Svenska
Gamereactor
recensioner
Star Wars: Dark Forces Remaster

Star Wars: Dark Forces Remaster

Mackan har rest till en galax långt, långt borta för att återuppleva sin barndoms glansdagar i Nightdives senaste av remasters.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När det kommer till remasters av gamla spel så finns där i dagsläget få andra utvecklare som kommer i närheten av Nightdive Studios, ett team som gång på gång visat sig kunna utföra smärre mirakel med tekniskt föråldrade klenoder. Brinnande passion och en sällsam fingertoppskänsla är bara två av de många faktorer som legat till grund för de många och ofta extraordinära räddningsaktioner som studion gjort sig kända för.

Turok: The Dinosaur Hunter, System Shock, PowerSlave och Quake är bara några av de många till åren komna gamla klassiker som blivit smakfullt återuppväckta från sina dammiga kryptor, och nu har turen kommit till Star Wars: Dark Forces att få samma behandling. En i skrivande stund nästan 30 år gammal relik som byggde vidare på många av de underliggande styrkorna hos Doom, men också hade den goda smaken att ta ut svängarna och bryta ny mark.

För bland de av er som är gamla nog att minnas så presenterade Kyle Katarns äventyr distinkt annorlunda utmaningar och ett långt mer köttigt och snyggt presenterat narrativ än dess demon-pangande förlaga. En resa som än idag är värd att uppleva men vars styrkor och ljuspunkter kraftigt grumlats och bitvis rakt av funnit sig fördärvade av Dark Forces tekniskt utdömda inramning. Något som tacksamt nog, nu ej längre är fallet.

Star Wars: Dark Forces Remaster
Jag ska strypa dig, i månens namn!
Detta är en annons:

Star Wars: Dark Forces Remaster följer nämligen precis samma höga standard som Nightdive Studios gjort sig kända för. En från start till slut mästerligt genomförd insats som är en hårsmån ifrån att kunna vara deras mest kompletta och bäst utförda modernisering hittills. Tunga ord, jag vet - speciellt sett till deras nära nog klanderfria katalog av förträffliga remasters. Men även i ett sådant eminent sällskap står Star Wars: Dark Forces ut som något alldeles extraordinärt.

Borta är den gamla Jedi Game Engine och på dess plats snurrar istället Nightdives egenkonstruerade KEX. Vilket innebär 4K-upplösning, stöd för upp till 120 bildrutor i sekunden, högupplösta texturer, möjlighet att spela med handkontroll och en hel arsenal av andra mindre förbättringar. Tydligast av allt är, föga förvånande, de visuella delarna där både gameplay likväl som mellansekvenser drar nytta av moderna renderingstekniker och att se Dark Forces Remaster i rörelse är lite av en uppenbarelse.

För precis som med många av sina tidigare projekt lyckas Nightdive nästan perfekt balansera det nya med det gamla, och originalets känsla är smakfullt bevarad samtidigt som moderna sensibiliteter subtilt lyfter varje liten aspekt till en nivå som får det att kännas fräscht och nytt. De sladdriga, oprecisa kontrollerna från 1995 är ett minne blott och spelets visuella presentation är skarpare än en japansk kökskniv.

Star Wars: Dark Forces Remaster
Smaka rymdbly, uslingar!
Detta är en annons:

Till och med den handfull av sekvenser som tidigare använde sig av 3D-modeller har Nightdive konstruerat om från grunden, och det är emellanåt svårt att faktiskt förstå eller ens uppskatta vilket otroligt kliv Dark Forces Remaster faktiskt är. Något som dock snabbt blir tydligt om man får för sig att använda spelets funktion som i realtid byter mellan ny och gammal grafik.

Som tidigare nämnt är det inte bara presentationen som är på topp utan även spelmässigt flyter Dark Forces på som aldrig förr, och de bångstyriga kontrollerna där det kändes som man gled runt på is är ett minne blott. Faktum är att spelet flyter på som en dröm och att panga Stormtroopers i 120 FPS är rent sagolikt.

Men är då verkligen allt perfekt? Nej, så klart inte, och trots att Nightdive introducerat en lång rad väldigt välkomna funktioner (karta för att nämna något), så är Dark Forces fortfarande en boomer shooter, med allt vad det innebär. Du kommer springa in i pussel som känns klumpiga och ålderstigna, likväl som att spelets nivåer bär ett designspråk som väldigt tydligt präglats av en helt annan tid. Det är helt enkelt något man antingen uppskattar eller avskyr.

Star Wars: Dark Forces Remaster
En mardröm från barndomen gör sig påmind.

Med det sagt dock så erbjuder Dark Forces en långt bredare variation än mycket annat från denna tid, och som den skjutglade Kyle Katarn får du besöka en lång rad mer eller mindre ikoniska platser där bland annat en Star Destroyer likväl som självaste Coruscant hör till höjdpunkterna. Därtill är spelets arsenal av vapen som erbjuds en härlig liten blandning av ikoniska puffror (och bomber) med precis rätt, tillfredsställande känsla.

Jag kan inte annat än lyfta på hatten för Nightdive och det otroliga jobb som de gjort med Dark Forces. Spelet från min barndom har aldrig varit bättre och känslan av att panga rymdskurkar på löpande band med en blaster har aldrig varit bättre. Det är en nostalgisk eufori som nära nog saknar motstycke, speciellt för oss gamla rävar som faktiskt spelade originalet på tiden det begav sig, och på många sätt känns det som julafton och födelsedag på en och samma gång.

Star Wars: Dark Forces Remaster är en ren och skär triumf, och kan mycket väl vara det bästa hittills från Nightdive. För så när som på några små skavanker är detta rymdäventyr farligt nära att nå upp till den perfektion som Quake Remastered levererade häromåret. Ett makalöst arbete, proppfullt med förbättringar och utfört med en oöverträffad fingertoppskänsla som gör en helt kollrig av lycka.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Tekniskt fulländad, perfekt restaurering, proppfullt av extramaterial, otroligt följsamt gameplay
-
Vissa frustrerande pussel och gammaldags leveldesign.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content