Svenska
Gamereactor
recensioner
Tetris Effect: Connected

Tetris Effect: Connected

De ryska klossarna är tillbaka, och nu finns möjligheten att spela tillsammans med vänner och främlingar. Joakim har hårdtestat Xbox Series X-versionen av Tetris Effect: Connected...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När Petter recenserade Tetris Effect häromåret var det tydligt att man det rörde sig om en upplevelse utöver det vanliga. Superlativen haglade nämligen från den första till sista rader och tillsammans med PSVR-tillbehöret så konstaterade chefredaktör Hegevall att detta var ett av årets (2018) bästa TV-spel. Spola fram två år och den "förbättrade" utgåvan Tetris Effect: Connected har precis lanserats till Xbox-formaten och PC, men frågan är om magin består?

Tetris Effect: Connected
Grundspelet från 2018 är fortfarande lika underbart.

Att kalla detta för en förbättrad version kontra originalet Tetris Effect är, till att börja med, en sanning med modifikationer. Visst, block-äventyret är uppdaterat och fungerar felfritt till nya Xbox Series X, och det finns ett utökat flerspelarläge som vi ska prata om inom kort, men räkna inte med exakt samma upplevelse som senaste. Möjligheten att lira detta i VR finns som exempel inte till Xbox-Formatet, och lirar du på PC får du snällt vänta tills en uppdatering gör det möjligt vid slutet av året. Playstation-användare kommer sedan kunna ladda ner expansionen först under 2021, så om VR betyder mycket för dig kan det vara klokt att avvakta tills alla valmöjligheter är tillgängliga.

Tetris Effect: Connected
Visst, det finns inget VR-stöd vid lansering men låt inte detta hindra dig från att dyka ner i denna hypnotiserande oas av känslor.
Detta är en annons:

Med det sagt så är Tetris Effect: Connected fullständigt underbart att spela som det är just nu. Originalspelet är intakt, och att se den färgsprudlande kavalkaden av intryck sprida sig över skärmen samtidigt som man försöker pussla ihop rätt klossar är en trollbindande upplevelse. Jag vet inte hur många gånger jag bara suttit och känt sinnet försvinna iväg, och att hitta ett mer mediterande äventyr är nog svårt för stunden, om inte snudd på omöjligt.

Det rekommenderas dock starkt att du använder ett par solida hörlurar när du lirar detta pussellir. Musiken gör nämligen mycket för att vagga in en i rätt i rätt känsloläge, och att höra taktbyten och uppleva hur ens manövrar påverkar ljudlanskapet är en viktig komponent för såväl inlevelsen som för ens egen prestation. Låtmixen är förövrigt lika briljant som tidigare, och att leva sig med bland tempohöjande elektronisk musik ena stunden för att sedan varva ner med rofyllda undervattensläten slutande aldrig att imponera.

Tetris Effect: Connected
Två spelare kan möta varandra, antingen med klassiska Tetris-regler eller med diverse modifierare som det pausande Zone-läget.

Den största nyheten är såklart möjligheten att spela tillsammans med andra och det är en överväldigande positiv, om än blandad kompott man har lyckas leverera i fallet Connected. Jag personligen tycker visserligen bäst om att spela Tetris i min ensamhet, men jag har ändå funnit mig själv med att återbesöka detta mer tävlingsinriktade spelsätt med jämna mellanrum. Du kan antingen välja att spela mot en spelare eller slå dig samman med två andra för att besegra specifika utmaningar och bekämpa så kallade bosstrider (ett läge erbjuder dessutom en spelare att agera boss och slungas mot tre andra). Spelläget erbjuder en hel del variation för den som är ute efter att skräddarsy sin Tetris-upplevelse efter eget tycke och smak, men jag saknade faktiskt möjligheten att spela en klassisk Tetris-runda gentemot mer än en ynka lirare åt gången. Kanske är det intåget av Battle Royal-succén Tetris 99 som gjort en lite kräsen, men att bara möta en annan människa kändes lite tafatt, och det ingav aldrig den där riktiga hektiska tävlingsinstinkten som ovannämnda klossfest kunde leverera.

Detta är en annons:
Tetris Effect: Connected
En spelare är boss och de andra tre måste samarbeta för att vinna. Detta är ett av de mer lyckade nyheterna.

Samtidigt känns det dock väldigt trevligt med en Tetris-upplevelse som är mer uppkopplad och levande. Att kunna spana in nya utmaningar och bläddra runt bland aktiva uppdrag för att låsa upp nya kosmetiska föremål är ett roligt sidospår som kan förlänga spelbarheten för de som inte känner att de endast vill jaga sina egna rekord. Att därtill kunna se andra spelare flyta runt som små hajar (japp, hajar) på världskartan gjorde mycket för att man skulle kände sig mer sammankopplad i sin annars rätt isolerade och meditativa känslovärld - hur töntigt det än må låta.

Sammanfattningsvis är Tetris Effect: Connected en underbar resa som alla borde göra, oavsett val av format eller spelsätt. Visst, PSVR-versionen är förmodligen fortfarande den mest inlevelserika varianten att lira i dagsläget, men låt inte avsaknaden av ett par Virtual Reality-brillor hindra dig från att finna ro bland dessa färgglada byggstenar.

Tetris Effect: Connected
Underbar underhållning utlovas från första till sista kloss.
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underbart grundspel, lysande design, strålande musik, trevligt flerspelarläge
-
Inget VR-stöd vid release, antalet spelare i multiplayer känns lite snålt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Tetris Effect: ConnectedScore

Tetris Effect: Connected

RECENSION. Skrivet av Joakim Sjögren

De ryska klossarna är tillbaka, och nu finns möjligheten att spela tillsammans med vänner och främlingar. Joakim har hårdtestat Xbox Series X-versionen av Tetris Effect: Connected...

Sjufaldig Tetris-världsmästare har dött

Sjufaldig Tetris-världsmästare har dött

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Tetris släpptes som bekant ursprungligen år 1984, men det är lika populärt än idag och bara under de två senaste månaderna har vi kunnat avnjuta nya spel som Tetris...Loading next content