Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Test Drive Unlimited

Test Drive: Unlimited

Peter Bernhardsson har köpt ett lyxigt hus på Hawaii och ett helt garage med sportbilar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag minns Test Drive från när jag var yngre, till Amiga 500. Fascinationen över att man faktiskt satt i förarsätet och inte såg bilen bakifrån övervägde det faktum att det var helt omöjligt att på något vis kontrollera bilen med den oförstörbara Tac 2-joysticken jag då använde som styrdon. Men det handlade om en upplevelse. När man efter en vinglig bilfärd till slut mosat fronten in i ett betongblock, spräcktes vindrutan och blod rann nedför skärmen - för en sjuåring var det till och med coolare än de nya gympadojorna med Turtles-tryck.

Test Drive Unlimited bygger på samma konept. Ja, inte fladdrig styrning och blodiga vindrutor utan på en helhetsupplevelse bakom ratten. Hela spelet utspelar sig på Hawaii, närmare bestämt ön Oahu, en 1500 kvadratkilometer stor spelvärld som enligt utvecklarna Eden Studios är den största autentiskt uppbyggda landmassan någonsin i ett spel. I den version Gamereractor nyligen testat var bara vissa delar av ön tillgänglig, men det räckte gott och väl för att krama musten ur den vrålstarka Ford Mustang Shelby GT vars förarstol jag intog.

Men det är inte bara Oahu med tillhörande stadsgator och slingrade bergsvägar som är autentiskt. Varje bil är modellerad med en sådan detaljrikedom att det nästan angränsar till pervest. Innan man väljer sin bil ur sitt garage, går det göra precis vad man vill med den. Pumpa passande rockdängor ur stereon, lacka om karossen, lyssna på motorljudet, pyssla, pilla, ändra och syna varje liten skruv.

När Test Drive Unlimited börjar har man ett visst antal slantar att röra sig med, som ska gå åt till att handla hus, inreda hus, uppgradera bilar, köpa bilar och så vidare. Husetfungerar som en sparplats samt att du fyller på med troféer och förvarar bilar här. Man skulle kunna säga att huset tillsammans med din karaktär är som en jättelik avatar.

Detta är en annons:

Test Drive Unlimited beskrivs lagom klämkäckt som världens första MMORG, Massive Multiplayer Online Racing Game, vilket faktiskt stämmer ganska bra. Under vistelsen på Hawaii ser kommer man att möta massor av bilar, alla är styrda av levande, tänkande och fullt normala människor någon annanstans på vår planet och uppkopplade mot Xbox Live.

Givetvis går spelet att spela offline, men det är online som Test Drive-
upplevelsen är tänkt att avnjutas. Även här fyller ditt eget hus en funktion, då detta kan fungera som klubblokal. Bilklubbar är ett känt faktum över hela världen, och nu ska de ta steget in i den digitala världen. Som skapare av en bilklubb kan du sätta vissa kriterier, som exempelvis att man enbart får äga Lamborghini och att man klarat en viss procent av spelet. Det finns mängder av inställningar och det kommer att finnas klubbar för olika tycken och smak. I klubbarna går det hålla interna turneringar, hålla statistik om spelarna och skapa sig ett rykte. Lite som ett gille i World of Warcraft. Det spelmässiga är uppbyggt lite som i Need for Speed: Underground 2, där man kan utmana andra spelare genom att köra upp till dem och hänga sig på tutan. i onlinedelen har man löst det så att tävlingen i sig är ett separat race. Det är bara du och dina motståndare på sträckan ni ska köra, utomstående trafikanter försvinner då för en stund. Detta för att man inte ska kunna fuska genom att få hjälp av en kompis eller förstöra för andra genom att exempelvis köra ut i en korsning vid rätt tillfälle.

Men det är inte bara omedelbara och spontana utmaningar som finns tillgängliga. Mängder av mer organiserade tävlingar kommer att finnas att tillgå och varje vecka kommer det bjudas på stora turneringar. Genom Xbox Live ska man även regelbundet släppa nedladdningsbart material och det snackades om att man har licensierat över 200 bilar i dagsläget, en siffra som Eden menar kommer att växa med minst 50 ytterligare vrålåk innan releasen. Den versionen av spelet som jag testade under ett Atari-event i Frankrike för några månader sedan var ungefär 50-60 procent färdigt, men redan då såg det otroligt läckert ut och kan mycket väl ta upp kampen med Project Gotham Racing 3 och Need for Speed: Most Wanted som det snyggaste bilspelet till Xbox 360.

Då ska det ju också sägas att Test Drive Unlimited inte kommer ut förrän om tidigast ett halvår medan båda konkurrenterna finns ute i butik när ni läser detta. Detaljrikedomen imponerar och den suddeffekt som adderats när man blickar åt höger och vänster ser väldigt inbjudande ut. I den versionen jag testade fanns det dock mycket problem med skärmuppda-teringen, men det är något man normalt sett rättar till relativt sent utvecklingen. Bilfysiken är tung, med realistisk gravitation och skönt överdriven friktion samt fartkänsla.

Detta är en annons:

Det är en mäktig känsla att navigera fritt genom kilometer av ursnygg, slingrande landsväg i Test Drive Unlimited. På det stora hela känns det här spelet som en våt dröm för den racingsugne. Eden Studios brinner verkligen för att skapa den ultimata helhetsupplevelsen, och fortsätter de i samma takt som nu kan de mycket väl lyckas.

Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
Test Drive Unlimited

Relaterade texter

Test Drive UnlimitedScore

Test Drive Unlimited

RECENSION. Skrivet av Jesper Karlsson

Soliga Hawaii bjuder in racingterroristen Jesper Karlsson när nu Test Drive Unlimited rullar in på Playstation 2...

Test Drive UnlimitedScore

Test Drive Unlimited

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Eden Studios racingspel slår nu ned på PC och Petter har bränt omkring med en Ford GT och gjort Oahu osäkertLoading next content