Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Simrig SR2

Helsvenska Simrig toppar sitt briljanta SR1-system med flaggskeppsmodellen SR2 och Gamereactor bjuder på världens första recension...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

1000 timmar (!) har vi tillsammans tillbringat i vår Racingrigg med helsvenska Simrigs instegsprodukt SR1 monterade på aluminium-chassit från Swedish Rig Design. 1000 timmar. Varav säkert 900 av dem handlat om vildsint tukt av R5-kärra i Dirt Rally 2.0 och i det här spelet blir det ju naturligtvis alltid lika supertydligt hur viktigt det är med motion-simulering för att verkligen känna vad som sker under däcken samt i bilens chassi. Det gör helt enkelt underverk för inlevelsen, för realismen, för känslan av simulering av verkligt rally. Det begriper vi allihopa, utan att jag egentligen måste skriva det på din nästipp. "Immersion through motion" är den devis som Simrig använder sig av i sin marknadsföring och de3t är precis så det är. Rakt av. Efter att ha kört simulatorracing med ett motion-system går det aldrig mer att gå tillbaka till en statisk lösning. Aldrig.

HQ
Simrig SR2
SR2:orna ser i stort sett exakt ut som SR1:orna bortsett från den nya logotypen.

Lyckligtvis är det heller inget vi någonsin kommer att behöva göra, snarare rör vi oss framåt mot ännu mer detaljerad, stark och realistisk simulering av bilens rörelse, detta tack vare nysläppta flaggskeppssystemet Simrig SR2 som släpptes i tisdags. Vi fick vårt recensionsexemplar för en lite över en månad sedan, som den första tidningen/spelsiten i världen, och har kört i cirka 80 timmar såhär långt och kan helt enkelt konstatera att Simrig toppat simracingvärldens mest prisvärda instegssystem för motion, med ännu en otroligt prisvärd, hållbar, snyggt förpackad och välbyggd samling apparater som gör underverk för inlevelsen.

Här kan du se en Instagram-video på hela vår rigg inklusive SR2 - i rörelse.

För dig som inte är lika hopplöst nördig och tokig i simulatorracing som jag är, tänkte jag snabbt förklara vad detta är för något. SR2 är alltså fyra stycken "motion actuators" som alla monteras på valfri alu-rigg och sedan kopplas ihop till en medföljande styrbox som med fördel monteras på undersidan av riggen. SR2 kostar 40 000 kronor för fyra stycken "actuators" inklusive strömdel, styrbox och sladdar. Styrprogrammet "Simrig Control Center" laddar man sen enkelt hem från Simrig.se och inom ett par minuter är man igång och kör, mycket tack vare alldeles fenomenalt fin mjukvara utvecklad av Simrigs programmerare Erik Alveflo.

Detta är en annons:
Simrig SR2
1000 watt istället för 500 och nästan dubbelt så många rörelser per minut som i SR1, märks tydligt.

SR1-systemt kostar 29 000 kronor medan SR2 blir ditt för 39 000 spänn och när det gäller skillnaderna huserar SR2:orna 1000 watts-motorer istället för 500, de klarar därmed 50 kilo mer "load" (225 kg totalvikt), arbetar en smula hårdare, erbjuder mer findetaljer, fler rörelser per minut och de blir inte varma på samma sätt som SR1:orna blir efter cirka fem timmars kontinuerligt körande. Här på Gamereactor har vi fortsatt montera prylar på vår Modus Ultimate-rigg från Swedish Rig Design vilket tillsammans med Evo-stolen från Sparco, glidskenor under den, Fanatec DD2 och Heusinkveld Sprint-pedaler inneburit att vi blivit lite väl tunga för de gamla motion-styltorna från Simrig. Därmed är uppgraderingen till SR2 en ytterst välkommen sådan för vår del och förbättringen sett till finkänslighet och mängden detaljer som förmedlas här, är omedelbart kännbar och ljuvlig för den som, likt vi, tillbringat över 1000 timmar med SR1.

Den enskilt största förändringen i SR2 jämfört med SR1 stavas detaljer, som jag tidigare varit inne på. Det handlar om nästan dubbelt så många rörelser per minut och i framförallt Dirt Rally 2.0 resulterar det i att man som spelare såklart känner mer av hur underlaget känns och var det finns fäste och inte. SR2:orna känns allmänt lugnare också, trots att systemet rör sig mer och detta tror jag primärt handlar om strömstyrkan, precis som när man går från en remdriven ratt till en Direct drive, eller en integrerad förstärkare kontra för/slutsteg.

Simrig SR2
Här är SR2:orna kombinerade med Modus Ultimate-riggen från Swedish Rig Design.
Detta är en annons:

Simrig SR2 är ett fantastiskt motion-system som tack vare lysande byggkvalitet, urstarka motorer och fantastisk mjukvara gör det till det bästa du kan köpa inom sitt segment, med priset i åtanke. Närmaste konkurrenten D-Box säljer sitt D3-system, som exempel, för 86 900 kronor och jag vill gå så långt som att Simrig SR2 är lika bra. Och det är såklart ingen dåligt betyg. Förutom att det naturligtvis blir dyrt för den som, likt jag, vill bygga en seriös motion-rigg har jag svårt att hitta några slags minuspunkter gällande SR2. Det är ett briljant system.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Lysande design, strålande byggkvalitet, fantastisk detaljrikedom i rörelserna, enkelt montage, väldigt bra mjukvara
-
39 000 kronor är mycket pengar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Simrig SR2

Simrig SR2

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Helsvenska Simrig toppar sitt briljanta SR1-system med flaggskeppsmodellen SR2 och Gamereactor bjuder på världens första recension...Loading next content