Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Technics EAH-AZ80

Panasonic-ägda hifijätten drämmer till med en flaggskeppslur som lyckas klå allting som Hegevall lyssnat på inom detta konkurrenskraftiga produktsegment...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Med AZ40 och framförallt AZ70 slog sig gamla hifijätten Technics in sig på in ear-marknaden och gjorde det med häpnad. För även om konkurrensen inom detta segment varit idiotiskt tuff framförallt de senaste två åren, visade Panasonic-ägda Technics tydliga bevis på att de fortfarande, efter alla dessa år, vet hur riktigt bra ljud ska låta.

HQ

Technics EAH-AZ80 utannonserades idag och släpps nästa månad men jag har haft dem i mina öron i en dryg månad (!) nu och därmed hunnit spela cirka 50 timmar både hemma, i bilen, utomhus på diverse promenader samt framförallt på gymmet. Jag kan uppriktigt säga att jag aldrig tidigare lagt så mycket tid på ett in ear-test som jag gjort med dessa och det har enkelt att göra med att AZ80 snabbt blev mina favoriter och därmed hängt med i min väska sedan slutet av april.

AZ80 är Technics nya flaggskepp och när de väl släpps kommer det svenska priset att ligga på saftiga 3499 kronor. I och med det finns det såklart en förväntan på superb funktionalitet och mästerligt ljud med tanke på hur otroligt många bra in ear-alternativ det finns för runt hälften av den summan, idag. Jag har använt AZ70 samt framförallt minstingen AZ40 i mängder och gillar Technics sätt att justera sitt ljud precis som jag uppskattar deras designfilosofi. Med de här lurarna har de dock, lyckligtvis, skruvat upp allting till elva.

Technics EAH-AZ80
AZ80 stödjer Bluetooth 5.3.

Elementen mäter tio millimeter och består av kantfria membran i aluminiumlegering. Designen påminner mycket om tidigare modeller med skillnaden av AZ80 är större. Faktum är att de kändes väldigt stora första gången som jag plockade ur dem ur laddningsetuiet och jag tvivlade på att dessa skulle fungera att bära på gymmet, eller om de enbart skulle ploppa ur öronen som mången annan bulkig hifilur som exempelvis Beyerdynamic Free Byrd eller Sennheiser True Wireless Momentum 3. Suveräna lurar men inget som fungerar om du ska röra dig mycket eller lyfta vikter då deras design gör att de liksom står ut, utanför örat. Det gör inte Technics AZ80 som via finurlig formfaktor snarare sitter som gjutna i innerörat och sen liksom passar perfekt i ytterörat på ett vis som känns mycket som en formgjuten hörapparat, om sanningen ska fram. Designen är verkligen strålande.

Detta är en annons:

Batteritiden ligger på 7,5 timmar per laddning och du har ytterligare 25 timmar i laddningsetuiet som precis som i fallet med tidigare modeller är en av de minsta jag sett inom detta segment. Technics har arbetat om sin aktiva brusreducering helt här och det nu förbättrade dual-systemet med feedforward- samt feedback-teknologi gör att dessa lurar stänger ute ljud mer effektivt än allting jag testat, och då har jag trots allt delat ut betyg till 34 olika trådlösa in ear-modeller. Brusreduceringen i Technics AZ80 är helt enkelt det bästa du kan köpa just nu, eller kommer att kunna köpa inom loppet av några veckor - rättare sagt.

Detta gäller även ljudkvaliteten som är förtrollande, rasande bra. Som jag nämnde ovan är Technics tidigare in ear-modeller några av mina favoriter och AZ80 gör allting som de lurarna kan, plus mer. Av allt. Tack vare de väl tilltagna elementen finns det till att börja med en luftighet, rymd och ett omfång samt en luftighet i basåtergivningen som aldrig känns sådär DSP-boostad eller artificiell som det lätt kan göra när sex millimeter små mikroelement ska försöka pressa ur sig massiv bas. Här känns ljudet dynamiskt strålande med massor av grymt fin separation och värme. Technics kombinerar det där spelglada och varma från JBL med det mätbart korrekta och exakta från Sennheiser på ett sätt som gör att man helt enkelt aldrig vill plocka ur dessa lurar ur öronen. Jag har tidigare sagt att Bowers & Wilkins Pi7 (S2) är de lurarna inom detta trådlösa segment som jag tycker låter allra bäst (även om de är ganska mediokra på många anda saker då istället) men här går japanerna nu om. Technics AZ80 är enligt mig det bästa du kan köpa under 5000 kronor sett till ljudkvalitet,m också, om vi pratar trådlösa Bluetooth-snäckor. Så fantastiskt bra är de.

Technics EAH-AZ80
AZ80 har "Three point connection" och kan därmed vara inkopplad till tre källor samtidigt.

Även samtalskvaliteten är strålande i dessa lurar, absolut lysande. Teknologin kallad "Just My Voice" i kombination med mjukvarubaserade assistenter såsom "Voice Activity Detector", "Acoustic Echo Canceler" samt "Voice Call Post Filter" gör att AZ80 alltid stänger ute det som jag inte säger men som hörs runt mig eller bakom mig och alltid lyckas fokusera på min röst, och inget annat. Detta är en funktion som mängder av tillverkare försöker sig på men som i fallet med exempelvis Apple Airpods fungerar det väldigt sällan. Oftast blir resultatet omvänt och mikrofonerna på snäckorna förstärker ljud som sker tre meter ifrån mig snarare än min röst vilket för den man pratar med snabbt blir otroligt irriterande. Men inte här. Inte med AZ80 som erbjuder den bästa samtalskvaliteten jag hört under de år som jag delat ut betyg till 34 par olika trådlösa in ear-lurar.

Detta är en annons:

Superlativ staplade på varandra, är vad detta är. En stor hög av lyriska åsikter och intryck vilket de här lurarna naturligtvis förtjänar. Om du är beredd att under nästa månad lägga 3500 kronor på ett par nya snäckor och inte vill kompromissa med vare sig ljudkvalitet, brusreducering, batteritid eller samtalskvalitet är det såklart dessa du bör införskaffa. Technics i topp. Nu är bara frågan vem som ska kunna utmana?

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Lysande design, perfekt passform, sanslöst bra brusreducering, rasande bra ljudkvalitet, strålande samtalskvalitet, bra batteritid
-
Batteritiden är inte bäst i klassen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Technics EAH-AZ80

Technics EAH-AZ80

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Panasonic-ägda hifijätten drämmer till med en flaggskeppslur som lyckas klå allting som Hegevall lyssnat på inom detta konkurrenskraftiga produktsegment...Loading next content