefonen en OiS, eller en optisk bildstabilisator, på teleobjektivet, vilket också ger bättre övergripande stabilitet.

Samsung Galaxy S21
Det finns smartphone-kameror som är bättre på en del saker, men som paket betraktat är det ingen som slår S21.

Sammantaget måste jag än en gång dra slutsatsen att även om du lätt kan hävda att en Pixel 5 tar bättre bilder och en Iphone 12 spelar in bättre video, så är det årets Samsung-telefoner som verkar vara de bredaste, mest mångsidiga och därmed det bästa kamerapaketet i slutändan. Från det förbättrade nattläget till de många funktionerna som ger dig fler alternativ, det här är det bästa sammantaget, så är det bara.

Naturligtvis har Samsung tvingats offra här och där för att kunna pressa priset på Galaxy S21. Baksidan är gjord av plast, det finns "bara" 8 GB RAM-minne och skärmen är i 1080p, men jag kommer att fortsätta att argumentera för att där offrandet har gjorts, är det här du har minst chans att märka det. Vad vi i slutändan sitter kvar med är Samsungs absolut mest tillgängliga flaggskepp hittills, vilket tack vare det lägre priset kan hamna i fler konsumenters händer. Och den som slår till kommer inte bli besviken, vågar jag påstå.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Utmärkt prestanda, relativt lågt pris, bästa kamerapaketet, 120Hz-display, bra batteri, lättanvänd med en hand, plan skärm
-
Billigt materialval, bara 8 GB RAM
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content