Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sharp CP-LS100 Sumobox

Sharp slår tillbaka med en Bluetooth-burk som dubblar som PA-högtalare och hobbymusikern Hegevall är ordentligt imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Detta kan mycket väl vara den överlägset fulaste elektronikprodukt jag sett sedan Nokia N-Gage, var min första tanke då jag packade upp nysläppta Bluetooth-högtalaren Sharp CP-LS100 Sumobox. Den är grotesk. Men sen började jag testa den och insåg snabbare än jag kunde säga "strömstyrka" att den ser ut som en helt vanlig PA-högtalare från valfri replokal för att den också kan dubbla som en PA-högtalare. Det finns såklart därmed en ytterst medveten tanke gällande dess generiska, vintageaktiga design.

HQ
Sharp CP-LS100 SumoboxSharp CP-LS100 Sumobox
Innanför gallret sitter det två stycken 8"-basar och två stycken 2"-diskanter.

Det finns idag ett helt gäng liknande produkter, inte minst från Marshall vars BT-segment utvecklas och säljes av helsvenska Zound Industries, där du kan koppla in en mikrofon eller en gitarr via en AUX-ingång. Det finns dock inte särskilt många produkter som även levereras med utbytbart batteri och dubbla XLR-ingångar vilket innebär att du utan bekymmer kan koppla in en keyboard, gitarr samt en mikrofon. Eller en bas, en gitarr och en mikrofon. Inställningsmöjligheterna på baksidan av Sumobox skiljer sig dessutom rejält från 99% av högtalarna i Bluetooth-segmentet då du har dedikerade rattar och knappar för olika kanaler, reverb, bas, diskant sam möjlighet att nyttja den som stärkare och line:a ut till externa högtalare, också. Sumobox må se dum ut rent formmässigt, men den är i grunden smart och finurligt sammansatt. Hoppas bara att Sharp lyckas marknadsföra den på rätt sätt för det enda jag sett på förhand är en himla massa snack om att Paris-företaget Devialet hjälpt till att kalibrera ljudet.

Sharp CP-LS100 Sumobox
Den är gräsligt ful och blir såklart bara fulare efter att du skruvat på de medföljande hörnbollarna.

Nu är Devialet mästare på tuning. Och detta har tillsammans med kvalitetskomponenter och smart DSP gjort att Sumobox låter förbenat trevligt, oavsett musikgenre, band/artist. Som Bluetooth-högtalare är den helt enkelt förbluffande, rasande bra. Jag minns första gången jag lyssnade på den 36 000 kronor snordyra Devialet Phantom och hur imponerad jag blev av renheten på ljudet i kombination med kontrollen, dynamiken och den bottenlösa basen. Sumobox kostar 4999 kronor (en blott sjundedel av Phantoms butikspris) men påminner en del om den rent ljudmässigt. Det finns en klarhet och upplösning i musikåtergivningen som få konkurrenter kan tävla med. Det finns också ett rejält lugn i ljudbilden vilket säkerligen handlar om storleken på Sumobox samt dess element. Ljudbilden är luftig och behaglig med bra balans och det finns ganska precis hur mycket bas som helst här, för den som vill ha det.

Detta är en annons:
Sharp CP-LS100 Sumobox
Men! Sumobox låter sagolikt bra och är svinfiffig för hobbymusikern.

Lika bra fungerar den när jag kopplar in min elbas och river av en klinkigt kass version av Message in a Bottle med The Police. Ställer du två av dessa på varsin sida om altanen, kopplar in en mikrofon, en gura och en bas kan du utan tvekan bränna av en usel cover-version av Slayers Angel of Death i tillräckligt hög volym för att skapa grannosämja som varar livet ut. Den saken är stensäker. När det gäller funktionaliteten har jag noll klagomål och istället enbart lovord att dela ut, också. Sumobox synkar blixtsnabbt, gratisappen är bra (om inte briljant) och det går lika kvickt att para ihop två stycken med hjälp av Duo Mode och dundra på i full stereo, såklart.

Sharp CP-LS100 Sumobox
Det finns tonvis med volym i Sumobox.

Nu såhär i efterhand efter ett par veckor tillsammans med Sharp CP-LS100 Sumobox är jag övertygad om att det är en av de bästa BT-högtalare jag haft nöjet att lyssna på, särskilt med tanke på att den kostar 1500 kronor mindre än JBL Boombox 3 och faktiskt är snäppet vassare (och mer allsidig). Det är dock synd, även om replokalhögtalar-grejen är vad den är, att den inte är snyggare rent designmässigt. För ljudet är så bra och funktionaliteten så klockren att jag skulle vilja ha den i köket. Men det går bara inte som det är nu.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Lysande ljudbild, superb basåtergivning, svintight diskant, simpel att synka till, allsidig, välbyggd, utbytbart batteri, superprisvärd
-
Olidligt ful, baksidan känns plastig
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Sharp CP-LS100 Sumobox

Sharp CP-LS100 Sumobox

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sharp slår tillbaka med en Bluetooth-burk som dubblar som PA-högtalare och hobbymusikern Hegevall är ordentligt imponerad...Loading next content