Svenska
Gamereactor
recensioner
Starpoint Gemini 2

Starpoint Gemini 2

Rymdsimulatorn från LGM Games har dykt upp till Xbox One och Jonathan har tagit sig en tur i kosmos...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Rymdvurmare tillika PC-entusiaster har säkerligen spelat Starpoint Gemini 2 så till den milda grad att ögon och öron blöder vid det här laget. Spelet släpptes ju redan 2014 till PC men det är först nu som det har blivit dags för Xbox One-spelare att få utforska universums mörkaste hörn och skrymslen i rymdsimulatorn. Är det värt att hoppa in i ett rymdskepp och börja brumma runt bland stjärnorna då?

Rymdskeppet du får äran att kommendera i Starpoint Gemini 2 är inte precis någon smidig och kvick X-wing-doftande skapelse utan det är ett minst sagt robust skepp. Du kan så klart anfalla fiender och försvara dig mot elakartade påhopp men det här skeppet är byggt för att först och främst kunna transportera människor och last. När du väl kommer en bit in i spelet är det möjligt att köpa nya skepp med nya färdigheter samt uppgradera och modifiera skeppet du för tillfället har i din ägo. Allt från nya vapen till nya sköldar och användbara föremål kan inhandlas för att göra just ditt skepp till galaxens fränaste. I början av spelet får du dessutom välja en av tre klasser (Commander, Gunner eller Engineer) som alla har olika attribut beroende på vilken spelstil som passar dig bäst.

Starpoint Gemini 2
Striderna är en av höjdpunkterna i Starpoint Gemini 2.
Detta är en annons:

Själva huvudfokusen i spelet ligger på just handel och strid. Mycket av din tid kommer att gå till att frakta föremål, eskortera människor och skjuta ned elakingar. Du kan ta dig an olika typer av jobb (forskare, asteroidborrare), rekrytera mer bundsförvanter till din flotta eller så kan du anamma din kriminella sida och bli en blodtörstig rymdpirat som attackerar allt och alla på jakt efter kosing och resurser. Det finns förvånansvärt mycket att ta sig för i Starpoint Gemini 2 och det är en utav spelets absolut största styrkor. En annan styrka är spelets stridssystem, som är glädjande lätt att komma in i. Striderna är både roliga och engagerande och jag finner mig därför allt som oftast attackera skepp även fast det inte precis är nödvändigt. Strid är livet i det här fallet.

Vill du kan du köra spelets kampanj eller så kan du köra igång direkt i "Free Roam"-läget och skapa din egen historia. Jag skulle personligen rekommendera dig att gå direkt på "Free Roam"-läget för storykampanjen är inte mycket att hänga i granen. I storyläget tar du kontrollen över kaptenen Adrian Faulkner som försöker lösa mysteriet kring sin mördade pappa, en välkänd krigshjälte. Historien är ointressant, röstskådespelarna är usla och uppdragen erbjuder inget nytt i förhållande till de uppdrag som du kan ta för dig av i "Free Roam"-läget direkt från start. Så hoppa kampanjen, släng dig ut direkt och upplev rymden på dina egna villkor istället. Även om det kan komma att ta en sekund eller två att få grepp om allt.

Starpoint Gemini 2
Det är väldigt rofyllt att bara glida runt utan ett bestämt mål i den vackra rymden.

För på ett sätt så skulle jag vilja jämföra Starpoint Gemini 2 med ett spel som Bloodborne. För likt Bloodborne, trots att det är en helt och hållet annan typ av spel, så är Starpoint Gemini 2 inget spel som du bara kan glida in i och förvänta dig förstå och bemästra inom loppet av några sekunder. Nej, du måste jobba på det. Här fås inget gratis. Men när du till slut lär dig de essentiella grunderna i spelet, för att sedan kunna bygga vidare på dessa, så kommer Starpoint Gemini 2 att öppna upp sig på riktigt. Och det är då som det blir riktigt givande att dra runt i kosmos.

Detta är en annons:

Men på ett annat sätt så hade utvecklarna LGM Games kanske tjänat på att göra Starpoint Gemini 2 lite mer användarvänligt än vad det i nuläget är. Det är ingen nämnvärd introduktion i spelet utan det är upp till dig att läsa i spelets manualer för att greppa hur allt går till och funkar. Med tanke på det förhållandevis avancerade spelupplägget så hade det verkligen inte skadat med en stillsam handhållning och några genomgående förklaringar i spelets inledande stunder. Nu blir vi istället utkastade i det stora svarta och förväntas klara oss själva direkt från start. Jag kan tänka mig att många spelare som är nya till genren säkerligen blir avskräckta från att ta sig an Starpoint Gemini 2 på grund av detta.

Starpoint Gemini 2
Särskilt nybörjarvänligt är det inte, men Starpoint Gemini 2 växer om du ger det chansen.

Så är det då värt att hoppa in i ett rymdskepp och börja brumma runt bland stjärnorna? Ja, det skulle jag absolut säga att det är. Glöm bara inte att packa ned en rejäl portion med tålamod innan du åker.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Underhållande stridssystem, avslappnade, mycket innehåll, lång hållbarhet
-
Tråkigt kampanjläge, svårt för nybörjare
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Starpoint Gemini 2Score

Starpoint Gemini 2

RECENSION. Skrivet av Jonathan Björklund

Rymdsimulatorn från LGM Games har dykt upp till Xbox One och Jonathan har tagit sig en tur i kosmos...

1
Starpoint Gemini 2 ute nu till Xbox One

Starpoint Gemini 2 ute nu till Xbox One

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Den taktiskt inriktade rymdsimulatorn Starpoint Gemini 2 släpptes ursprungligen till PC förra året och fick snabbt många fans samt höga betyg. Sedan igår finns det även...Loading next content