Svenska
Gamereactor
recensioner
Spelunky 2

Spelunky 2

Wigert har pustat, och frustat, och snudd på blåst omkull sin TV. Helvetet är minsann avgrundsdjupt i Spelunky 2.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

"Störningsjouren, länsman och landets bästa terapeuter genomförde i veckan en samkoordinerad insats för att komma i bukt med upprepade orosanmälningar mot ett hushåll i Göteborg", gick att höra i Dagens eko på radio. Det hela var dock ett falskt alarm. Den enda skada som hade åsamkats utöver bullerorsakade bristningar i fasaden var en dryg liter saliv som hade koagulerat på TV-skärmen efter att jag skrikit så mycket att stämbanden numera är i samma skick som en kedjerökares. Jag befinner mig i helvetet. Spelunky 2 är satan. Men märkligt nog så har utvecklarna Mossmouth lyckats få skärselden både beroendeframkallande och förhållandevis rolig.

Det ska nämnas tidigt här att jag inte lirade original-Spelunky och utefter det jag har sett tar inte uppföljaren några större steg från originalet. Det handlar fortfarande om att klättra djupt ned i ett grottsystem av automatiskt genererade banor och längs vägen bjuds det på ett stort, roligt, och kreativt bibliotek av monster och fällor. Jag har gallskrikit i ren frustration men också garvat hysteriskt åt spektaklet som utspelar sig när jag exempelvis försöker rida på en kalkon varpå den hinner döda mig ungefär 20 gånger om innan jag ens hunnit uppfatta vad som hände. I teorin går det att spela igenom Spelunky 2 på bara några minuter men vägen dit är mödosam och med varenda ond bråd död så lär jag mig någonting nytt och lyckas till nästa gång ta mig ett par meter längre.

Spelunky 2
Permanent död, alltså att du tvingas tillbaka till början av spelet utan de föremål som du samlade på dig väntar den som kastar sig in i Spelunky-uppföljarens våld. Lyckligtvis så går det att låsa upp genvägar men då blir det samtidigt svårare att få tag i de föremål som du vill ha på de senare nivåerna.

Automatiskt genererad banstruktur har alltid varit något negativt enligt mig. Det blir helt sonika aldrig så bra som det hade kunnat vara och bristerna i slumpkoden blir som oftast tydliga efter väldigt kort tid varpå alltsammans istället känns upprepande. Så är inte fallet i Spelunky 2. Varenda gång som jag slänger mig ned i mörkret så känns det som om någon har lagt ned sin själ i just den här banstrukturen. Strapatserna blir kluriga att ta sig förbi, jag får tänka i flera varv för att räkna in konsekvenserna av olika tillvägagångssätt och även om de första tre banorna spelades om fler gånger än vad jag vågar erkänna här och nu - så var jag alltid motiverad att åka på systematiskt stryk igen.

Detta är en annons:

Till en början känns det rent omöjligt att ta sig hela vägen mot slutet, rentav onödigt oförlåtande men för varje försök går det lite bättre och för varje slumpmässigt kaos som uppstår så lär jag mig någonting livsviktigt. Så från att bara försöka dänga ihjäl alla fiender med min ungefär två decimeter uselt korta piska så hoppar jag omkring som en hjälte, bränner kalkoner och räddar mopsar för att få mer liv, rider på axolotler och mördar en skäggig försäljare för att sno hans hagelbrakare. Spelunky 2 är inte bara ett väsen på skärmen, det är i mina fingrar, i mitt muskelminne, och från att vara på gränsen till att utföra ett välmotiverat harakiri så är jag tillbaka med pulsen högt ekande i öronen igen på bara några sekunder.

Spelunky 2
Bossbataljerna är lagom svåra men utmaningen ligger inte bara i att besegra dem utan snarare att lyckas ta dig dit tillräckligt många gånger för att lista ut deras svaghet.

Det finns minst sagt mycket att utforska i Spelunky 2 och om du förälskade dig i originalet lär du definitivt falla pladask för uppföljaren likaså. Jag tycker om det lagom mycket. Spelbarheten och spelkontrollen sitter som ett smäck, döden är så gott som alltid rättvis och om den nu inte skulle vara det är kaoset som målas upp rent hysteriskt eller bara snöpligt komiskt. Online-läget fungerar inte speciellt bra just nu med väldiga mängder lagg, men utöver det är det svårt att hitta något negativt att säga om Spelunky 2. Till en början fann jag mig mitt i frustrationens värsta våld, hatade och fördömde liret för att jag inte fick rollspelsstärka min karaktär och avla fram en jävla dödsbödel i gul hatt. Men sedan tog jag mig dit jag ville och började genuint uppskatta det för vad det verkligen var. Vår brittiska kollega Mike delade ut en tia och jag kan förstå varför, men för mig känns spelkonceptet hopplöst upprepande i längden. Underhållningsfaktorn är så klart en avgörande punkt i en spelupplevelse och att komma djupare ned i grottorna har ofta känts som ett arbete och inte ett nöje - vilket gör att jag stannar på en sjua. Gudarna ska dock veta att maken till lysande automatiskt genererade nivåer har jag aldrig fått uppleva och Spelunky 2 kommer för en lång tid framöver att vara självaste måttstocken för den typen av banstruktur.

Spelunky 2
Varje ny värld förändrar spelreglerna totalt och det håller inte att vara försiktig, för om du inte har tagit dig i mål på tre minuter så anländer ett spöke som gör slut på dig på nolltid.
Detta är en annons:
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Lysande automatiskt genererade banor, utmanande, komiskt bestraffande men samtidigt rättvist.
-
Brist på variation, online-läget laggar mycket just nu.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Spelunky 2Score

Spelunky 2

RECENSION. Skrivet av André Wigert

Wigert har pustat, och frustat, och snudd på blåst omkull sin TV. Helvetet är minsann avgrundsdjupt i Spelunky 2.

0
Gamereactor Live: Vi spelar Spelunky 2

Gamereactor Live: Vi spelar Spelunky 2

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Dags för ännu en livestream från Gamereactor, och den här gången kommer vi hoppa in i det hyllade 2D-roguelike-plattformsspelet Spelunky 2 från Mossmouth. Detta är...

0
GRTV spelar Spelunky 2

GRTV spelar Spelunky 2

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Klockan 16:00 varje dag drar vi igång Gamereactor Live där skribenter från hela vårt 14 länder starka nätverk klämmer lite på aktuella titlar, av olika slag och typ....

0
Gamereactor Live: Vi spelar Spelunky 2

Gamereactor Live: Vi spelar Spelunky 2

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Spelunky 2 har nyligen släppts till Playstation 4 (ni har väl läst vår recension) och imorgon kommer det till PC. Idag tänkte vi därför ge er tillfälle att kolla in...

0
GRTV videorecenserar Spelunky 2

GRTV videorecenserar Spelunky 2

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Vi skriver ju recensioner på så gott som alla spel som når butikshyllorna. Det har vi ju faktiskt gjort sedan september 2002. Text är roligt, och tränar hjärnan lite...Loading next content