Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Steelseries Rival 650 Wireless

Steelseries går mot strömmen och har skapat en trådlös flaggskeppsmodell som de påstår är lika bra som kablade...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

För bara några år sedan var ett scenario som detta ganska ovanligt. Visst fanns trådlös mus, och visserligen var ett fåtal av dessa också utformad för spel, men den allmänna uppfattningen bland de mer kritiska konsumenterna var fortfarande att dessa modeller helt enkelt inte kunde ge samma responstid och precision som en trådbunden. Om du ville vara seriös och konkurrenskraftig köpte du en mus med kabel, och därmed basta.

HQ

Sedan dess har marknaden förändrats väsentligt, och nu verkar en tillverkare gammaldags och till och med reaktionär, om inte en trådlös flaggskeppsmodell finns i utbudet. Anledningen är enkel - skillnaden är så minimal att du lika gärna kan ha en trådlös modell som kablad. Steelseries har dock emellertid inte varit bland dessa producenter - förrän nu.

Steelseries Rival 650 Wireless

Modellen kallas Rival 650 Wireless och bygger på förra årets Rival 600. Detta innebär en modulär design med RGB-ljuszoner som löper genom musens centrum, löstagbara sidopaneler som döljer små hål för extra vikter, Steel Switch-kontakter i stället för Omron, TrueMove-sensor med motsvarande 1/1-tracking och så kallad "lift off detection" samt en kropp av fiberförstärkt plast med mjuk yta.

Så långt är allt topp, och antyder att Steelseries kommer forma hela sin line-up efter Arktis Pro för att erbjuda enkel, relativt billig och diskret hårdvara som har modet att konkurrera utan alltför många krusiduller - och vi kan bara applådera. Designen är definitivt anonym, och även om musen erbjuder åtta zoner RGB-belysning (vilket givetvis kan ställas in via Steelseries Engine-programvara) är den ändå ganska diskret. Soft Touch-gummiytan är en otroligt välkommen förbättring jämfört med de gamla, smidigare ytorna som varken var effektiva för greppet eller för de med handsvett.

Detta är en annons:
Steelseries Rival 650 Wireless

Modulär design gör också Steelseries egna switchar mer självständiga. På en Rival 710 låser de sig själva i musens form, men här är de lediga och tillåter mer avstånd för varje klick som ska registreras. Det är oerhört tillfredsställande, även om de som har låga omkopplare kan vara lite förvirrande. Dessutom har de nu uppgraderats så de nu kan klara 60 miljoner klick istället för 30. Underbart.

Precis som med Rival 600 är musens stora "party piece" att du kan styra exakt hur tung musen ska vara, och det görs genom att tilldela olika vikter på upp till 4 gram vardera. Panelerna på varje sida av musen är avtagbara (lyckligtvis via magneter), och här finns fyra platser för vikter, det vill säga 16 gram på varje sida. De 32 grammen extra gör en enorm skillnad, och även om det inte kan göras på 30 sekunder, så ger det varje spelare möjlighet att anpassa musens rörelser till varje enskilt spel, eller bara för allmän preferens. Precis som med Arctis Pro Wireless har Steelseries lyckats göra användarupplevelsen lätt och allt verkar intuitivt att ställa in. Faktum är att jag nästan vill ta vikterna på och av bara för skojs skull.

Steelseries Rival 650 Wireless
Detta är en annons:

Sensorn är också effektiv, och den extra låga "lift-off detection" gör en otrolig skillnad när du har en låg CPI-inställning och måste lyfta musen under användning. Dessutom debuterar Steelseries sin Quantum Wireless-teknik här, en teknik som säkerställer en så snabb och stabil anslutning att det självklart inte är möjligt att märka en skillnad. Vi kopplade Rival 650 Wireless med tillhörande kabel och testade ett antal olika användarprofiler i spel som Counter-Strike: Global Offensive Fortnite och League of Legends och fann ingen märkbar skillnad mellan kopplingarna. Kabeln själv har emellertid formats så att du inte bara kan använda vilken micro-USB som helst, och det är och kommer att förbli väldigt irriterande.

Vanligtvis är det du offrar med att gå trådlöst att du ibland behöver ladda batteriet, och det gäller även här. Steelseries har ännu inte har släppt en induktionslösning som Razer, Corsair och Logitech. Istället har de skapat ett batteri som klarar i 24 timmars användning (beroende på RGB-läge) och kan laddas upp till 10 timmars användning från helt död på bara 15 minuter. Vi testade detta påstående och fann överraskande att genom att stänga av RGB-lampan så funkade det.

Och en sista god nyhet? Den kostar lite, bara marginellt mer än en Razer Lancehead, men mycket mindre än en Logitech G903 och därmed modellen är placerad väldigt bra på marknaden prismässigt. Sammantaget har Steelseries verkligen gjort helt om och med detta blivit en av de mest intressanta tillverkarna på marknaden. Rival 650 Wireless är en ganska fantastisk mus, så mycket är helt säkert.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content