Svenska
Gamereactor
recensioner
Scrap Metal

Scrap Metal

Jonas har kört en tungt beväpnad radiostyrd bil genom den amerikanska södern i jakt på spelglädje i Scrap Metal. Om han hittade den? Läs recensionen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

En genre som nästan helt har försvunnit är så kallade top down-racers. Äldre spelare kanske minns klassiker som Sprint Race eller Super Off-Road, eller har åtminstone hört talas om RC Pro-Am till NES. Det är något som Slick Entertainment, skaparna av ursköna N+, bestämt sig för att ändra på med Scrap Metal. Ett spel med radiostyrda bilar beväpnade till tänderna som både ska tävla och skjuta varandra till strössel.

Spelet har fått inramningen av något som känns som en blandning av extremsport och bonnracing i Georgias mest glesbefolkade trakter där man ska tävla mot diverse rednecks. Totalt finns åtta banor och ett flertal olika spelsätt. Gemensamt för dem alla är att man kör en beväpnad radiostyrd bil som man med lite pengar kan rusta upp. Sedan kan själva racen handla om att dräpa så många som möjligt, döda en boss eller något så banalt som att komma först i mål.

Scrap Metal känns lite ofokuserat och det är som att Slick Entertainment inte riktigt vetat vilket ben man ska stå på. Är det ett racingspel man skapat, är det ett Destruction Derby eller är det ett rent partyspel? Dessutom känns designvalen påträngande med en kombination av soptippar, hård musik, tecknade pimps och en strävan efter att göra allt coolt.

Till råga på allt är spelkontrollen inte alls särskilt genomarbetad och det är lite bökigt att göra de där precisionskrävande manövrerna som behövs i framför allt dueller. Nej, det tar ett antal race innan Scrap Metal börjar växa på mig och då är det framför allt racingdelarna av spelet jag fastnar för. Även om det aldrig når upp till samma klass som Super Off Road, finns här härligt old school-doftande känsla av ruffig racing där man måste planera användandet av nitros samt se till att störa motståndarna så mycket det bara går.

Detta är en annons:

Men framför allt växer spelet på fyra spelare. Där mötena mot datorn i mindre genomtänkta grenar kan orsaka en del frustration, är det istället i multiplayer som Scrap Metal skiner. Här kan man verkligen jävlas med varandra och spela med sina favoritupplägg. Dessutom finns det mängder av upplåsningsbara fordon med vapen som känns som hämtade från Robot Wars. Här finns exempelvis sågklingan, kulsprutan och såklart eldkastaren, så alla kommer att kunna hitta sin favorit och rent av designa den efter tycke och smak med snygga fartränder, coola färger och varför inte en enorm glasyrmunk på taket...

Top down-racers är lite knöliga att styra med handkontroll och oavsett vilket spel man spelar brukar viss tillvänjning krävas. Slick Entertainment har löst problemet genom att lägga in två radikalt annorlunda varianter. En rekommenderad och en avancerad. Jag har själv spelat min beskärda del spel av denna typ, men kan dock inte se några fördelar med den så kallade avancerade spelkontrollen. Som ovan nämnt är spelkontrollen inte speciellt exakt oavsett, men kan man åtminstone göra det bästa av situationen.

Men i slutändan är det verkligen en bra idé att försöka väcka liv i denna typ av racing-spel igen. De är vansinnigt roliga och spel som Mashed: Fully Loaded och såklart Micro Machines är nästan omöjliga att tröttna på. Scrap Metal hade kunnat vara betydligt bättre med lite skarpare spelkontroll och istället för den ruffiga looken en mer färgglad retrovariant. Nu är det "bara" ett bra spel jag absolut kommer spela mer av i framtiden när polarna kommer på besök, men något återupplivande av genren tror jag inte Slick Entertainment har åstadkommit.

Scrap Metal
Detta är en annons:
Scrap Metal
Scrap Metal
Scrap Metal
Scrap Metal
Scrap Metal
Scrap Metal
Scrap Metal
Scrap Metal
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Bra multiplayer-stöd, medryckande musik, många varierade bilar
-
Seg spelkontroll, gräslig design, vissa dåliga spellägen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Petter Hegevall
Uselt singleplayer-läge, extremt sladdrig, svajjig och irriterande spelkontroll, värdelös bilfysik och trista bilar gör inget racingspel. Speciellt inte när multiplayerdelen roar på samma premisser som att låta sig släpas efter en buss. Det enda jag kan komma på som inte stinker i Scrap Metal är presentationen. 3/10

Relaterade texter

Scrap MetalScore

Scrap Metal

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas har kört en tungt beväpnad radiostyrd bil genom den amerikanska södern i jakt på spelglädje...Loading next content