Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Technics EAH-AZ70WE

Det gamla premiummärket Technics har med Panasonics hjälp gjort storslagen comeback för några år sedan och flaggskeppssnäckan AZ70 erbjuder superb ljudkvalitet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Technics, som märke, har en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Av ett par rätt simpla anledningar. Min första kontakt med Technics var via min åtta år äldre styvbror som av sin far fick en väldigt fin, väldigt dyr Technics-stereo i 15-årspresent. Jag var sju och hade aldrig sett något så tjusigt i hela mitt liv och aldrig hört musik i sån underbar ljudkvalitet tidigare, vilket satte sina spår. Stereon i fråga var sådär underbart retrotjusigt champagne-färgad, snortung och komplett med skivspelare, kassettdäck, analog equalizer, försteg och slutsteg. Den var... Episk. Den första skivan som jag lyssnade på i den stereon var The Number of the Beast (Maiden) och jag glömmer aldrig hur bra det lät, hur avundsjuk jag var, hur ouppnåeligt det kändes med en maskin av det där slaget, i sitt eget pojkrum.

HQ

Mitt andra, odödliga minne, av Technics kretsar kring deras legendariska, ikoniska MC-skivspelare SL-1200 som min klasskompis fick när vi gick i sjuan, eftersom hans mor hade dåligt samvete efter att ha varit bortrest i Afrika på missionärsjobb under ett helt år, och eftersom hans för tillfället högsta dröm innefattade att bli DJ. Jag minns hur sexig den var, hur gärna jag ville ta hem den och hur bra det lät när vi slängde på NWA:s för sin tid hyperpopulära debutplatta. Efter detta försvann dock Technics ur min omedelbara närvaro. Jag såg aldrig mer en sån där champagne-färgad superstereo och jag fick aldrig tag på tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa en egen SL-1200 och de senaste 25 åren har jag gått i tron att Technics försvunnit från jordens yta.

Technics AZ70
Designen är snygg och att de är tillverkade i aluminium är såklart en rejäl bonus.

Vilket de aldrig gjorde. De köptes en gång i tiden upp av konkurrenten Panasonic och har under de senaste tre åren positionerat sig som det premiummärke som de en gång i tiden var kända som, med allt vad det innebär. När vi under vårt pågående In ear-kvartal (vi har betygsatt drösvis med in ear-lurar de senaste två månaderna) snubblade över Technics tre modeller kontaktade vi per omgående Panasonic Sverige för att få tag på dem alla. Nu är de här, jag har testat två av paren ganska grundligt under den gångna veckan och känner mig redo att tycka till om flaggskeppsmodellen Technics AZ70.

Technics AZ70
Asken som de levereras i är täckt av lyxig metall och väger lite mer än de flesta andra av det här slaget.
Detta är en annons:

AZ70 är en förbättrad version av Panasonic RZ-S500W där man bytt ut elementen mot en större variant och byggt ett chassi i aluminium istället för plast. I övrigt handlar det om samma hörlur där Beam-teknologin möjliggör ren och tydligt klar samtalskvalitet med bra uppfång av rösten och inte särskilt mycket störande miljöljud, samt aktiv brusreducering där signalen behandlas både analogt samt digitalt, och låt mig börja med att konstatera att brusreduceringen är strålande, här. Jag skulle vilja placera just den delen av dessa lurar i den absoluta toppen tillsammans med bland annat Sonys motsvarighet. AZ70 gör en fantastiskt jobb med att klippa bort trafikljud, buller och tutor när jag går ut mot korsningen cirka 200 meter från redaktionslokalerna och de är minst lika brutalt effektiva på att zoona bort röster, klonkljud och slammer inuti gymmet där jag dagligen tränar. Den tillhörande gratisappen Technics Audio Connect ger mig dessutom möjlighet att EQ:a lurarna helt enligt egna önskemål samt aktivera, avaktivera eller ställa mängden brusreducering som jag önskar. Smidigt och smart, rakt igenom. Samtalskvaliteten är dessutom kanonbra.

Technics AZ70
Elementen i AZ70 mäter tio millimeter och storleken går att höra. Ljudet är luftigt, stort, omfångsrikt, balanserat och varmt.

En annan väldigt positiv aspekt med Technics EAH-AZ70WE är ljudkvaliteten. Dessa snäckor slår sig utan större bekymmer upp i den absoluta toppen av allting som vi på Gamereactor testat tack vare en luftigt kontrollerad, dynamiskt lysande ljudbild med superb separation och väldigt bra balans. Oavsett om jag spelar "Harmony Road" från Stings senaste skiva eller mosar på med oljudet som Mastodon presenterar på Hushed and Grim presterar AZ70 fantastiskt väl och bjuder på rikligt med värme och bas utan att hamna där mellanregistret lider av så kallad hängmatteeffekt eller där diskanten känns vass och oangenäm.

Technics AZ70
De är en smula för bulligt bulkiga vilket gör att de ganska enkelt trillar ur öronen, särskilt jämfört med exempelvis Jabra Elite-lurarna.
Detta är en annons:

När det kommer till minuskontot finns det ett par uppenbara bekymmer som jag vill lyfta. Batteritiden är inte i klass med produktkategorins toppmodeller som JBL Reflect Flow Pro, Jabra Elite 7 Pro och Oneplus Buds Z2 utan ligger på sex timmar i lurarna (som är helt okej) men bara 13 timmar extra i det medföljande förvaringsetuiet. När de närmaste konkurrenterna brassar på med åtta timmar i lurarna och 25-30 i asken, känns Technics kapacitet här knapp, som bäst. Klen. Lurarna är dessutom en smula bulkiga och det gör ju såklart att de likt Bang & Olufsen Beoplay EQ samt JBL Tour Pro+ TWS sticker ut ur öronen lite väl mycket. Bortsett från detta är Technics EAH-AZ70WE riktigt, riktigt fina.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Klockrena materialval, snygg design, laddningsetuiet är tillverkat i aluminium, fantastiskt balanserad ljudkvalitet, strålande brusreducering
-
Något klen batteritid, lite väl bulkiga sett till storleken
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Technics EAH-AZ70WE

Technics EAH-AZ70WE

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Det gamla premiummärket Technics har med Panasonics hjälp gjort storslagen comeback för några år sedan och flaggskeppssnäckan AZ70 erbjuder superb ljudkvalitet...Loading next content