Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Steep

Steep

Snö eller öken, kyla eller värme. Våra danska Gamereactor-kollegor har spelat snowboardtiteln som för tankarna till Journey...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Som en av få spelmedia i världen fick Gamereactor möjlighet att besöka Ubisoft Annecy. Där bjöds vi traditionsenligt på en genomgång av studion, prata med utvecklarna och kika närmare på deras kommande Steep. Studion är omgiven av berg, så det är inte svårt att se var inspirationen kommer ifrån. Det är också lätt att spåra utvecklarnas entusiasm för att äntligen få göra något unikt. Tidigare har de varit begränsade till att assistera vid Splinter Cell-utveckling samt gjort multiplayer till Assassin's Creed-spel, men nu är det alltså deras tur att få bygga sitt eget varumärke. Namnet på detta varumärke är alltså Steep, och det bjuder på en sällsam kombination av utförsåkning och musik.

Steep
Ubisoft filar på nytt snowboardspel.

Det var några år sedan vi sist fick chansen att avnjuta ett genomarbetat snowboardspel, men jag vet i ärlighetens namn inte om Steep blir nästa storhet i denna subgenre. Jag fick nämligen inte möjlighet att spela det på Gamescom och hemma hos Annecy fick jag inte heller lov att göra detta. Därför är det svårt att säga om detta kommer bli nästa SSX eller Shaun White Snowboarding, men jag ska göra mitt bästa för att förmedla känslan av det demo jag fick kika på.

Detta är en annons:

När man kommit in en bit i det underbara äventyret Journey, glider man nedför ett berg samtidigt som musiken ökar i intensitet - och det skapar en underbar helhet. Just detta ögonblick har Annecy uppenbarligen förälskat sig i och studerat noga, för de verkar ha överfört en känsla av att musiken driver dig framåt medan du enkelt glider genom snön.

Steep
Utvecklarna håller till nära bergen och kan insupa atmosfär.

I Journey är du begränsad till att ta en bestämd väg ned och det gör det såklart lättare att tonsätta färden nedåt. Thatgamecompany visste vad du som spelare kommer få uppleva och förstärkte därmed dina intryck med ljud genom att lägga extra tryck där det behövdes. Det var naturligtvis mer kontrollerade omgivningar än de vi finner i Steep, för när du står på toppen av fjället kan du själv välja var du vill köra. Spelaren får full kontroll, men likaväl har Ubisoft Annecy lyckats med att skapa ett ljudspår som liksom lyfter dig framåt. Det är som om upplevelsen skulle vara lika kontrollerad som i nämnda Journey.

Musiken startar långsamt när du sätter av utför. Den är begränsad till ett fåtal instrument, men den är alltid där i bakgrunden. Klarar du att hålla balansen och stå på skidorna länge nog, tas musiken till en ny nivå med fler instrument och högre intensitet. Spelar du tillräckligt bra klättrar den till nivå fyra och plötsligt bärs du nästan fram som det vore en fjällvind. Din skidtur nedför berget ackompanjeras då plötsligt av en symfoniorkester och just det är en känsla jag inte fått sedan just Journey.

Detta är en annons:
Steep
Lagom till julledigheten är det tänkt att vi ska få susa fram i backen.

Det är heller inte bara uppbyggnaden av ljudet som är värt att nämna, för det låter också bra. Om soundtracket i i Journey är ljudet av öken som sträcker sig så långt ögat kan se, är Steep istället iskalla fjällvindar och farorna som berget för med sig. Grundinstrumentet är en "hang drum" som står för de kalla grundtonerna, medan flöjter och stråkar läggs till medan du tar dig nedåt.

HQ

Vi kommer naturligtvis skriva mer om Steep i takt med att premiären närmar sig och för min egen del hoppas jag på att få spela själv snart. Nu har jag som synes valt att fokusera på just det musikaliska, eftersom det var den som gjorde störst intryck. Jag tycker att Steep tycks ha goda idéer som kan tillföra snowboardgenren nytt blod eftersom det inte bara handlar om att vinna eller göra värst tricks - utan det handlar lika mycket om dina upplevelser i utförsbacken.

Man kan även utmana vänner i tävlingar online och i dessa fall vankas passande nog mer actionfylld musik, medan den som spelar ensam får en långsamt stegrande symfoni. Det är just denna del av Steep jag ser fram emot att få uppleva.

HQ

Relaterade texter

SteepScore

Steep

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Ubisoft Annecy levererar extrem snowboard- och skidåkning till nuvarande generationens konsoler och PC, och det med besked. Men håller det efter att snöröken lagt sig eller bär det direkt av till After-skin?

2
Nu kan du ladda ner Steep gratis till PC

Nu kan du ladda ner Steep gratis till PC

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Ubisofts vintersportspel Steep släpptes 2016 och lät oss uppleva flera olika sporter med skidor eller snowboards under fötterna (och wingsuits!). Om du fortfarande inte...Loading next content