Svenska
Gamereactor
recensioner
Sons of Valhalla

Sons of Valhalla

Mackan har gett sig ut på plundringståg i Pixel Chests ursnygga, brutala och utmanande vikingaäventyr.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Brutalt och blodigt, det var livets melodi för de erövrande vikingarna under storhetstiden på 800- och 900-talet. Men säg den krigare som inte drömde om att stupa i strid och följaktligen bli bortsvept till Valhalla av de fagra Valkyriorna. Nej, att vissna bort i sänghalmen som ålderstigen gubbe var i sanningen inte något för en riktig viking, och nu har även du möjlighet att pröva på det vanskliga livet som skäggprydd krigare.

I det lika charmerande som utmanande Sons of Valhalla bjuds du nämligen med att dra i fält under den stora, allsmäktiga Odens fana. Ära och erövringar väntar dig och dina pixelerade vapendragare med ständigt alltmer utmanande, komplexa prövningar att bekämpa. Barrikader, pilbågsskyttar, vakttorn, krigsmaskiner och allsköns eländiga legoknektar. Ja, fienderna som ska få smaka på din blodtörstande, skarpslipade yxa är många.

För som spelets titel tydligt skvallrar om handlar Sons of Valhalla uteslutande om att vinna gudarnas gunst genom strid och erövring. Allt i rollen som den stolta krigaren Thorald Olavson vars enda mål är att utgjuta en blodig hämnd på den man som stal hans fagra fru och brände ner hans by. Kort och gott, en berättelse gammal om tiden själv, hämnd är trots allt ett lika effektivt som enkelt incitament ur ett berättarperspektiv.

Sons of Valhalla
Det skäggprydda kompisgänget beger sig ut på plundringståg.
Detta är en annons:

Det första intrycket är allt brukar man ju säga, och Sons of Valhalla gör onekligen ett väldigt gott sådant med sin underskönt pixelerade värld. Det är en visuell käftsmäll som bländar, inte bara genom sitt otroliga detaljarbete men också dess mjuka animationer och sprudlande färgskala. Tydligt är i varje fall att mycket tid och kärlek har tillbringats med att få världen att kännas lika levande som autentisk. Något utvecklarna onekligen lyckats med, valet av stil och perspektivet till trots.

Men en skinande yta är inte mycket att ha utan innehåll, och på den fronten kan jag tacksamt meddela att Sons of Valhalla även lyckats. Spelmässigt blandas det friskt mellan olika element från flera genrer, men i grund och botten är Sons of Valhalla primärt ett RTS. Du bygger baser, rekryterar krigare, slåss mot fiender och plundrar resurser, vilka du sedan använder för att förstärka och förbättra din och dina krigares stridsförmåga. Kort och gott, inget nytt under solen för den som doppat sin tå i genren tidigare.

Självfallet, eller jag kanske ska säga, tacksamt nog, så sticker dock Sons of Valhalla ut med sin egen lilla knorr på vad som annars är genrens fastställda norm, och kanske främst då genom sin implementering av mer direkt kontroll av dina enheter. I Thoralds stövlar ges du möjlighet till fler olika former av attacker likväl som undanmanövrar, vilket kombineras med att du ger kommandon till dina vapendragare som slåss vid din sida. Det hela påminner lite om det ofta bortglömda Kingdom Under Fire och dess uppföljare på gamla goda original-Xboxen.

Sons of Valhalla
Dräp dina fineder, i alls fader Odens namn.
Detta är en annons:

Variationen av enheter du har till ditt förfogande är dessutom bra, med allt från shamaner till krigare med olika specialiteter. Utbudet och valen är inledningsvis självfallet rätt begränsade men i takt med att du utvecklas och bygger ut din bas så blir också dina valmöjligheter allt fler och flexibla. Vilket också krävs för många av de senare och större sammandrabbningarna och räderna, varav många är direkt (eller nästan) omöjliga utan lite krigsmaskiner vid sidan av dina vrålande vikingar.

Utöver de återkommande tidigare nämnda räderna kan du även förvänta dig en handfull mer prövande utmaningar i form av bossar, sammandrabbningar som kanske inte helt oväntat kommer kräva att du har oden på din sida, likväl som tungan rätt i mun. Tacksamt nog har du också några ess dolda i din vikinga-rockärm att utnyttja om situationen så kräver det, och med hjälp av runor kan vår protagonist resa sig efter att ha fallit i strid.

Det är ett smart och enkelt sätt att balansera ut vad som bitvis kan vara ett förvånansvärt oförlåtande och utmanande spel. Mitt enda egentliga klagomål är att själva sekvensen när man återupplivas och färdas till och från Valhall är lite väl utdragen. Men samtidigt får det hela ses som ett rätt lindrigt pris att betala jämfört med att tvingas spela om en hel bana. Smaken är som baken så klart, och för den som verkligen vill utmana sig själv finns alltid valmöjligheten att inte använda sig av runorna.

Sons of Valhalla
Pilar biter illa mot sten, tacka gudarna för en katapult eller två.

Personligen däremot fann jag dom välkomnande, inte bara på grund av just deras förmåga att bringa Thorald tillbaka till livet, utan också då de ger dig en bonus till dina förmågor. Runorna kommer nämligen i olika rariteter och styrka, och ditt bälte där de placeras har bara plats för en handfull av dem. Så det gäller att vara selektiv och smart gällande vilka förmågor du vill fokusera på.

Det ska sägas att Sons of Valhalla överraskande mig, för trots jag haft mina ögon på det under en längre tid och (till viss del) följt dess utveckling så var jag ändå inte beredd på hur förvånansvärt mycket kött denna lilla Vikingasaga har på sina ben. Förvisso så är ingen av dess individuella beståndsdelar speciellt djupa eller involverade, men tillsammans och satta i spelets kontext är de precis så komplexa som de behöver vara. Sons of Valhalla är nämligen både engagerande och utmanande med en iögonfallande visuell stil som gör det svårt att lägga ner äventyret.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Otroligt snyggt och härligt utmanande med en värld som verkligen känns levande.
-
Svaga bosstrider som känns onödigt utdragna, kan också upplevas som en smula repetativt.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Sons of ValhallaScore

Sons of Valhalla

RECENSION. Skrivet av Marcus Persson

Mackan har gett sig ut på plundringståg i Pixel Chests ursnygga, brutala och utmanande vikingaäventyr.Loading next content