Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Sniper Elite 5

Sniper Elite 5

Vi fick möjligheten att fritt prova på det andra uppdraget i den femte delen av Rebellions prickskytte-serie...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Låt mig direkt slå fast att om du har spelat ett Sniper Elite-spel tidigare, har du förmodligen en uppfattning om vad Sniper Elite 5 har att erbjuda. I denna femte del i actionserien om andra världskriget, får huvudpersonen Karl Fairburne återigen bege sig djupt bakom fiendens linjer för att avslöja en komplott och samtidigt eliminera en hel rad nazistledare längs vägen. Det är mycket likt vad andra Sniper Elite-spel erbjudit tidigare, förutom att den här gången byter man ut Tyskland, Nordafrika och Italien mot Frankrikes frodiga landskap. Jag vet detta eftersom jag nyligen fick chansen att hoppa in i en del av spelet, som en del av ett förhandsvisningsevent, där jag fick helt fria boliner i den andra nivån av kampanjen.

Utan att gå in för mycket i detalj för att undvika spoilers, fick jag under detta uppdrag i uppgift att leda Fairburne genom en rad franska jordbruksområden, fram till en imponerande och verkligt massiv herrgård som används som operationsbas för en ledande nazisttjänsteman som är inblandad i en komplott kallad Project Kraken. Även om jag inte har så mycket information om vad Project Kraken egentligen är, klargörs det att Sniper Elite 5 utspelar sig ungefär samtidigt som D-Day, vilket innebär att det är 1944 och runt de senare stadierna av andra världskriget, samt att Project Kraken på något sätt ska avsluta kriget innan de allierade hinner återta Europa.

Sniper Elite 5
Japp, Karl Fairburne är tillbaka igen och har med sig flera askar ammunition avsedda för nazikranier.
Detta är en annons:

Som det har varit fallet för serien ända sedan den tog steget bort från ett mer linjärt upplägg, presenterar Sniper Elite 5 ganska massiva platser som kan utforskas fritt. Uppdrag två inkluderar ett brett urval av tidigare nämnda jordbruksmarker, samt små gårdar och en lokal kyrka, och naturligtvis en mängd olika militära checkpoints, som är strategiskt placerade för att göra det svårt att fritt utforska och att ta sig runt utan att väcka uppmärksamhet eller misstänksamhet från de nazistiska styrkorna som ockuperar området. Kronjuvelen på nivån är den enorma herrgården som sträcker sig över flera våningar, har en omfattande källare, en samling blommande trädgårdar och till och med ett djupt dike som omger större delen av byggnaden. Detta innebär att din enda väg in är att vandra över skyddade broar, eller att du i stället spanar och samlar information för att upptäcka dolda och stealth-kompatibla sätt att bryta dig in på området.

Rebellion gör ett briljant jobb med att ge massor av alternativ för att ta sig an utmaningarna med alternativ som ofta är biprodukter av din spelstil. Om du har tålamodet och skickligheten att undvika att bli upptäckt och bara döda när det är nödvändigt och utan att göra ett ljud, kan du använda det till din fördel och sannolikt aldrig utsätta dig för någon verklig fara. Men samtidigt kan du föredra min spelstil och offra smygande för ren och skär aggression och låta din avtryckare sköta förhandlingarna. Du kommer att möta de nazistiska arméernas vrede om du väljer denna väg, men det finns bara så många fiender på en nivå och till slut kan du eliminera hotet helt och hållet.

Sniper Elite 5
Den här gången får vi utforska franska landsbygden, ett välkommet miljöombyte.

Enligt mig är skjutmekaniken i Sniper Elite 5 återigen toppklassig. Det är något så tillfredsställande med att landa ett skott från hundratals meters avstånd och se kulan färdas graciöst och sedan penetrera sitt mål (tack vare en fortfarande utmärkt X-ray killcam). Detta har förbättrats lite, och nu studsar kulor på oförutsedda sätt när de träffar ben, vilket innebär att ett skott mot exempelvis överarmsbenet kan sluta med att kräva en testikel eller två också - det är verkligen tur i oturen.

Detta är en annons:

Den stora förbättringen i spelupplägget syns dock inte riktigt i skytte-gameplayet, eftersom det verkar som om Rebellion verkligen fokuserat mycket på att implementera höjder. Du kan klättra i vinrankor, glida nerför banvallar och till och med använda ziplines för att snabbt ta dig ut eller för att nå ett nytt område. Det är välkomna förbättringar som gör spelandet mindre begränsande, och fungerar riktigt bra för att anpassa och verkligen höja känslan av att vara en elitskytt när de matchas med de fantastiska skyttesystemen.

Sniper Elite 5Sniper Elite 5
Action eller stealth, valet är ditt.

För alla som letar ett spel med högt omspelsvärde, kan Sniper Elite 5 vara vad du söker. Precis som i andra titlar med sandlådestil och fritt upplägg (Hitman är ett bra exempel), kan du låsa upp nya startplatser och hitta på nya sätt att ta dig an uppgiften, allt för att lämna banan med ett högre betyg eller för att plocka upp några missade samlarföremål. Kärnuppdraget förblir detsamma, men din extra kunskap och förståelse för miljön andra varvet bör göra det betydligt mindre svårt att ta sig an det.

Men på det hela taget, även om det är ett till synes polerat och väldesignat spel, verkar Sniper Elite 5 verkligen inte göra särskilt mycket som vi inte sett tidigare. Det är fortfarande väldigt roligt och oerhört tillfredsställande att spela, men det var Sniper Elite 3 och Sniper Elite 4 också. Om du är ett fan av serien kommer denna femte del troligen vara något för dig, men förvänta dig inte att bli överväldigad av några nya mekanismer eller en drastiskt förändrad spelstil, för det är inte vad du lär få.

Relaterade texter

5
Sniper Elite 5Score

Sniper Elite 5

RECENSION. Skrivet av Patrik Severin

Patrik har hängt med Karl Fairborne för att vinna andra världskriget, med ett par kikare, gevär och rent övervåld...

3
Sniper Elite 5 har premiär i maj

Sniper Elite 5 har premiär i maj

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Att vara krypskytt i spel kan vara rysligt fränt om det görs på rätt sätt, så vi blev ganska upphetsade när Rebellion gav oss de första detaljerna om Sniper Elite 5 i...Loading next content