Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung Odyssey OLED G8

Samsungs första Oled-monitor är här och den baseras såklart på deras hyllade QD-teknologi. Hegevall har kört den i ett par veckor och är mycket imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Många, långa, hopplöst långsamma år har passerat sedan jag skaffade min allra första Oled-TV. Åtta, om jag ska räkna. Under alla dessa år (då jag blivit stelare och stelare, gråare och gråare) har jag drömt om en Oled-monitor till min gaming-PC och gärna en till min arbetsdator (Mac Pro), också. För Oled har sedan LG:s premiär-TV varit min absoluta favorit-paneltyp och verkar så även vara in i den mest omedelbara framtiden, och av flertalet goda anledningar. Som den slaviska IPS-torsk jag alltid varit kom Oled som en skänk från ovan. Lugn och flimmerfri, behagligt mjuk bild utan den där starka, förkrossande ljuspunchen från LCD, utan clouding och särskilt mycket banding och med perfekt svärta. När LG och Samsung började tissla och tassla om kommande Oled-paneler i deras 2023-års datorskärmar började denna gamla farbror salivera, kraftigt. Jag satt under uppvisningen av dessa skärmar under CES 2022 lätt hukad på ett minimalt furubord och stönade högljutt och när Samsung Odyssey G8 nu anlänt hit till Gamereactor, har stönen övergått till rena vrål. För detta... Detta är en väldigt fin datormonitor.

HQ

Samsung Odyssey OLED G8 är alltså en 34 tum stor Oled-monitor med 4K-panel som körs i 175 Hz och som har en kurvning på 1800R. Den har en responstid på 0,1 millisekunder och den uppmätta mängden input lag ligger på cirka 3,5 millisekunder. Här finns fullt stöd för AMD:s Freesync Premium, Display HDR och sett till ingångar huserar G8:an en Mini Display-port, en Micro HDI och två stycken USB C-ingångar. Ingen traditionell DP och ingen vanlig 2.1 HDMI-port med andra ord, vilket känns märkligt. Eller märkligt, det känns dåligt bara. Jag tror att framförallt Macbook Pro-användare applåderar detta beslut men vi andra? Not so much. Jag hade tveklöst velat ha en traditionell DP-port här och en vanlig HDMI 2.1.

Samsung Odyssey OLED G8
Det är lite synd att den är böjd men annars är detta en rasande bra monitor.

Det första som slår en när denna monitor slits upp ur kartongen är att den är fjäderlätt och supertunn utan att bli rapplig eller kännas plastig, som Samsungs svindyra QD-Oled TV dessvärre gör. Att haka fast själva skärmen på den medföljande foten görs på en sekund och designen påminner om G9 Odyssey men känns mer sobert vuxen och mindre "rymdskepp". Installationsprocessen är trevlig och modern med ett lättbegripligt interface som kopplar upp G8 mot ditt wifi-nätverk för att sedan uppdatera sig själv. Det finns också samma smart TV-funktionalitet i denna monitor som det finns i Samsungs nya TV-skärmar och hela upplägget är snyggt utfört och smidigt att använda.

Bildkvaliteten då? Rasande bra. Äckligt bra. Oförskämt bra. Larvigt bra. Jag har testat och betygsatt mången, mången datorskärm under de senaste 20 åren och ser mig själv som kräsen när det kommer till vad jag gillar och ogillar, och det råder för mig ingen tvekan om att detta är den finaste monitor under 60 000 kronor du just nu kan köpa, sett till ren bildprestanda. Nu har vi förvisso inte fått kika på LG:s motsvarighet (LG, skärpning) men ja, av allt jag sett är det G8 som tar hem priset. Färgerna är en smula överstyrda ur kartong men inte med mycket. Samsungs vanligtvis blåa, kalla grundkalibrering lyser här med sin frånvaro och istället upplever jag G8 som varm och punchigt härlig på ett sätt som för tankarna till Philips bästa Oled-TV:s. Svärtan är naturligtvis fantastisk, skärpan är fantastisk, kontrasten är fantastisk och rörelsehanteringen är superb. 3,4 millisekunder i input lag är dessutom svinbra för en Ultra Wide 4K Oled och även om det finns gamers där ute som skulle vägra köpa en ny monitor med mer input lag än 1ms, är detta verkligen ett ickeproblem för egen del.

Detta är en annons:
Samsung Odyssey OLED G8
Lätt, snygg, simpel att montera samt installera. Samsung har tagit i från tårna, här.

På minuskontot tvingas jag sätta avsaknaden av DP/HDMI 2.1-port. Jag tycker även att kurvningen är en smula onödig här, denna monitor hade mått bättre av att vara platt, rak. Icke kurvad. Bortsett från det har jag enkom positiva, snälla, för det mesta lyriska saker att säga om Samsungs första Oled-monitor. Den är lövtunn, lätt, har en svinsnygg fot, är simpel att montera, placera och installera och bildkvaliteten är genomgående fantastisk.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fantastisk bildkvalitet med rasande bra svärta och skärpa, otroliga färger, klockren rörelsehantering, snygg och lätt, smidig fjärrkontroll
-
Dyr, saknar vanlig DP-ingång, saknar traditionell HDMI 2.1-port, klent ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Samsung Odyssey OLED G8

Samsung Odyssey OLED G8

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Samsungs första Oled-monitor är här och den baseras såklart på deras hyllade QD-teknologi. Hegevall har kört den i ett par veckor och är mycket imponerad...Loading next content