Svenska
Gamereactor
förhandstittar
The Division

The Division

Gamereactor fick chansen att tjuvstarta med The Division under årets E3-mässa. Kolla in våra intryck från den svenska monstersatsningen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är två år sedan The Division visades första gången och sedan dess har hypen varit enorm, trots att den planerade lanseringen till synes bara skjutits framåt. Men tidigt nästa år är det äntligen dags, och Gamereactor har fått chansen att provspela den version som finns på årets E3-mässa, nämligen den till Xbox One. Och även om grafiken kanske inte riktigt lever upp till det vi först fick se, råder det ingen tvekan om att detta är ett imponerande spel.

HQ

The Division har en väldigt speciell känsla och upplägg. Det påminner mest om en mer taktisk och skicklighetsbaserad version av cover-baserade rollspel såsom Mass Effect. Medan snabba avtryckarfingrar definitivt underlättar, så är det inget som krävs för att du ska lyckas väl. Under vår spelsession poängterades flera gånger att The Division är att betrakta som ett typiskt actionspel, men med extra rollspelsinslag för ett annorlunda upplägg.

The Division
Grafiken är inte riktigt lika bra som när vi såg det första gången, men fortfarande hutlöst imponerande.
Detta är en annons:

En av de stora frågorna kring The Division har varit PvP-biten. Ubisoft Massive har berättat om området Dark Zone, en del av centrala Manhattan satt i karantän utan någon som helst lag eller ordning. Det är här du kan hitta bäst loot, men även träffa andra personer som kanske, kanske inte är vänligt inställda.

Innan vi nu fick chansen att prova på det själva, har det låtit lite vagt och flummigt. Men grundidén är hur som helst att du ska sänka fiender för att komma över loot. Det behöver sedan tas till en viss punkt för att säkras. Men i samma sekund som du tar upp det markeras din figur med en lysande ryggsäck som gör att alla andra vet att du släpar på något av värde, vilket såklart gör att andra gärna vill ha det du har. Som agent förväntas du dock hålla dig på rätt sida av lagen, och om de dödar dig får de en dödskalle vid sitt namn.

The Division
I december kommer Xbox One-ägarna att kunna tjuvstarta via en exklusiv beta.

Det betyder att andra kan ta ihjäl dig utan några straff, och själv ta din stulna loot utan att själv bli efterlysta. Det gäller alltså att kalkylera sina beslut ordentligt. Attackera bara när du vet att det lugnt, och helst bara sådana som redan är efterlysta. Ja, om de nu inte har loot du bara verkligen måste ha förstås... Var beredd bara på att om du tar någon annans godsaker och dör, så tappar du allt du har. Girighet kan alltså straffa sig om du inte är skicklig nog att kunna hålla undan anstormande fiender.

Detta är en annons:

Innan vi spelade PvP-delen av demot fick vi dock ge oss i kast med att bekämpa "Cleaners" och "Rikers" - det senare en gruppering som avslöjades på förra E3 bestående av fångar från Rikers Island. Som du kanske redan listat ut i ett actionspel med cover-mekanik, handlar det till stor del om att flankera och ta sig runt fienden för att attackera bakifrån. Extra viktigt eftersom flera fiender har explosiva doningar på ryggen (tänk att fiender fortfarande försöker sig på detta).

The Division
Du vet aldrig när, var och vem du stöter på i Dark Zone. Vän eller fiende, hur mycket vågar du lita på dina nya kamrater?

I det demo vi spelade fick vi order om att gruppera oss i Fireteams om tre spelare vardera, där valen av spelfigur var ganska klassiska inriktningar som "medic", "assault" och "sniper". Vi fick tyvärr inte prova på att själva välja vilka egenskaper vi ville ha (normalt väljer man två förmågor) eller plocka vapen och utrustning, men möjligheterna finns och gör såklart att det blir lättare att hitta något just du trivs med, som passar din spelstil.

Men när du hör talas om exempelvis "sniper" så tänker du säkert att du som vanligt ska försöka ta dig högt upp och slå ut fiender från betryggande avstånd. Men det är inte så man spelar The Division och du kommer vilja hålla dig nära din trupp. Den prickskytt vi får är beväpnad med Seeker Mine som en av förmågorna, den kan aktiveras för att ge en viss säkerhet bakifrån medan man slår ut anstormande fiender. Den kan även kastas mot fienden som en mer traditionell granat. De andra figurerna hade egenskaper som helande och möjlighet att scanna omgivningarna.

The Division
Flera yrken och inställningsmöjligheter erbjuds.

En sak som inte riktigt märktes av i vårat korta demo (just för att det var ett kort demo) är hur sparsmakat det är med ammunitionen som är något du kommer behöva hushålla med. Att få slut på krut till både ditt primära och sekundära vapen är inga som helst konstigheter.Presentationen och menysystemet i The Division är för övrigt en helt egen historia. Vare sig du granskar den augmenterade kartan, din utrustning eller håller koll på fienden så ges hela tiden en scifi-känsla av krig i en nära framtid. Det känns både häftigt och autentiskt, och är överhuvudtaget mycket väl utfört.

Demots avsikt är naturligtvis att ge oss en försmak av spelet och det är därför packat med det som gör The Division unikt och en hel del förutbestämda saker som att onda agenter spelade av utvecklarna påpassligt dök upp, men det funkar ändå för att visa hur spelet faktiskt är. Det coola med Dark Zone är hur oförutsägbara och organiska dessa möten är. Kanske du och ditt Fireteam slår sig ihop med några andra för att jobba mot ett gemensamt mål, eller så förråder du dem och skjuter ihjäl dem. Eller så kanske de bara inväntar det perfekta tillfället att göra detsamma med dig...

Gamereactor har träffat The Division-utvecklarna under pågående E3, kolla in intervjun här nedan:

HQ

Relaterade texter

4
The Division: UndergroundScore

The Division: Underground

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

New Yorks gator må vara uppstädade, men det gömmer sig gott om fiender under jord. Häng med ner i mörkret i den första expansionen till Ubisofts onlinespel...

The DivisionScore

The Division

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Snökaos och ond, bråd död väntar oss i New York så här års. Mathias har satt betyg på vårens mest hypade onlinespel...

1
The Division-filmen tycks vara nedlagd

The Division-filmen tycks vara nedlagd

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

The Division-filmen utannonserades redan 2016 av Ubisoft efter lanseringen av det postapokalyptiska co-op-spelet. Sedan dess har vi fått några uppdateringar om hur det...

1
The Division-filmen kommer till Netflix

The Division-filmen kommer till Netflix

NYHET. Skrivet av André Lamartine

Mythic Quest var visst inte den enda icke-spelbara produkten att avslöjas på årets Ubisoft-konferens, för nyligen meddelades det även att Netflix har fått rättigheterna...Loading next content