Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Tempest

Tempest

Kristian har begett sig ut på haven för att uppleva piratdrömmen i Lion's Shades sjörövarsimulator Tempest...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Alla har vi väl någon gång drömt om att vara pirater, om att segla på de sju haven och plundra och festa. Det finns en hel del spel tillgängliga för den som vill leka sjörövare, däribland nyligen släppta Tempest. Efter ett bra tag i Early Access har nu Lion's Shades piratsimulator äntligen släppts, men den lämnar tyvärr en hel del att önska.

Tempest
Bland spelets specialvapen, artefakter, finns det mörsare, eldkastare, magiska sköldar och annat kul.

Tempest är ett piratspel i öppen värld där du tar dig an rollen som en ganska nybliven piratkapten. Du kan styra din skuta helt fritt i de tre olika regionerna som bildar spelvärlden. Om du skulle tröttna på att behöva ligga rätt i vinden eller på andra sjöbusars mobbande, kan du lätt ändra vy till kartläget, där du snabbt med några enkla drag av muspekaren kan sätta en kurs mot närmsta säkra hamn.

Spelets lilla introduktion och träningssekvens, något som alla bör spela igenom om de vill ha nån chans på de tre haven i spelet, tar sin början med att du ärver din fars skepp. Efter att ha klarat upp lite bråk med farsans rivaler stöter du på en Kraken, som ganska snabbt sänker ditt skepp. Utrustad med ett nytt skepp och med aptit för hämnd på bläckfisken som sänkte ditt arv släpps du lös i spelvärlden.

Detta är en annons:
Tempest
De större skeppen kommer du få vara kapten över först en bit in i spelet, då de kostar en rätt ordentlig summa guldmynt.

Det första uppdraget spelet ger dig är att samla din gamla besättning som spred ut sig på haven efter din tentakelrelaterade förlisning, men du kan självklart strunta helt i det och segla iväg till valfri hamn och börja utföra uppdrag åt den fraktion som äger den. Det finns totalt åtta olika fraktioner i spelet, som alla mer eller mindre är i krig med varandra. Du har självklart gamla "hederliga" pirater, handelsimperium, kungariken, forskare och andra välden som kämpar om att vara på topp.

Alla fraktioner har sina egna små bonusar, piraterna reparerar ditt skepp gratis till en viss gräns, och delar även med sig av rostiga kanonkulor, hos kungarikets banker kan du slänga in dina surt förvärvade guldmynt och få en ganska fin veckoränta, handlarna har billigast priser på gods, herraväldets hamnar ger dig ett par exploderande eldskott första gången du besöker dem och hos protektoratets sjukhus kan du hela din besättning. Tyvärr är uppdragen som du får i hamnarna inte alls lika varierande som fraktionernas bonusar. Det är i stort bara en handfull olika koncept, där texten bara ändrats för att passa uppdragsgivaren. Hos ena fraktionen kan du bli tillbedd att frakta lite handelsgods från en hamn till en annan, hos en annan får du istället frakta ammunition från hamn till hamn, hos den ene får du patrullera runt och skydda handelsskepp från angrepp, hos någon annan får du istället skydda militärkonvojer från angrepp från rivalerna.

Tempest
Krakens och andra vidunder kan dyka upp mitt i striderna och göra livet ganska surt för dig.
Detta är en annons:

Uppdragens monotona och enformiga natur skulle nog vara lättare att ignorera om resten av spelet vore bättre, vilket den tyvärr inte är. Sjöstriderna, som självklart är i fokus i ett piratspel, blir ganska snabbt rätt vardagliga. Det gäller att välja rätt ammunition, vanliga kanonkulor för att skada fiendeskepps skrov, kedjelod för att ta ut deras segel och splitterbomber för att eliminera besättningen, och sen är det bara att vänta på att en mätare fylls upp, placera den blåa markören över fiendeskeppet och bara trycka av. Det dyker upp lite specialammunition senare i spelet, gasgranater som skadar besättningen, eldbomber som sätter skeppet i brand, men alla dessa fokuserar på att skada en av de tre målen, skrov, segel eller besättning. Några enstaka malströmmar och sjöodjur dyker upp lite då och då för att göra det hela lite mer intressant, men det räcker inte riktigt till.

