Det var en prydlig cylindrisk låda Petter lämnade över till mig, innehållandes ett testexemplar av Samsung Gear S2 för recension. För mig som aldrig egentligen varit sugen på en smartklocka kändes det som ett intressant uppdrag, och nu, två månader senare har jag kommit fram till vad den förtjänar för betyg.
På förhand har jag haft svårt att se vad jag egentligen ska ha en smartklocka till. Att alltid ha sociala medier rullandes på handleden och liknande har inte känts som något som jag ens velat ha, och särskilt snygga är de inte heller trots tjusiga urtavlor eftersom tekniken i dem är i klumpigaste laget. Mycket riktigt har ett av mina problem med Samsung Gear S2 varit att jag ofta slår i saker och fastnar när handen ska ner i fickan. Det handlar bara om millimeter extra mot mitt vanliga ur, men det är nog för att göra misstag.
Med i förpackningen kommer två armband. Valen står mellan storlekarna S och L. För mig som har ganska tunna handleder men ändå är man, hade medium varit att föredra. Nu får jag antingen köra de yttersta hålen på S-bandet eller de innersta på L-bandet. Det känns väldigt osmidigt vilket av dem jag än väljer och med en ganska normal handled har jag alltså inget medföljande alternativ som passar särskilt bra.
De medföljande silikonbanden är dessutom i plastigaste laget, och vill du se prydlig ut kommer du behöva byta oavsett. En sexigare lösning än såhär hade varit önskvärt med tanke på hur dyr klocka detta ändå är, och det känns sniket att ha en egen lösning så det inte går att använda normala klockarband. Med det sagt är jag ändå imponerad av byggkvaliteten på Samsung Gear S2, och hur man navigerar menyerna med boetten. Det är precis lagom vridstyvt och distinkt för att jag aldrig ska råka välja fel, ens när jag är ute och joggar med svettiga labbar.
Just joggandet är för övrigt vad Samsung framför allt tycks ha haft i åtanke när de skapade Gear S2. Den har fullt av funktioner relaterade till hälsa och mäter glatt puls, steg och distanser med mera. Det är därmed i teorin en väldigt fiffig grej. Det finns dock ett stort förhinder, nämligen att klockan fungerar väldigt dåligt i sig självt. Den kräver mer eller mindre att du har din smartphone i närheten, annars har du inte mycket glädje av den.
Utan den får du inga SMS, inga samtal och tappar kontakten med nätet som gör det möjligt att kolla sociala medier och liknande. När jag ska ut i joggingspåret och vill lyssna på Spotify eller någon go podcast - så måste dessa alltså laddas ner som filer till klockan för att jag ska kunna lyssna. Allt som allt en väldans massa extra handpåläggning, och jag rotade fram två gamla dammiga MP3-spelare för att jämföra vilket som var smidigast. Det visade sig gå bra mycket fortare att fylla dessa båda med önskat ljud och de har såklart även bättre anslutningsmöjligheter.
Dessutom finns ett annat stort problem med Gear S2, och det är att Samsung inte kör vanliga Android Wear, utan något kallat Tizen. Ett annat system med egna appar. Det finns bedrövligt lite att välja på, och i kategorin svenska appar är det i princip barskrapat. Vill jag inte läsa CNN så är det i princip bara att glömma, inte heller finns Spotify och liknande. Jag är istället hänvisade till andra appar som i samtliga fall fungerar sämre än jag hade önskat.
Eftersom det är ett separat system är det också krångligare att ansluta systemet till din smartphone. Jag har en Nexus 6 (har även testat med suveräna Samsung Galaxy S7) och är van vid att mejl och liknande fixas automatiskt. Så är inte fallet här utan allt måste styras upp. Även sammankopplandet med telefonen är bökigare än jag hade önskat som ett resultat av att Tizen körs.
Batteritiden på Gear S2 är förvånansvärt bra, på de flesta klockor krävs dagliga laddningar där de har svårt att överleva ens till kvällen om de används flitigt. Denna klarar ledigt två dagar och även tre utan alltför intensiv användning. Pluspoäng också för hur smidigt det är att ladda, den medföljande trådlösa dockningsstationen laddar fullt på ungefär timmen. Det är såklart imponerande men förutsätter att du använder batterisparfunktionen för urverket som släcker skärmen när den inte används. Den medföljande mjukvaran missar sällan att visa tiden när du kollar på klockan, men kan å andra sidan vara lite för flitig med. Folk har frågat mig varför den blinkar så ofta vilket är störande när jag exempelvis sitter på bio och liknande.
I slutändan ställer jag mig ganska kallsinnig till Gear S2. Det finns helt klart sämre smartklockor, men konceptet är inte riktigt där ännu. Det är för begränsat och klumpigt, och Samsungs egna lösningar krånglar dessutom till i onödan, trots att jag uppskattar själva hårdvaran. Betyget blir godkänt, men man ska verkligen vara säker på att en smartwatch behövs i ens liv och vara medveten om begränsningarna innan man slår till.