Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech

Image and Form tog ett klassiskt japanskt rollspel, en kortlek, och deras säregna ångtrycksrobotar - körde ned alltsammans i en påse och vevade runt en stund. André har tagit sig ann den omaka och briljanta blandningen och är märkligt belåten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter Kims och mitt besök hemma hos Thunderful och Image and Form tidigare i år skulle vi transkribera en intervju vi spelade in tillsammans med utvecklaren Julius Guldbog med målsättningen att så klart publicera hela rasket. Dock fick vi problem. Det gick inte att höra så mycket av vad som sades. Jag försökte nämligen ge mig på konststycket att spela SteamWorld Quest samtidigt som jag daskade ut intelligenta och välförberedda frågor och resultatet blev att viktiga nyckelcitat från utvecklarna dränktes av mitt egna skrockande pojkfnitter. Dialogen i Hand of Gilgamesh var så förbannat rolig att jag inte kunde knipa igen truten, och nu, efter att ha lirat igenom hela äventyret tänker jag ta mig tusan kora SteamWorld Quest till det mest garvframkallande Switch-spelet någonsin.

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech
Av ren respekt för upptäckarlusten har några bossdueller inte lagts med i bilderna nedan, men var lugn, det finns ett stabilt gäng med svårnackade stortölpar att spöa på och de ser bra mycket fräckare ut än vad den här gubbtjuriga Karl Johan-svampen gör.

Hand of Gilgamesh är en klassisk rollspelshistoria som utspelar sig i en stiltypisk och självmedvetet superklyschig fantasy-värld med magi, drakar, och ångdrivna robotar förstås... Armilly är brudhjälten som mot sin ambition att få vara med i en välordnad hjälteförening halkar in på uppdraget att rädda världen från ondska. Med sig har hon den tjurigt sarkastiska och magidängande Copernica och dunderklumpgrodan Galleo som egentligen bara vill vara hemma i sin mammas källare och absolut inte ränna omkring på rädda världen-uppdrag.

Twisten är den att du inte kan attackera, kötta ut fräsiga förmågor eller utföra läkekonster från en liten kommandoruta utan istället ligger ett spelkortsbaserat system till grund för alla strider. Kort förklarat har du tre hjältar i en fajt som du via den vanliga spelmenyn har berikat med åtta stycken hjälteunika spelkort var. Slumpen tilldelar dig sex stycken plåtar per runda som du sedan använder för att hålla dig vid liv, buffa laget och självklart attackera. Det finns inte någon uthållighet- eller magimätare utan istället bygger du med tiden upp ett ångtryck som du sedan kan använda för att lägga kraftigare kort på bordet. Väl i spelet är det löjligt lätt att förstå hela regelverket tack vare en lysande design och det blir förbannat roligt när jag efter lite kraftigt motstånd börjar hitta en dödsmördartaktik och kan mata ut kärnvapenskombinationer som blåser frippan av fienden.

Detta är en annons:
SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech
Tjusigt nog så har alla spelkort smyckats av en liten sträng av hålkortskod längst ned i bottnen. Vi har inte kommit så långt i översättningsarbetet än så länge men det verkar röra sig om bruttopriser på olika fisksorter.

Förvänta dig dock inte att varje strid ser ut som en omgång Gwent. Kortsystemet i SteamWorld Quest är mer av en klassisk Final Fantasy-batalj utbytt mot en kortleks slumpfaktor än vad det är ett kortspel som kan stå på helt egna ben. Men alltsammans är brakroligt och dina tre hjältars pokernävar måste ha en noga utvald symmetri för att du ska kunna ta dig igenom alltsammans. Exempelvis fick jag problem med en jäkel som envisades med att lägga varenda sjukdom som finns på mig så mitt lag stod där som ett levande symptomlexikon till hela familjelivs internetforum. Gömt bland alla mina kort hittade jag sedan ett som kunde omvandla varje sjukdom jag bar på till ett kok stryk... Att förlita sig på ett enda kort i leken och samtidigt ha tillräckligt med ångtryck för att kunna använda det är en svår ekvation, men genom att bara försöka hålla mig vid liv tillräckligt länge fick jag äntligen upp styvpapperet och kunde således dela ut ungefär en miljard i skada. Jag kände mig smart, oövervinnlig, den fläskigaste jäveln på täppan...och den känslan är ständigt återkommande genom SteamWorld Quest.

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech
Under resan stöter hjältepacket på en masa sköna karaktärer. Archdruid Bob Lord IV exempelvis, och även en mycket liten kärring som sitter i en tunna och hävdar bestämt att hon bär hela samhället på sina axlar...

