Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Viva Piñata

Viva Piñata

Ett av de märkligaste spelen på mycket länge släpps i höst till Xbox 360. Välkommen till Viva Piñata

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

New Banjo-Kazooie? Killer Instinct 3? Kanske rent utav ett nytt Jet Force Gemini? Spekulationerna gick heta sedan Microsoft och Rare gick ut strax efter nyår och berättade att de under våren skulle berätta om Rares nästa Xbox 360-spel. Alla gissningar kom dock snabbt på skam sedan spelet avslöjats heta Viva Piñata, och inte liknade något vi tidigare sett.

Piñatas är ett populärt inslag på barnkalas eller andra festligheter i många spansktalande länder. En färgglad figur av lättkrossat material, smockfylld med godis, hängs upp i ett träd varpå man sedan med ögonbindel ska försöka pricka den med ett slagträ. I Viva Piñata är alla människor och deras slagträn bortplockade, här handlar det istället om levande vilda piñatas. Dessa är dock fortfarande fyllda med godis och givetvis färgglada som få.

Viva Piñata är en del i en flerstegsraket Microsoft planerat för att bredda Xbox-publiken till annat än folk som älskar action och sport. Därför har man tillsammans med barnkanalen 4Kids skapat en svindyr datorrenderad serie som ska börja sändas strax innan spelet lanseras. Utöver TV-serien har man också stora planer för actionfigurer, samlarkort, muggar, kläder och praktiskt taget allt där ungar tycker om att ha populära maskotar. TV-serien kommer att ge tips om hur man lyckas bättre i spelet, medan spelet kommer att ha besök av flera av de personer man träffar i TV-serien. De båda utspelar sig för övrigt också på samma ö, där TV-serien har den östra halvan och spelet den västra.

Tanken är förstås att alla ungar ska vilja ha en Xbox 360. Att man sneglat på Pokémon och gärna vill ha en egen jämförbar succé för de yngre känns ganska uppenbart. Det lånas friskt av charmiga livstilssimulatorer som Animal Crossing, här syns inslag av just Pokémon men också en hel del eget nytänkande. Att man valde just piñatas som maskotar, kommer för övrigt av att det inte är lika hemskt när de dör (de poppar till och det börjar regna godis).

Detta är en annons:

När spelet startar tilldelas du en alldeles egen jordplätt. Ditt mål är att bygga en stor och fin trädgärd där spelets samtliga 62 piñatas så småningom ska kunna bo och trivas. Vägen dit är dock lång och kommer att innehålla riktigt många överraskningar. För att komma igång med trädgårdsskapandet har Rare lagt in en liten hjälpreda kallad Dedos. Hon ger dig en spade och hjälper till med att rensa bort allt ogräs och bråte som finns på din jordplätt. Därefter får du en påse snabbväxande gräs och jakten på piñatas kan börja.

Det ska sägas direkt att Viva Piñata, trots sitt utseende, är oerhört djupt. Rare har skapat en värld där precis allting hör samman. Vad du än gör och vad du än fattar för beslut kommer det få långtgående konsekvenser för din trädgård. Lite blygsamt säger Rare att de skapat det första riktigt välgjorda ekosystemet i ett spel. Om de i det uttalandet även tar med piñatasens parningsritualer ska jag låta vara osagt, de danskar nämligen en parningsdans - varpå storken sedan kommer med en liten avkomma.

De första piñatasen som lär flytta in i din trädgård är maskar. Med maskar blir plötsligt fåglar intresserade. Planerar du en rova så kommer det att komma möss, vilka i sin tur attraherar ormar. Sådär håller det på och det gäller att komma på hur du ska kunna locka dem alla till din trädgård, som så småningom kommer att sjuda av liv och rörelse. Tar du hand om alla piñatas kommer de att trivas i din trädgård och flytta in där. Som jag nämnde ovan finns 62 olika arter, däribland ponnys, får, hästar, grisar, igelkottar, krokodiler, elefanter och även en och annan insekt som lilla söta Buzzlegum.

Spelet följer klockan i det verkliga livet, och det gör att din trädgård påverkas av om det är natt eller dag. Det mest uppenbara är ju såklart att det blir ljust och mörkt, men helt olika piñatas kommer också fram nattetid än dagtid. Det gör att man måste spela olika tider på dygnet för att se till att den lilla trädgården hålls fräsch och tilltalar alla. Dessutom finns självfallet onda piñatas, som hela tiden måste motas bort. De stör annars ordningen, förstör för de andra så de flyttar och när de där sprider de illasmakande godis omkring sig. Så kan man ju inte ha det. Lyckligtvis har varje piñata sin överpiñata och om du snabbt lyckas få fram en sådan som kan spöa den onda så kanske du klarar dig.

Detta är en annons:

Viva Piñata är ju ett Xbox 360-spel och naturligtvis finns Live-stöd. Via Xbox Live kan man hälsa på i andras trädgårdar och hjälpa till, byta piñatas med varandra och så småningom ladda hem de många uppgraderingar som är planerade. Det kommer att bli både gratismaterial och betaldito. Microsoft räknar med att spelet ska kunna uppgraderas ordentligt och på lite sikt bli dubbelt så stort som det var när man en gång köpte det.

Kanske har Microsoft-chefen Shane Kim en poäng när han säger att Viva Piñata är minst lika viktigt för Xbox 360 som actionspelet Gears of War, eftersom det gör konsolen intressant för en helt ny målgrupp. Med ett genuint intresse för spel går det givetvis inte att vara oberörd inför ett spel med ett så läckert utseende som Viva Piñata. Lyckligtvis tycks spelet bli mer än ett läckert yttre och innehåller många härliga idéer plus att det dessutom ser roligt ut.

Viva Piñata
Viva Piñata
Viva Piñata
Viva Piñata
Viva Piñata
Viva Piñata
Viva Piñata
Viva Piñata
Viva Piñata
Viva Piñata
Viva Piñata
Viva Piñata

Relaterade texter

Viva PiñataScore

Viva Piñata

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Petter och hans sjuårige soffkompis har lekt trädgårdsmästare i två hela dagar och efter bästa förmåga lyckats skriva ned vad de tyckte om Rares efterlängtade färgexplosionLoading next content