Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung Odyssey OLED G6

Samsung släpper ny OLED-monitor för gaming och vår hårdvaruskribent Fredrik Lindman har kikat närmare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det fortsätter dyka upp påkostade gaming-OLED skärmar och det är ju särskilt konstigt då bildkvaliteten är strålande och i takt med att priserna går ner ökar även intresset och försäljningen. Den senaste modellen från Samsung stavas Odyssey OLED G6 och är en 27-tums skärm med fokus på oss gamers och har specs som verkligen får det att vattna i munnen. 360Hz uppdateringsfrekvens och en responstid på upp till 0,03 millisekunder (GtG) är verkligen inte kattskit det inte och det ska bli väldigt spännande att se hur den känns.

HQ
Samsung Odyssey OLED G6Samsung Odyssey OLED G6
Skärmen har en Glare Free-teknik som minskar bländning från externa ljuskällor på ett väldigt effektivt sätt och gör att du lättare ser allt som visas på skärmen utan att bli störd.

Det första som slår mig när jag öppnar kartongen är hur otroligt tunn skärmen är. Den är verkligen tjusig med den slimmade designen som mäter knappa 3,9 millimeter på sin tunnaste punkt och ser riktigt dyr ut med metall-ramen. Bordsstativet är nätt och platt vilket gör att det lätt att få plats med monitorn på skrivbordet utan att det tar i varken tangentbord eller musmatta. Stativet i sig känns rejält och går att justera precis som du vill ha det både i betraktningsvinkel och i höjdled. På baksidan av skärmen sitter det dubbla HDMI (2.1), en display port (1.4) samt tre stycken USB 3.0 och för att underlätta kabeldragningen är det ett hål i armen på stativet där kablarna går att gömma. Där bakom sitter även en liten joystick som används för att sköta inställningarna på skärmen och det finns rikligt med justeringsmöjligheter i det lättnavigerade gränssnittet.

Samsung Odyssey OLED G6
Designen på G6:an är riktigt läcker med sin metall-look och den nätta foten gör att du inte riskerar att slå i den med mus eller tangentbord.

Odyssey OLED G6 är som namnet antyder en OLED-skärm med en upplösning på 2560 x 1440 pixlar och även den första OLED-monitorn under Odyssey-serien. Den har en uppdateringsfrekvens på 360Hz vilket bäddar för en riktigt snabb skärm när det kommer till framförallt förstapersonsskjutare då det blir allt vanligare med högre frekvens jämfört med den mer klassiska standarden på 144Hz. Responstiden är blixtrande kvick på ner till 0,03 millisekunder och bäddar verkligen för att få en shooter-nörd som mig själv att dregla lite lätt ur mungipan. Kontrasten är utskriven till en miljon till ett men är egentligen oändlig då panelen inte har någon bakgrundsbelysning och därför blir svart helt svart. Ljusstyrkan är ju det som det snackas om främst när det kommer till den här tekniken och att den inte orkar ge på den ljusstyrka som behövs men de 250 nits som skärmen har är helt klart godkänt tycker jag men jag är heller ingen ljusfantast bör väl tilläggas.

Detta är en annons:
Samsung Odyssey OLED G6
På baksidan av skärmen sitter det en rund ring Samsung kallar för Core Lightning som har RGB-belysning och går att ställa in för att till exempel ändra ljus utifrån spelscener.

Hur är bilden då. Ja det går ju inte annat än att säga att den är strålande. Fullständigt strålande. Den enorma svärtan och det härliga färgdjupet samt lugnet i bilden som den här tekniken ger är ju såklart framtiden även om det än så länge kommer med en rätt rejäl prislapp (hålet i plånboken stannar på strax under 12000 svenska riksdaler). I jämförelse med till exempel Lenovo Legion Y32p-30 som har den senaste generationens IPS-panel är detta ytterligare en snäpp upp på precis allt förutom ljusstyrkan där Lenovon är cirka 150 nits ljusstarkare. Det blir ett sånt härligt djup i OLED-panelen och färgerna blir mer levande på ett sätt och i spel som till exempel Fortnite och Call of Duty: Warzone 2.0 poppar färgerna nästan ut ur skärmen. Rörelsehanteringen är helt suverän och med 360Hz uppdateringsfrekvens flyter spel som ovan nämnda otroligt bra och även om det såklart är en viss del placebo upplevde jag att det var ännu mera flyt i bilden jämfört med min 144Hz-monitor jag vanligtvis spelar på (även om det ska vara i princip omöjligt för ögat att uppfatta).

I spel som Counter-Strike 2 märks det nästan ännu tydligare hur behagligt det är med den snabba panelen och alla eldstrider känns lite som de går i slow motion. En annan sak jag också måste berömma, som egentligen inte har något med bilden i sig att göra men lyfter upplevelsen, är skärmens Glare Free-teknologi som reducerar bländningen från externa ljuskällor med 54% mindre reflektioner mot de traditionella Anti-Reflection-beläggningarna. Det är väldigt skönt för ögonen och lyfter spelupplevelsen helt klart.

Det blir väldigt mycket superlativ i texten känner jag men det går tyvärr inte göra något åt för det är framtiden och Samsung Odyssey OLED G6 är verkligen en del av den. Den har en grymt fin bild med en reptilsnabb panel och fylld med fiffiga funktioner som till exempel deras Dynamic Cooling System som effektivt kyler ner panelen och skyddar den från inbränningar. Designen är läcker och den nätta foten är ett stort plus tycker jag för att inte ta plats på skrivbordet. Den enda lilla nackdelen är prislappen men den kommer såklart att gå ner med tiden och tittar du på till exempel AOC Agon Pro AG276QZD som jag recenserade tidigare i vintras är den nere på under 10000 kronor nu och jag tror att det kommer gå snabbt innan dessa skärmar är nere på runt 5-6000 kronor och då är det godnatt för alla andra paneler.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otroliga färgåtergivning, makalös svärta, rejäl byggkvalitet, blixtsnabb panel, tjusig design
-
Dyr, något svag ljusstyrka
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Samsung Odyssey OLED G6

Samsung Odyssey OLED G6

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Samsung släpper ny OLED-monitor för gaming och vår hårdvaruskribent Fredrik Lindman har kikat närmare...Loading next content