Den absolut mest frustrerande delen av striderna är bordandet av andra skepp. Du kan placera ut din besättning i förväg, och beroende på position kommer det att antingen skjuta på fiendens besättning, kasta giftflaskor eller svinga sig över och börja hugga med sablar. Det låter enkelt till en början, men detta djävulska minispel är allt annat än det. Hälsomätarna ovanför besättningarna verkar inte betyda någonting alls, fiender som står med en plupp kan bli träffade och det dyker ett fint lite "-7" bredvid denne, men han står kvar, medan andra med fem hälsopluppar träffas, får ett litet "-1" och blir av med de flesta av sina pluppar. Du kan beordra din besättning att skjuta på särskilda fiender på det andra skeppet, men det gör dem inte allt för mycket, de fortsätter oftast med att skjuta på slumpmässiga fiender. Tydligen var pirater och andra sjöbusar på 1700-talet även utrustade med pansarbrytande ammunition, då det inte hjälper allt för mycket om du beordrar din besättning att ta skydd bakom diverse bråte på däck.

Tempest
Att åka på grund är något som helst bör undvikas i striderna, om du inte gillar utmaningen med att vara ett stilla mål.

Om nu inte ens striderna kan rädda spelet hoppas du väl på att du iallafall själv får välja hur ditt piratskepp ska se ut, och det får du faktiskt. Utöver alla de olika skepp du kan köpa för plundrade pengar, eller pengar som du tjänat ihop via den klassiska "köpa-billigt-sälja-dyrt"-metoden, så finns det en hel bunt olika flaggor och färgscheman du kan klä ditt skepp med. Förutom det kosmetiska finns det även en del mekaniska saker du kan ändra. Du kan byta ut kanoner, vill du skjuta snabbare men offra räckvidd eller vill du nå fienden innan de kan träffa dig, skrovmaterial, segel, stryktåliga men tunga och långsamma eller lätta men ömtåliga, och utrusta skeppet med specialvapen som mörsare eller eldkastare. Det finns även specialvapen av den lite mer magiska sorten. Bland annat kan du frammana tentakler ur havens djup för att skada och sakta ner fiendens fartyg.

Under spelets gång får du även tillgång till lite specialbesättning. I stort sett är de skeppets officerare, de ger en bonus till den del av skeppet de är tilldelade, antingen masten, där de kan påverka saker som hastighet och manövrering, ovan däck, där de bidrar med bonusar under bordningar, eller under däck, där skeppets kanoner får bonusar av olika slag. Specialbesättningen hittar du under spelets gång som belöning från en del uppdrag, från till exempel det ovan nämnda allra första uppdraget i spelet, där du ska samla ihop det gamla gänget. Tyvärr är de dock inget annat än små porträtt, ofta namnlösa, med en liten beskrivande text och en bunt siffror som visar vad de påverkar på skeppet.

Tempest
Större delen av dina resor kommer ske vi denna karta, om du inte vill spendera ordentligt med tid på att själv segla från ö till ö.

Tempest är inte direkt ett dåligt spel, det känns bara något ofärdigt och rätt innehållsfattigt. Ett par månader, eller till och med ett halvår, till i Early Access hade nog gjort spelet en hel del gott. Många delar av spelets funktioner skulle även behöva förklaras bättre, särskillt bordandet. Det finns en kärna av ett underhållande spel i Tempest, det gäller bara att du står ut med monotona uppdrag, enformiga strider och mållöst seglande för att komma åt den. Inte direkt den piratdrömmen som vi har haft.

Tempest
Tempest
Tempest
Tempest
05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Segla fritt i den öppna världen, anpassa ditt skepp efter egen smak
-
Enformiga uppdrag, saker behöver förklaras bättre, långtråkiga strider, bordandet av skepp är minst sagt förvirrande
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
TempestScore

Tempest

RECENSION. Skrivet av Kristian Kask

Kristian har begett sig ut på haven för att uppleva piratdrömmen i Lion's Shades sjörövarsimulator Tempest...Loading next content