Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Superbeat: Xonic

Superbeat: Xonic

Ännu ett musikspel har släppts till Nintendo Switch och vi har återigen pryglat den lilla enheten för att hålla rytmerna. Såhär bra är nya Superbeat: Xonic...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jättesuccén Nintendo Switch har om ungefär två månader funnits ute på marknaden i ett år och redan har konsolen fått en imponerande samling musikspel. Vi har bland annat fått lägga beslag på finfina titlar som till exempel Deemo, Voez, Thumper samt Dark Witch Music Episode: Rudymical, och nu kan vi även lägga till Superbeat: Xonic i listan. Det sistnämnda utvecklas av den koreanska utvecklaren Nurijoy som består av en grupp människor som tidigare har arbetat med exempelvis DJ Max-spelen.

Superbeat: Xonic släpptes ursprungligen till PS Vita och kom därefter till Playstation 4 och Xbox One. Den nyligen lanserade Nintendo Switch-versionen är i grunden exakt samma spel även om det innehåller några mindre lyckade resultat med spelets handkontroll. Överlag känns Superbeat: Xonic som ett av de bästa musikspelen på länge och innehåller mängder med varierande ljudspår.

Superbeat: Xonic
Superbeat: Xonic erbjuder mängder med varierande låtar som passar de allra flesta musikentusiaster
Detta är en annons:

Till skillnad från många andra musikspel till detta Nintendo-format så är Superbeat: Xonic ett knappbaserat spel. För att klara de olika nivåerna så måste jag matcha olika toner som kommer från spelytans mitt. De flyger mot olika delar på skärmen och jag måste snabbt agera genom att trycka på rätt knapp i takt med musiken. Jag slås omgående av vilken fantastisk bredd som levereras när det kommer till musik och Superbeat: Xonic innehåller över 70 olika spår, vilket är mäkta imponerande.

I det första spelläget Stage får vi välja mellan tre olika svårighetsgrader som kallas för 4-TRAX (lätt), 6 TRAX (medium) och 6 TRAX FX (svårt), där var och en tillåter att tre låtar spelas efter varandra och en totalpoäng delas ut i slutet. Kvaliteten på musiken varierar ganska kraftigt och här får vi en salig blandning som innehåller allt mellan K-pop, samba, jazz, techno, pianoliknande trancemusik och metal. Det är minst sagt ett brett utbud av genrer som bör uppskattas av de flesta musikentusiaster.

Superbeat: Xonic
Vi rekommenderar att du ställer in spelet så att det blir möjligt att spela med touchskärmen istället. Med en en Pro Controller blir allting mycket svårare.

Spelet utmanar mig rejält och är i det stora hela ganska svårt. Jag har för det mesta valt att mest spela på den enklaste svårighetsgraden och emellanåt har jag också testat att växla upp ett snäpp. Tyvärr fungerar inte spelkontrollen lika smidigt som den gjorde när spelet först lanserades till PS Vita för ett par år sedan.

Detta är en annons:

Knapparna på Pro Controller sitter ganska dumt till när det handlar om den här typen av spel, och det slutade ofta med att jag tryckte på fel knapp - vid fel tidpunkt. Det gäller hela tiden att du är oerhört snabb och spelet ger dig aldrig något tillfälle att luta dig tillbaka. Trots den blygsamma svårighetsgraden så har jag, efter några timmar med spelet, fortfarande svårt att växla mellan de olika kontrollfunktionerna. Jag vet inte om jag är dålig men förmodligen är det här ett spel som inget hellre vill testa din rörelseförmåga.

Därför rekommenderar jag att du klickar dig in i options-menyn och ställer in spelet så att det blir möjligt att använda touch-skärmen istället. Du måste fortfarande vara alert med dina fingrar, men det här var ett lättare alternativ som gjorde att spelet fungerade desto bättre. Tyvärr är nackdelen den att det kan bli svårare att se tonerna på skärmen, men det gör det åtminstone lättare att klara en större procent av låtarna.

Superbeat: Xonic
Fler spellägen borde ha funnits för att skapa mer variation.

Vi ska inte heller glömma bort World Tour som är spelets andra spelläge. Ett mycket bra initiativ för att involvera mig mer i genren och det här var ett spelläge jag gillade skarpt. Detta går ut på att jag måste klara en serie utmaningar för att gå vidare till nästa nivå. Betydligt enklare sagt än gjort och uppdragen varierar kraftigt och kan vara allt mellan att klara 60 knapptryckningar i rad till att klara en låt med mindre än tio missar.

Här bjussas vi på ett förutbestämt urval av låtar och utmaningarna blir desto svårare ju längre jag kommer. Superbeat: Xonic är framförallt ett spel som riktar sig till musikintresserade gamers, och även om musik inte är mitt favoritämne så har jag ändå haft hyfsat kul och diggat till ett gäng mycket härliga, och oförglömliga melodier. Tyvärr saknar Superbeat: Xonic variation eftersom det bara erbjuder ovanstående spellägen, men väldigt många musikstilar är inkluderade vilket ändå är skäl nog för att det ska finnas något för alla.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Varierande musikutbud, trevliga spellägen, kompatibelt med både handkontroll och touchskärm, passar alla musikintresserade
-
Knepig att spela med handkontroll, få spellägen, svårt redan på låga nivår
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Superbeat: XonicScore

Superbeat: Xonic

RECENSION. Skrivet av Fredrik Säfström

Ännu ett musikspel har släppts till Nintendo Switch och vi har återigen pryglat den lilla enheten för att hålla rytmerna. Såhär bra är nya Superbeat: Xonic...Loading next content