Svenska
Gamereactor
nyheter
Grand Theft Auto V

Take-Two plockar ner ännu en mod till Grand Theft Auto V

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Då har det hänt igen. Det var ett tag sedan nu men Take-Two är fortfarande på krigsstigen när det kommer till moddar och som så många gånger förr så gäller det Grand Theft Auto. Denna gången är det en mod kallad Sentient Streets som plötsligt fick uppmärksamhet, direkt hamnade i skottgluggen och sköts ner. Modden som använder AI-teknologi för att skapa spontana NPC-dialoger gillades inte alls av Take-Two som plockade ner innehåll från både YouTube och NexusMods.

Sentient Streets fick stor uppmärksamhet i spelmedia och både IGN och Eurogamer skrev om den banbrytande teknologin, där en AI-dyrkande dödskult och dess NPC:er blev tilldelade slumpmässigt genererad dialog genom ett verktyg kallat Inworld Character Engine. Enligt skaparen, Bloc så hade YouTubevideon över 100 000 visningar innan den togs ner och modden hade över 3 000 nedladdningar.

Bloc var förvånad över att de bara plockade bort hans verk utan förklaring och försökte få ett svar från Take-Two, utan framgång. På ett sätt borde det inte komma som någon överraskning då det finns en historia av nolltolerans för moddar. Å andra sidan har Rockstar nyligen gått ut med ett meddelande att de slår sig ihop med Cfx.re, utvecklingsteamet bakom FiveM och RedM, som är mod communities för både Grand Theft Auto V och Red Dead Redemption 2. Så här lät det då:

"As a way to further support those efforts, we recently expanded our policy on mods to officially include those made by the roleplay creative community,"

Det är därmed inte helt klart varför man valt att plocka ner just Blocs mod men det spekuleras i att det kan ha att göra med integrationen med tredjeparts-plattformen Inworld Character Engine och AI-rösterna från ElevenLabs. Den sistnämnda med ett börsvärde på över en miljard svenska kronor och de har också blivit kraftigt ifrågasatta av skådespelare. Det kan därmed tolkas som en tydlig rödflagg då det inte faller under den vanliga standarden för moddar utan faktiskt kan förändra både innehåll och spelmekanik.

Men det är luddiga regler det där och Bloc har fortfarande inte fått något svar på varför. Så här skrev han i sitt inlägg: "Knowing that large corporations can issue strikes based on arbitrary reasons, which can cause your work to go in vain in moments, is discouraging to say the least"

Var det här slutar återstår att se men när en så kallad DMCA takedown redan har utfärdats och verkställts så är det inte särskilt troligt att den dras tillbaka i efterhand, även om det har hänt men då har det berott på att det har visat sig att servrar har varit lokaliserade i länder utanför USA, inte användande av artificiell intelligens i annans egendom.

Grand Theft Auto V

Relaterade texter

Grand Theft Auto VScore

Grand Theft Auto V

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Efter fem års väntan har vi äntligen fått tillbringat ordentligt med tid tillsammans med Rockstars hysteriskt hett efterlängtade femmaLoading next content