Svenska
Gamereactor
recensioner
Star Wars: Republic Commando

Star Wars: Republic Commando

Republic Commando rankas ofta som ett av tidernas bästa Star Wars-spel, och kan nu äntligen avnjutas även till format från Nintendo och Sony...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

När Star Wars Episod I-III hade biopremiär runt millennieskiftet till ett milt sagt blandat mottagand, kunde vi åtminstone gotta oss åt många utmärkta Star Wars-spel i kölvattnet av seriens nyfunna popularitet. En av titlarna som fortfarande är positivt ihågkommen av fansen är Star Wars: Republic Commando, ett truppbaserat actionspel som utspelas under klonkriget. Det släpptes ursprungligen till Xbox och PC år 2005, vilket innebär att Sony- och Nintendo-fans har missat det roliga i över 15 år. Men lyckligtvis har Aspyr nu släppt spelet till Playstation 4 och Switch.

Först och främst vill jag klargöra att vi talar om en konvertering här, inte en remake eller ens en remaster. I praktiken innebär detta att den grafik, ljud och spelmekanik är helt oförändrad, och endast styrsystemet har justerats för att fungera på ny hårdvara. Playstation 4-ägare kan åtminstone glädjas åt troféer som de kan samla in, vilket har lagts till i spelet för första gången och ger spelaren några extra mål att slutföra.

Star Wars: Republic Commando
Det är en utmaning att domptera omkring sina ibland väl pantade medsoldater.
Detta är en annons:

Tyvärr är det inte mycket annat som lagts till, medan det däremot tagits bort desto mer. Det gäller främst de onlinefunktioner som följde med spelet år 2005. Onlinelägena som utformats för upp till 16 spelare inkluderade bland annat Deathmatch, lagbaserad Deathmatch och ett Capture the Flag-läge. Även om det är kampanjen som är den mest minnesvärda aspekten av Republic Commando, är det ändå en besvikelse att dessa lägen nu har gått förlorade och inte återupplivats till de nya konsolerna.

Med det sagt kan vi prata om storyn. Republic Commando äger alltså rum under klonkriget och låter dig axla rollen som RC-1138, ledaren för Delta Squadron. Kampanjen är uppdelad på tre huvuduppdrag som tar dig cirka sex timmar att spela igenom, och du kommer att få resa runt i galaxen med din skvadron medan du utför uppdrag som att rädda Wookies och infiltrera droidfabriker.

Om du letar efter ett spel som levererar samma magiska berättande som Star Wars-filmerna, kommer Republic Commando förmodligen göra dig besviken. Det finns inga filmsekvenser här, och uppdragsdetaljerna förmedlas enkelt i form av radiomeddelanden. Storyn spelar alltså andrafiol här, men det finns fortfarande flera humoristiska stunder med din skvadron. En av mina favoriter serveras tidigt i kampanjen, där bombexperten muttrar "was it or red, red, green... or red, green, red?"

Star Wars: Republic CommandoStar Wars: Republic Commando
Striderna är fortfarande underhållande och har motstått tidens tand väl.
Detta är en annons:

All action i Republic Commando är såklart lagbaserat, och du måste balansera att ge order till dina lagkamrater och skjuta fiender för att försvara dig själv. Dina soldater kan styras av autopilot, men striderna kräver att du är metodisk, vilket innebär att uppdraget sannolikt misslyckas om du beter dig som om detta vore en vanlig shooter. Som teamledare har du ett antal kommandon att använda dig av för att vända stridens hetta till din fördel. Du kan till exempel befalla dina lagkamrater att fokusera eldgivningen mot en specifik fiende eller dra sig tillbaka om det blir för farligt.

Även om jag upplevde det taktiska stridssystemet som underhållande, kan graden av barnvaktande som behövs ibland bli extremt frustrerande. Min skvadron kunde ofta, utan min övervakning, fatta beslut som saknade all form av sunt förnuft som att springa blint in i strid. De kunde också rusa förbi återupplivningsstationer och inte rädda varandra när en av dem skadats. Jag förstår att spelet är utformat med avsikten att göra dig till den allsmäktige teamledaren, men jag önskar att den artificiella intelligensen hade bättre oberoende.

Men att skjuta i Republic Commando känns fortfarande bra, och det finns ett varierat utbud av vapen som du kan använda för att ta kål på attackerande droider. Bland mina favoriter finns DC-17, som i praktiken är ett vapen som kan omvandlas till automatkarbin, ett prickskyttegevär eller ett raketgevär med en knapptryckning - praktiskt va? Det finns också roliga specialvapen som Wookie-armborst och Geonosian Beam Weapon.

Star Wars: Republic Commando
Grafiken ser förvånansvärt bra ut med tanke på åldern.

Något jag verkligen blev imponerad av var hur väl det visuella i Republic Commando har stått sig genom tiderna. Det är uppenbart att detta är ett äldre spel, men karaktärsmodellerna ser inte uråldriga ut, och omgivningen är färgstark och detaljerad. På vissa ställen kan du dock tydligt se hur gammalt spelet faktiskt är, men det handlar till stor del om den övergripande speldesignen. Områdena du manövrerar dig igenom känns fruktansvärt linjära, och laddningsskärmar dyker upp varje gång du går in i en hiss eller går vidare till nästa nivå på banan.

Även om ålderstecknen alltså finns där, är det 16 år gamla Republic Commando fortfarande en fröjd att spela igenom än idag. Det teambaserade stridssystemet kräver att du är strategisk och verkligen tänker igenom dina handlingar, och spelet erbjuder en stor vapenvariation. Den artificiella intelligensen är som sagt inte den mest intelligenta, och vissa kommer förmodligen att bli besvikna över att onlinelägena som fanns i originalet inte finns med i den här utgåvan. Men förhoppningsvis kommer denna utgåva att fungera som en katalysator som kan få andra klassiska Star Wars-spel att släppas till dagens plattformar, inte minst Star Wars: Bounty Hunter eller det ursprungliga Battlefront.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Engagerande strider, bra spelkontroll, finfin vapenvariation, grafiken håller bra, skön humor
-
Borttagna onlinelägen, bristfällig artificiell intelligens, åldern lyser igenom ibland
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

 • Stefan313
  Riktigt bra Star Wars spel. Önskar dom kunde göra fler av denna kaliber men tyvärr så verkar det inte som så. Inte än i alla fall. Spelet... 8/10
 • Captian Price
  Du tar på dig din vit oranga klon hjälm och du är ledare över din grupp. "Your group, is your weapon." Star wars Republic commando är... 6/10
 • Huntard92Eden
  Året var 2005, ett år som skulle förbli ihågkommet som World of Warcrafts, Fears och Dooms år. Men det är något jag inte gillar med... 9/10
 • dukedoom72
  Ok! -Tänk dig Rainbow six, fast med klontrupper, så har du en bra bild av vad Republic Commandos går ut på. Du är alltså del av en trupp på... 9/10

Relaterade texterLoading next content