Spelvärlden är linjär, enkelt förklarat är det lite som att gå emellan olika rum som ibland kan ha flera dörrar knutna till sig. I vissa av rummen hittar jag fiender, i andra skattkistor som jag gjort mig förtjänt av efter att ha lubbat runt i cirklar en rejäl stund. Det hela är ganska småskaligt men det fungerar bra och känns inte allt för instängt eller begränsat, även om andra rollspels öppna eller semi-öppna världar klart är att föredra för min del. Image and Form är en extremt liten studio i jämförelse med rollspelsgiganterna de sticker upp hakan mot och spelkonceptet som göteborgsstudion har satt ihop fungerar vansinnigt bra tack vare strålande design och den där briljanta dialogen som skulle få den hårdaste hamnknegaren att bryta ihop och börja fnittra helt hysteriskt.

Detta är en annons:

I jakten på att förhindra jordens undergång och således lösa en erkänd hjältestatus till Armilly reser jag till ett gäng olika områden, rör mig från rum till rum, spöar på fiender och bygger min kortlek i jakt på perfektion. Bortsett från ett trevligt arena-turneringsläge där fem ronder av fiender slungas mot mig samtidigt som bataljförutsättningarna hela tiden ändras, händer det tyvärr inte så mycket. Quest är något enformigt. Större och mer kniviga pussel hade suttit fint, några rejäla områden som bryter lägenhetsstrukturen eller ett par stealth-moment där min trio behöver navigera förbi ett par storbödlar. Samtidigt är grundkonceptet i Hand of Gilgamesh riktigt genomarbetat, så till den graden att jag fastnar totalt i striderna, berättelsen, och den nära olagligt mysiga designen.

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech
För varje runda får du välja tre spelkort att dänga ut mot fienderna. Om de tre plåtarna skulle tillhöra samma hjälte belönas du med att ett fjärde kort läggs med i kedjan.

Likt Final Fantasy X satsar du helst på tre olika karaktärer och försöker få dessa att samspela så bra som möjligt medan de andra får hamna utanför stridernas rampljus. Jag har blivit mäktigt nyfiken på hur de andra hade varit att spela med och Image and Form har sett till att berika liret med det som krävs för att en andra eller en tredje genomspelning ska kännas attraktiv, tack vare en underbar snabbspolarknapp så både striderna och huvudkaraktärernas löpande går ilsnabbt. Därtill går de olika spelkorten, vare sig om de är ångtrycksmässigt svindyra massmördarattacker eller enkla småbuffar, att uppgradera ett par gånger och du kan köpa eller bygga ihop en salig mängd med olika kort.

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech
Om en hel spelstudio består av rediga göteborgare så bör rimligtvis någon av västkuststadens ikoniska och nationellt erkända gatukök tackas av i eftertexterna. Och ja, det stämmer i det här fallet.

Image and Form har gjort helt rätt. De har etablerat en rejäl spelpublik, sträckt sin SteamWorld-serie över gränserna och kan bevisligen göra spel i vilken genre de än känner för. Jag hade inte blivit nämnvärt förvånad om de gjorde ett stenseriöst överlevnadslir med Guitar Hero-spelmekanik härnäst och jag skulle väl bli tvungen att sätta högt betyg på den osaliga blandningen också, precis som med Hand of Gilgamesh.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Hutlöst rolig dialog, läcker design, genomarbetat stridssystem, bra musik, härlig sagobokskänsla
-
Enformigt, tråkig banstruktur
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • Hulken
    Den ytterst kompetenta svenska studion Image & Form Games är tillbaka med ännu ett spel med "Steamworld" i titeln, denna gång ett... 8/10

Relaterade texter

5
SteamWorld Quest: Hand of GilgamechScore

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech

RECENSION. Skrivet av André Wigert

Image and Form tog ett klassiskt japanskt rollspel, en kortlek, och deras säregna ångtrycksrobotar - körde ned alltsammans i en påse och vevade runt en stund. André har tagit sig ann den omaka och briljanta blandningen och är märkligt belåten...

1
Stor uppdatering till SteamWorld Quest

Stor uppdatering till SteamWorld Quest

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech släpptes sent i våras, och sedan dess har Göteborgsbaserade Image & Form fortsatt fila på sitt fenomenala äventyr. Nu har de släppt en...

1
Bakom kulisserna: SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech

Bakom kulisserna: SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech

ARTIKEL. Skrivet av André Wigert

Lokala och närodlade spelproduktioner gillar vi extra mycket, så därför satte vi André på en spårvagn och bad chauffören att släppa av honom hemma hos en av Göteborgs nutida TV-spelstoltheter - Steamworld-utvecklarna Image & Form...Loading next content