Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sennheiser Ambeo Mini

Ambeo Plus fortsätter att vara den bästa ljudlimpan vi testat och nu är lillebrorsan här men går det att motivera det höga priset?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Kompakta, små ljudlimpor är en märklig produktkategori. Själva huvudsaken med en limpa är ju att förstärka och förstora det ofta tunna och minkiga ljudet som en TV skjuter ur sig, men eftersom en liten ljudlimpa har ungefär samma begränsade storlek på elementen som en modern TV, blir det lite moment 22 av hela grejen - Om du frågar mig. Om du ska införskaffa en limpa, satsa då på en stor rackare med maximal storlek på de inbyggda elementen, brukar jag alltid säga - och se för guds skull till att matcha den med en separat subwoofer. Det behövs... Alltid.

Ambeo Mini är en miniversion av den topptestade Ambeo Plus som vi under fjolåret hyllade för sitt fantastiska ljud och lysande design. Ambeo Mini kostar 9500 kronor och levereras då inte med Sennheisers Ambeo Sub, vilket är en smula bisarrt om jag ska vara helt ärlig. För det priset borde basen naturligtvis följa med och i det här fallet precis som med storebrorsan Ambeo Plus, skulle jag absolut säga att basen behövs. Element på 1,6" med 4-tums-basar är helt enkelt inte tillräckligt stora för att erbjuda kropp och botten i själva ljudbilden, och därför anser jag att Ambeo Mini är cirka tre tusen kronor dyrare än vad den borde vara.

Sennheiser Ambeo Mini
Ambeo Mini ser exakt ut som Ambeo Plus, men mindre.

Med det sagt är det mycket som är enkelt att gilla, här. Designen är identisk med Ambeo Plus och det är naturligtvis sett stort plus. Ambeo som produktserie är ytterst väl utformade prylar där en mix mellan skandinavisk stilism och suveräna materialval gör att både denna samt Ambeo Plus upplevs av mig som premiumlimpor, båda två. Ambeo Mini erbjuder Atmos-ljud via finurlig DSP och precis som i fallet med Ambeo Plus fungerar det ganska väl. Jag är ingen större anhängare av virtuellt surround vare sig det handlar om limpor eller headsets men det finns höjdeffekter här som fungerar via smart utformade reflektioner. Det krävs dock att du kalibrerar limpan som låter avsevärt mycket bättre efter att den pingat in rummet där du placerat den.

Detta är en annons:
Sennheiser Ambeo Mini
Snygg med fin konstruktion och superba materialval.

Ljudet ur Mini är såklart mindre och mindre omfångsrikt än Ambeo Plus - vilket är att vänta. Detta innebär dock inte att Sennheisers typiska sinne för god dynamik saknas, för det gör det icke. Separationen här är bra precis som kontrollen. Ambeo Minio är väldigt duktig på att förmedla dialog och det är där som denna minilimpa briljerar. Att kika på en pratig film med mycket centerkanal-fokus eller en stand-up special med Ambeo Mini inkoppplad är en fröjd. Det är väl först när en actionfilm i klass med Spider-Man: No Way Home dunkas igång som avsaknaden av extern baslåda märks av. Jag har kört Ambeo Mini tillsammans med den separata basen Sennheiser Ambeo Sub (som jag äger och kör tillsammans med Ambeo Plus i mitt sovrum) och då är det betydligt enklare att njuta av ljudet från valfri bombastisk actionfilm.

Sennheiser Ambeo Mini
Det saknas HDMi-ingångar vilket är synd.

Ambeo Mini är dessutom musikalisk och fungerar bra som musikhögtalare, särskilt om vi pratar om låtar med en lite snävare ljudbild, som exempelvis akustisk sådan där trummorna och basen inte riktigt dominerar på samma sätt som när jag exempelvis drar igång Audioslave. På minuskontot anser jag att avsaknaden av HDMI-ingångar hamnar. Två stycken HDMI 2.1-portar hade Sennheiser enkelt kunnat stoppa in, här. Avsaknaden av multiroom-kapacitet är ett minus också precis som det faktum att det mycket smidiga väggfästet inte medföljer i lådan, utan kostar 350 kronor extra.

Detta är en annons:
Sennheiser Ambeo Mini
Om du ska köra denna minilimpa i ditt vardagsrum behöver du den tillhörande baslådan. Den är dyrt, men ett måste - här.

Ambeo Mini är en mycket bra kompakt ljudlimpa. Jag anser att den är bättre än allt annat i kompakt-segmentet som jag testat men med det sagt anser jag att den är för dyr. 9500 kronor för en liten limpa utan medföljande bas, är för mycket. För det här priset borde tyskarna ha skickat med en extern baslåda.

Sennheiser Ambeo Mini
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Läcker design, välbyggd, simpel och bra rumskalibrering, musikalisk, väldigt bra kontroll
-
För dyr, ingen medföljande baslåda, saknar HDMI-ingångar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content