Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Spyra 3

En vattenpistol för 1800 kronor? Rent vansinne eller nörd-nirvana? Mackan har lekt vattenkrig och skrämt bort tidningsförsäljare med Spyra 3, världens kraftfullaste och roligaste vattenbössa.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Säga vad man vill om tyskar, men ingenjörskonst det kan dom och få andra prylar i år bevisar detta påstående mer än den barnsligt underhållande vattenpistolen Spyra 3. Ett monster som ställer kultklassikern Super Soaker i skamvrån och samtidigt skåpar ut allt annat på marknaden. För Spyra 3 är den mest definitiva lösningen att sprida plaskblöt glädje, både till folk man känner likväl som ovälkomna gäster samtidigt som den är en av de mest absurt underhållande vuxenleksaker vi haft nöjet att testa på mycket lång tid.

HQ

Konceptet som nu är inne på sin tredje version lanserades först som en Kickstartar för några år sedan som Spyra, vilket som följts upp av Spyra LX, Spyra 2 och nu nått den hittills mesta och bästa formen i Spyra 3 - världen starkaste vattenpistol. Men visst, smakar det så kostar det och det kanske kan tyckas en smula skogstokigt att spendera närmare 1800 kronor på vad som i grund och botten bara är en leksak, en väldigt säsongsberoende sådan dessutom.

Men vad som snabbt blir tydligt när man först packar upp Spyra 3 är vilket otroligt gediget jobb som ligger bakom bössan, och varje aspekt av den känns både premium och otroligt väl genomtänkt. Att det rör sig om en produkt med fokus på vuxna är även det tydligt, vattenpistolen (geväret?) har en minst sagt gedigen vikt även innan man laddat den med vatten. Något som sker helt automatiskt tack vare ett elektroniskt system som suger upp vatten när bössans munstycke är nedsänkt i vatten samtidigt som man håller avtryckaren intryck. Processen tar cirka tio sekunder och sen är tanken full och du kan dela ut blöt död igen.

SpyraThreeSpyraThree
Rejäl förpackning och kommer med USB-C sladd för laddning. Displayen visar tydligt antalet kvarvarande skott och batteritid.

Utöver sin härliga tyngd (cirka fyra kilo med full tank) är även materialvalet riktigt bra och greppen är texturerade, vilket gör att du alltid känner dig i full kontroll oavsett hur intensivt vattenkriget än blir. Där finns kort och gott nära nog noll risk, även med proppfull vattentank, att du skulle tappa fattningen om bössan även i stridens hetta. På undersidan av det huvudsakliga greppet hittar du också knappen för att sätta på eller stänga av Spyran, likväl som en USB-port för laddning dold bakom en tätslutande lucka gjord av gummi.

Detta är en annons:

Och på tal om laddning, batteriet beräknas räcka till cirka 2200 skott och tar cirka fyra timmar att fylla upp fullt från noll. Kort och gott så är batteritid inget du kommer behöva oroa dig över speciellt mycket, även vid tung användning och inte ens en heldag vid stranden riskerar förbruka all kraft i bössan. Så med full tank, och en villig (eller ovillig) individ i ditt sikte, hur är det då att skjuta med denna pjäs? Vilket trots allt är det viktigaste, och ja, vad ska man säga. Till och med en patenterad surgubbe och tillika tråkmåns som jag förvandlades på några millisekunder till en hysteriskt skrattande skolpojke med bössan i hand.

För om det är någon aspekt som verkligen säljer in en på detta 1800 kronor dyra monster, så är det själva användandet - känslan av att smeka avtryckaren och uppleva kicken (ja där är faktiskt en rekyl när du avfyrar) kombinerat med ett ytterst tillfredsställande klickljud är ren och skär glädje, ja rent av nirvana. Du har dessutom möjlighet att välja mellan tre olika lägen att avfyra med, först och främst vad Spyra valt att kalla "league mode". Vilket främst är ämnat för tävlingsspelande och begränsar bössan till en handfull skott åt gången.

SpyraThreeSpyraThree
Tung och rejäl, med ett reglage på sidan för att kontrollera avfyrningsläge.

Sen har du "open mode" vilket tillåter dig att avfyra fritt tills tanken är tom, och sist men inte minst "bust mode" som drar iväg tre skott åt gången med varje klick på avtryckaren. Utöver detta finns där även möjlighet att ladda upp ett "power shot" som använder upp mer vatten men träffar hårdare och har längre räckvidd (cirka 15 meter). Något som kan jämföras med de vanliga skotten som färdas upp till 10 meter. Och nej, varken de kraftfullare uppladdade eller vanliga skotten gör på något sätt ont att bli träffad av.

Detta är en annons:

Men vad som verkligen är pricken över i, krämen på moset och förhöjer användandet till stratosfäriska nivåer, är den taktiska display som finns på bössans ovansida och indikerar både antalet skott du har i vattentanken likväl som kvarvarande batteri. Det är en liten med ytterst sexig detalj som får en att dra paralleller till (exempelvis) MA5D-geväret från Halo. Nördigt som tusan och helt, förbannat underbart. Värt att nämna är också att en full vattentank ger dig ungefär 22 skott, och med burst mode påslaget kommer du jobba dig igenom din vattenreservoar på några få sekunder med cirka sex avfyrningar.

Så är Spyra 3 värd sina pengar? För vi kan inte låtsas som att 1800 kronor för en vattenpistol på något sätt är försvarbart, egentligen. Men från det ögonblick du avfyrar ditt första skott så glömmer du snabbt alla sådana tankar, och istället fylls man av en ohämmad, fullständig glädje. Att använda Spyra 3 är helt enkelt en dröm och helt oanständigt underhållande, vilket gör bössan inte bara till den ultimata sommarleksaken men också det mest definitiva vattenpistolen som går att köpa just nu. Ja, prislappen är saftig och vattentanken hade kunnat vara lite större. Men i sammanhanget är det bagateller som fullständigt överskuggas av det faktum att Spyra 3 är en av de roligaste prylar du kan äga.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Barnsligt underhållande, fantastiskt materialval, strålande batteritid, grym räckvidd.
-
Dyr.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Spyra 3

Spyra 3

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Marcus Persson

En vattenpistol för 1800 kronor? Rent vansinne eller nörd-nirvana? Mackan har lekt vattenkrig och skrämt bort tidningsförsäljare med Spyra 3, världens kraftfullaste och roligaste vattenbössa.Loading next content