Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Team Sonic Racing

Team Sonic Racing

Vi tryckte plattan i mattan i Sumo Digitals senaste kart-spel. Här erbjuds racing med fokus på samarbete och det känns spontant väldigt lovande...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

När det kommer till kart-spel är det såklart omöjligt att inte nämna den odiskutabla konungen av subgenren - Mario Kart. Och så lär det förbli, Nintendo briljerar med varje ny del, men det betyder inte att det saknas alternativ, bra sådana rent av. Ett exempel är Crash Team Racing Nitro-Fueled som släpps till sommaren och i maj vankas som bekant även Team Sonic Racing från Sumo Digital, ett spel vi nu har fått tjuvstarta lite med.

Sumo Digital borde vara ett välbekant namn vid det här laget efter deras arbete på bland annat föregångarna Sonic & Sega All-Stars Racing och Sonic & All-Stars Racing Transformed, även om de denna gång valt att begränsa innehållet lite. Som namnet antyder är det här med lag något väldigt viktigt i Team Sonic Racing och spelet är verkligen byggt runt detta, så det är mer än en gimmick. Vid en första anblick handlar det bara om att lagpoängen är det som avgör resultaten i slutändan, men det finns betydligt mer än så. Till exempel kan du köra nära skadade lagkamrater för att ge dem en boost att komma tillbaka in i matchen, åka bakom dina medspelarna för att nyttja slipstream och gemensamt attackera motståndare.

Team Sonic RacingTeam Sonic Racing
Ultrakulört grafik och höga hastigheter väntar dig i Team Sonic Racing.
Detta är en annons:

Till detta har vi sedan föremål (Wisps) som går att flytta mellan medspelarna, och de förändras dessutom efter att du fört över dem för att passa den position som mottagaren har. Jämför med Mario Kart där du klart oftare får bananer än blå skal. Här kan du då skicka motsvarande bananen till någon annan som därmed kommer kunna omvandla den till något mer relevant, ofta multipliceras dessutom överförda grejer så en raket kan bli tre raketer.

Alla spelare har en mätare under sin bil som sakta fylls på under loppet, och när den är fylld får du dessutom en Ultimate att använda dig av. Det betyder i praktiken en rejäl fartökning som även kan användas för att skada motspelarna då du kör in i dem. Lagarbete är dock nyckeln till framgång även här och genom att använda Ultimates på samma gång, så får ni boosten att räcka längre tid. Det handlar alltså om att väga för- och nackdelar där det ibland kanske är bättre att skita i de andra för att komma först i mål.

Team Sonic RacingTeam Sonic RacingTeam Sonic RacingTeam Sonic Racing
Banorna känns både varierade och genomtänkta samt har massor av hemligheter.

I slutändan är det såklart din färdighet bakom ratten som avgör hur bra det går för dig och laget. Team Sonic Racing är ganska traditionellt och följer genrens regler, vilket betyder att du kan drifta genom kurvorna för att få extra fart samt att det såklart dräller av genvägar. Det finns även tre ganska typiska varianter på förare; snabba, tekniska och kraftfulla. Vart och ett av de fem lagen som finns inkluderade i spelet har en av dessa tre typer och det gäller att välja med omsorg. De snabba är... tja... snabba, medan de tekniska har lättare att nyttja genvägar samt att de kraftfulla inte behöver bekymra sig om små hinder.

Detta är en annons:

Under min första session med spelet fick jag prova på dess singleplayer-kampanj, vilken startar med en filmsekvens där Sonic och hans oftast rätt usla vänner bjöds in för att delta i en tävling. Det ledde till en serie race på diverse olika banor, som var rätt traditionella i sin utformning, och där det bara handlar om att komma först. Det dök dock även upp varianter där det snarare handlade om att plocka flest ringar, förstöra måltavlor och riktiga Grand Prix.

Team Sonic RacingTeam Sonic RacingTeam Sonic RacingTeam Sonic Racing
Lagarbete är själva stommen av Team Sonic Racing, och det verkar väldigt fiffigt implementerat.

Jag fick även prova på onlinebiten och som du kanske anar är det här det blir som allra roligast. Att tävla med och mot andra gör det direkt mer prestigefyllt. Kommunikation krävs för att lyckas väl och för att på bästa sätt nyttja föremål och Ultimates. Jag tycker spontant att det känns som att Sumo Digital lyckats, spelet erbjuder verkligen en ny typ av lagarbete och det är faktiskt inte bara är en påklistrad gimmick. Jag gillade Grand Prix där lagen samlade poäng genom de olika tävlingarna, men spelade även annat som ett kaosfyllt läge med massor av missiler, vilket ledde till ett ljuvligt kaos. Ett kvitto på att Sumo Digital är något på spåren är det faktum att hela rummet med journalister snabbt började vråla oförskämdheter åt varandra, ropa på hjälp och verkligen gå in för att segra.

När det kommer till de olika banorna känns allt från Frozen Junkyard till Hidden Volcano både varierade och härligt färgglada. Jag gillar även att alla banor har ett eget soundtrack som kryddas till lite då någon i ditt lag river av sin Ultimate. Det finns massor av gömda vägar och allt som händer på skärmen känns riktigt maffigt. Precis som med Sonic & All-Stars Racing Transformed, innehåller detta mer fanservice än något Sonic-fan rimligen kan begära och det är bara att kapitulera inför den rakt igenom välgjorda grafiken.

Team Sonic RacingTeam Sonic Racing
Det finns tre sorters förare, men du kan även skräddarsy dem efteråt för att få dem mer som du själv önskar.

En sak som Sumo Digital ville snacka lite extra om, var hur du kan skräddarsy dina fordon, som inte bara påverkar utseendet utan även prestandan. Det fungerar ungefär som i Mario Kart 8 Deluxe och jag imponerades över hur djupt systemet är samt hur mycket du faktiskt kan förändra hur din kart ser ut. Det går till och med att satsa på rent guld för den som så önskar.

Sammantaget är jag imponerad av Team Sonic Racing, i synnerhet av multiplayern. Men singleplayer är sällan höjdpunkten i spel som dessa ändå, och för den som vill ha något kul att lira med vännerna råder det ingen tvekan om att det här kan bli något alldeles extra. Sumo Digital har en stabil grund att bygga vidare på från föregångarna, och nyheterna tycks dessutom vara sådant som faktiskt tillför spelglädje. Något att hålla utkik efter, med andra ord.

HQ
Team Sonic Racing
Team Sonic RacingTeam Sonic RacingTeam Sonic Racing

Relaterade texter

Team Sonic RacingScore

Team Sonic Racing

RECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Sonic har åter igen samlat sina färgglada kompisar för att en gång för alla avgöra vem som är den snabbaste bilföraren...

5
5 snabba: Team Sonic Racing

5 snabba: Team Sonic Racing

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Petter Hegevall

Segas laserblå långdistanslöpare har bjudit in 14 polare för att återigen göra upp på karting-banan. Petter berättar allt du behöver veta på oförskämt kort tid...Loading next content