Svenska
Gamereactor
recensioner
Smurfs Kart

Smurfs Kart

Johan har satt sig bakom ratten tillsammans med några av smurfvärldens mest kända namn i ett rally som inte imponerar överhuvudtaget...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag sitter med båda fötterna på gaspedalen, min röda luva säkrad runt tinningarna och siktet inställt på guldbucklan som är lika med seger och berömmelse. Nedräkningen innan start kickar igång och jag börjar värma upp motorn med den finess som jag intalar mig att bara en erfaren racerförare kan göra. Endast en smurf kan vinna och den smurfen är jag.

Men innan vi kommer till själva startskottet så backar vi bandet ett par minuter. Jag har precis startat upp det nysläppta Smurfs Kart till mitt Playstation 5 och ska precis välja vilken smurf som ska ackompanjera mig på min första färd och jag slås av att jag utöver Gammelsmurfen, som blir mitt val, och Smurfan inte har någon som helst koll på den övriga ensemblen, bestående av totalt tolv små glada blåbär. Ett internetsök senare står det förvisso klart att samtliga smurfar faktiskt har någon typ av bakgrund i grundmaterialet men jag konstaterar ändå för mig själv att karaktärsgalleriet känns alldeles för svagt för att kunna väcka någon typ av igenkänningsfaktor i mig. Vissa sticker dock ut lite som Astrosmurfen och Robotsmurfen och jag uppskattar till viss del hur utvecklarna på Eden Games har designat en egen bil åt varje förare, även fast jag saknar möjligheten att anpassa de små vrålåken i någon som helst utsträckning. Mitt första och bestående intryck av Smurfs Kart är helt enkelt att smurfarna som varumärke inte håller måttet för att väcka något vidare intresse av att sätta mig bakom ratten och smurfa loss på vägarna.

Smurfs Kart
Gammelsmurfen blir ett givet val när alternativen inte imponerar...
Smurfs KartSmurfs Kart
Oftast kör vi på vägen men ibland färdas vi i automatiskt styrda såpbubblor...
Detta är en annons:

Tyvärr gör vägarna i sig inget större intryck på mig heller för när startskottet väl blåser igång racet och platta trycks mot matta så känner jag ingenting. Eller jo, det gör jag ju men vad jag upplever är en bilfysik som känns väldigt över-arkadig på ett sätt som gör att bilarna är på tok för lätta att svänga som ett resultat av att förnimmelsen av däck mot underlag är lika med noll. Visst går det att ursäkta med att det ju faktiskt är tal om ett bilspel för en betydligt yngre publik än den jag själv tillhör men även med det i åtanke så ser jag ingen som helst anledning att välja detta framför Mario Kart 8 Deluxe eller Crash Team Racing Nitro Fueled. Någon vidare fartkänsla tillkommer heller aldrig, oavsett vilken av de två svårighetsgraderna "Fun" eller "Hyperspeed" jag väljer, vilket resulterar i att loppen nästan alltid känns händelselösa och snudd på långtråkiga.

I grunden är Smurfs Kart väldigt enkelt att känna igen om man någon gång i livet har spelat Mario Kart. Det är nämligen snudd på pinsamt tydligt hur mycket utvecklarna faktiskt har lånat in från Nintendos flaggskepp där allt från cupernas och banornas uppbyggnad till det belönande driftsystemet och alla föremål som slungas mellan smurfbilarna fungerar precis som i Mario Kart. Bara mycket sämre. Känslan är att man har sneglat på vad allt som Nintendo har gjort men helt enkelt missat att lägga någon vikt i att varken förfina eller polera. Resultatet är ett bilspel där ingenting någonsin riktigt händer, till stor del för att man knappt ens försökt vara kreativ i spelets uppbyggnad där nästan varje given bana går att spela i sömnen med bilar som är så enkla att manövrera att jag ofta känner att min aktiva insats som förare inte ens behövs för att ta min smurf från start till mål. Det enda som egentligen avgör hur det ska gå i ett givet lopp är hur mycket målsökande skrot som smurfarna bakom mig lyckas pricka in i min baksida.

På ett estetiskt plan har jag också väldigt svårt att imponeras av vad jag ser i smurfarnas svar på Mario Kart för där både Nintendo och Sony (med Crash Team Racing) har satsat mycket på rolig design, snygga färger, utmanande körsträckor och varierade karaktärer så känns Smurfs Kart som en rad bleka och odetaljerade landsvägar med enstaka hinder och svängar som navigeras av en grupp snudd på identiska blå trädgårdstomtar.

Smurfs Kart
Att slira fungerar ungefär precis som det gör i Mario Kart...
Detta är en annons:
Smurfs KartSmurfs Kart
Var är Mario när man behöver honom?

Nu är jag ju som sagt inte någon vidare inbiten följare av smurfvärlden men även om jag vore det så betvivlar jag tyvärr att jag skulle finna någon större glädje i det som erbjuds i smurfrallyt. All den charm och finess som i min bok gör ett bra partyracing-spel saknas här samtidigt som svårighetsgraden är så pass obefintlig att till och med redaktör Mäki, som kämpar med att hålla sig inom topp tio i Mario Kart 8 Deluxe, har en liten chans att ta sig till prispallen i Smurfs Kart. Så om det nu inte är så att du verkligen suktar efter just smurfar i bil så tycker jag att du vänder din uppmärksamhet mot något annat för trots att det lilla blå folket kan vara charmigt i andra former så går det tyvärr inte hem den här gången.

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Ibland går det att låtsas som att man spelar Mario Kart
-
Dålig bilkänsla, långsamt tempo, tråkiga karaktärer, odetaljerat, oinspirerat
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Smurfs KartScore

Smurfs Kart

RECENSION. Skrivet av Johan Mackegård Hansson

Johan har satt sig bakom ratten tillsammans med några av smurfvärldens mest kända namn i ett rally som inte imponerar överhuvudtaget...Loading next content